Fr.-Murray-JPEG-810x500.jpg

Páter Murray hovorí Raymondovi Arroyovi, že "diakonky" by boli "vážnym momentom herézy

26
Kultúra smrti
V článku sa dočítate:
  • Páter Gerald Murray varuje pred herézou diakoniek v Cirkvi.
  • Ženy nikdy neboli diakonkami, to je v rozpore s Tradíciou Cirkvi.
  • Pápež František by mohol zaviesť neoficiálny status pre diakonky.
  • Aplikácia Fiducia Supplicans je protestantská a odporuje univerzalite katolíckej Cirkvi.

Prominentný kánonický právnik páter Gerald Murray povedal Raymondovi Arroyovi, že “diakonky” by boli “vážnym momentom herézy v živote Cirkvi.”

V nedávnom vydaní relácie Raymonda Arroya The World Over”páter Murray povedal, že “diakonky” by boli vážnym momentom herézy v živote Cirkvi. Murray a katolícky autor Robert Royal diskutovali o význame tvrdenia rehoľnej sestry, ktorá nedávno vystúpila vo Vatikáne, že pápež František “je veľmi naklonený ženskému diakonátu.”

Čítajte: Pápež František ‘je veľmi naklonený ženskému diakonátu,’ tvrdí mníška, ktorá bola pozvaná, aby prehovorila k vatikánskym kardinálom

Fr. Murray vysvetlil, že Cirkev nikdy neudeľovala sviatosť svätenia ženám, vrátane diakonátu, a že by to bolo v rozpore s učením Cirkvi a Tradíciou.

Povedal, že “dôvod, prečo to nie je dovolené’je ten, že to Cirkev nikdy nerobila.”

“V živote Cirkvi nikdy v histórii neboli ženy diakonky, ktoré by prijali sviatosť posvätného rádu.”

“Myslím si, že pre mňa je to’súčasť propagandistického úsilia povedať jednoducho: ‘Pápež to urobí,’” dodal.

“Ak by sa to [diakonky] urobilo, znamenalo by to vážny moment herézy v živote Cirkvi, pretože by ste mali pápeža, ktorý povoľuje niečo, čo je nemožné, aby sa stalo: aby ženy dostali sviatosť svätenia.”

“A ak by sa to stalo, Cirkev by sa rozdelila, pretože niektorí biskupi by to’urobili a iní nie,” pokračoval páter Murray. “A potom, ak by ste’boli v diecéze, v ktorej by bola žena ‘vysvätená’ za diakona, mohla by táto diakonka prejsť cez hranicu do ďalšej diecézy a pôsobiť ako diakon? Ani by’nebola uznaná za diakona.”

“Takže je to veľmi vážne a naozaj ma mrzia tieto v podstate politické vyhlásenia, v ktorých sa tvrdia veci, ktoré nie sú známe alebo nie sú dokázané.”

Pomenul tiež, že teologická komisia v roku 2002 už vyhlásila, že v dejinách Cirkvi neboli vysvätené diakonky.

Páter Murray vysvetlil, že “tu nejde o ženy diakonky, ide o ženy kňazky.”

“Sviatosť svätenia je jedna sviatosť. Neexistujú tri sviatosti. Sú tri stupne alebo úrovne sviatosti, ale je to’len jedna sviatosť.”

“Takže hneď ako sa… pokúsite vysvätiť ženu za diakona, oni’sa otočia a povedia: ‘Pozrite, žena má svätenie, teraz sa povýši na druhý a tretí stupeň.’”

“Toto všetko je pokus použiť moderný feminizmus ako nové kritérium na určenie významu zjavenia a učenia Cirkvi. Treba to odmietnuť,”vyhlásil páter Murray.

V jeho 1994 apoštolský list Ordinatio Sacerdotalis, pápež Ján Pavol II. potvrdil večné učenie, že za kňazov môžu byť vysvätení iba muži:

Teda, aby sa odstránili všetky pochybnosti o veci veľkého významu, veci, ktorá sa týka samotnej božskej konštitúcie Cirkvi’na základe mojej služby potvrdzovania bratov (porov. Lk 22, 32) vyhlasujem, že Cirkev nemá nijakú právomoc udeľovať ženám kňazské svätenie a že tento úsudok majú s konečnou platnosťou zastávať všetci veriaci Cirkvi.

Robert Royal špekuloval, že František by sa mohol pokúsiť zaviesť “nejaký polooficiálny status” pre “diakonky”, ktorý by sa vyhol vyučovaniu otvorenej herézy, podobne ako “požehnanie” homosexuálnych “párov” predložené v Fiducia Supplicans (FS).

“Vyskytli sa prípady, keď sa [František] vyjadril a povedal, že svätenie je len pre mužov, a to sa zdá byť silným vyhlásením,” povedal Royal.

“Ale musím špekulovať.”

“Zdá sa mi, že chce zvýšiť postavenie žien v Cirkvi. Povedal to. On [povedal], že Cirkev by sa mala stať menej mužskou.”

“Mohlo by to byť tak, ako tieto požehnania neregulárnych párov?" ” spýtal sa. “To, čo by sme mohli získať, je nejaký status, nejaký polooficiálny status pre ženy, ktorý by nebol”definovaný ako diakonát, ale v skutočnosti by mal niektoré funkcie diakona, takže by sme vlastne získali realitu bez titulu. To by ma vôbec neprekvapilo. A možno je to’ďalší krok.”

Raymond Arroyo: Aplikácia Fiducia Supplicans je ‘protestantská’

Arroyo povedal, že aplikácia FS, t. j, umožnenie africkým biskupom odmietnuť kontroverzný dokument, predstavuje formu “protestantizmu”, ktorá je v rozpore s katolíckym princípom univerzality.

PREČÍTAJTE SI: Pápež František ustúpil, africkým biskupom dovolil zakázať požehnanie homosexuálnych ‘párov’

“Máte’absolútnu pravdu,” povedal Royal. “[E]nbsp;je to katolícka, čo znamená univerzálna, Cirkev, všade rovnaká vo svojich podstatných veciach, sú rôzne obrady, sú rôzne jazyky, v ktorých Cirkev pôsobí, ale vo svojich podstatných veciach, kto je Boh, kto je človek, ako máme žiť svoj život, tie musia byť univerzálne, a my už nie sme Katolícka cirkev.”

Fr. Murray poukázal na to, že FS je súčasťou snahy zmeniť učenie Cirkvi o nemorálnosti homosexuálnych skutkov.

“Snažia sa zmeniť učenie Cirkvi o nemorálnosti homosexuálnych aktivít, ale nie povedať to verejne,”povedal kanonický právnik.

“Zamyslite sa nad tým, čo”robíte: Homosexuálny pár sa zosobáši na radnici. Potom si zavolajú svojho obľúbeného kňaza a povedia: ‘Požehnal by ste nám? A kňaz povie: ‘Jasné, prečo nie?"”

“A potom si poviete: ‘Čo znamená, že sa homosexuálny pár zosobáši na radnici?"’Po prvé, znamená to, že sa dopúšťajú smrteľného hriechu, prísľubu sexuálnej aktivity. A po druhé to znamená, že odmietajú katolícku náuku, podľa ktorej je manželstvo len medzi mužom a ženou.”

“Takže si nezaslúžia, aby bol váš vzťah požehnaný, keď je’založený na smrteľnom hriechu a odmietaní cirkevného učenia o prirodzenosti zväzku muža a ženy. O to’tu ide,”uzavrel.

Čítajte: Otec James Martin vykonáva ďalšie ‘požehnanie’ pre dvoch ‘ženatých’ mužov