GettyImages-459228632-scaled-1-810x500.jpg

Kardinál Müller: Fiducia Supplicans "vedie ku kacírstvu", katolíci ju nemôžu akceptovať

92
Kultúra smrti
V článku sa dočítate:
  • Kardinál Müller kritizuje pápeža Františka za podporu homosexuálnych "požehnaní".
  • Fiducia Supplicans je v rozpore s katolíckym učením a vedie k kacírstvu.
  • Požehnanie homosexuálnych párov znamená utvrdzovať ich v hriechu a odcudziť ich od Boha.
  • Kardinál Müller tvrdí, že požehnanie zväzkov je neprijateľné a vedie k heréze.

Kardinál Gerhard Müller vyhlásil, že cirkevní predstavitelia a katolícki veriaci musia odmietnuť “požehnania” pre homosexuálne “páry”, ktoré schválil pápež František vo Fiducii Supplicans, pretože sú v rozpore s katolíckym učením a “vedú ku kacírstvu.”

“Fiducia Supplicans treba považovať za doktrinálne problematickú, pretože obsahuje popretie katolíckej náuky,” napísal v piatok v novej eseji pre First Things, v ktorej kritizuje “vážne chyby” dokumentu, ktorý pápež František schválil v decembri. “Z tohto dôvodu je problematická aj z pastoračného hľadiska.”

ČÍTAJTE: Páter František, ktorý sa v tomto dokumente venuje otázke, či je možné, aby sa v ňom objavili aj iné témy, ako je napr. Murray odsudzuje Fiducia Supplicans: Pápež František nepodporil katolícku vieru’

Fiducia Supplicans’ potvrdenie “požehnania” pre homosexuálne vzťahy “porušuje prinajmenšom druhý odsek Vyznania viery” pretože “žehnať tieto osoby ako páry rovnakého pohlavia znamená schvaľovať ich zväzky, aj keď nie sú rovnocenné s manželstvom,” povedal bývalý šéf vatikánskej doktríny.

Takýto návrh, varoval, je “v rozpore s učením Katolíckej cirkvi” a “logicky vedie k heréze.”

“To znamená, že tieto pastoračné požehnania pre neregulárne zväzky nemôžu byť prijaté katolíckymi veriacimi, a najmä tými, ktorí pri nástupe do cirkevného úradu zložili Vyznanie viery a prísahu vernosti, ktorá vyzýva predovšetkým k zachovávaniu depozitu viery v jeho celistvosti,” zdôraznil.

Významný kardinál a teológ navyše vysvetlil, že katolíci môžu verejne odmietnuť Fiducia Supplicans a že takéto konanie, ktoré zďaleka nie je neúctivé voči pápežovi Františkovi, je vlastne službou voči nemu.

“Toto odmietnutie Fiducia Supplicans, ktoré možno verejne vyjadriť, pokiaľ sa týka spoločného dobra Cirkvi, neznamená nedostatok úcty k Svätému Otcovi, ktorý podpísal text Fiducia Supplicans; práve naopak,” napísal. “Služba Svätému Otcovi mu totiž prináleží práve do tej miery, do akej je garantom kontinuity katolíckej náuky, a túto službu si ctíme predovšetkým tým, že odhaľujeme vážne nedostatky Fiducia Supplicans. 

Čítajte: Kardinál Müller: Belgickí biskupi’ homosexuálne ‘požehnania’ sú ‘herézou a schizmou’

‘Požehnanie’ homosexuálov‘znamená ich utvrdenie v ich hriechu’

Kardinál Müller kritizoval Fiducia Supplicans’ údajné rozlišovanie medzi “požehnaním” homosexuálnych “zväzkov” a “párov”, pričom upozornila, že “požehnať” homosexuálny “pár” “znamená utvrdiť ich v ich hriechu, a tak ich odcudziť od Boha.”

“V skutočnosti, ak niekto požehnáva pár qua pár, teda ako spojený iným sexuálnym vzťahom ako manželstvom, potom schvaľuje tento zväzok, pretože práve zväzok ich tvorí ako takýto pár,” napísal.

Takisto vyvrátil “novú sémantickú zmenu v oficiálnych výkladoch Fiducia Supplicans”, ktorá popisuje homosexuálne “páry” len ako “osoby”, ktoré sú “spolu.”

“Teraz požehnať dve osoby, ktoré sú spolu práve kvôli homosexuálnemu vzťahu, ktorý ich spája, nie je nič iné ako požehnať zväzok,” povedal kardinál Müller. “Bez ohľadu na to, ako veľmi sa opakuje, že sa nepožehnáva zväzok, práve to sa robí na základe samotnej objektivity vykonávaného obradu.”

Aký je pastoračný dôvod, aby sa v prípade dvoch osôb žijúcich v neregulárnej situácii požehnali tieto osoby spoločne, a nie ako jednotlivci? Prečo by tieto osoby chceli byť požehnané spoločne, ak nie preto, že chcú, aby Boh’schválil ich zväzok? Žehnať ich spolu teda znamená utvrdzovať ich v ich hriechu, a tak ich odcudziť od Boha.

Čítajme: Benedikt XVI. odhalil ‘deštruktívne’ lži gender ideológie a LGBT hnutia

Dalej poznamenal, že každé požehnanie nevyhnutne “znamená schválenie toho, čo sa požehnáva,” ako učí “stála tradícia Cirkvi, založená na Svätom písme.”

“V skutočnosti grécke slovo používané v Novom zákone pre ‘požehnanie’ je eulogein, čo podobne ako latinské benedicere doslova znamená ‘povedať, že niečo je dobré,’” vysvetlil prelát. 

“Okrem toho v Písme požehnanie niečoho neznamená len vyhlásiť to za dobré, ale povedať, že je to dobré, pretože to pochádza od Stvoriteľa,” zdôraznil. “Požehnania sú adresované Božiemu’stvoreniu, ktoré je podľa neho veľmi dobré, aby ho sám Boh priviedol k zrelosti a plnosti.”

Z tohto dôvodu, povedal, “sa požehnania nemožno dovolávať nad vzťahmi alebo situáciami, ktoré odporujú poriadku stvorenia alebo ho odmietajú, ako sú napríklad zväzky založené na homosexuálnych praktikách, ktoré sv. Pavol považuje za dôsledok popierania plánu Stvoriteľa”(Rim 1,21-27).”

A Fiducia Supplicans’ tvrdenie, že “požehnania” pre homosexuálne “páry” sú prípustné, pretože sú “pastoračné” a nie liturgické, je podľa kardinála Mülera tiež nepodložené.   

“Teraz je toto rozlišovanie medzi požehnaním,” napísal, “novinkou, ktorú zavádza Fiducia Supplicans a ktorá nemá najmenší základ vo Svätom písme, u svätých otcov ani v Magistériu.”

“V dôsledku toho, vzhľadom na nemožnosť rozlišovať medzi liturgickým a pastoračným požehnaním, treba dospieť k záveru, že Fiducia Supplicans je doktrinálne problematická,” bez ohľadu na to, či sa tvári, že potvrdzuje katolícke učenie, vyhlásil.

“Máme do činenia s otázkou, ktorá sa dotýka tak prirodzeného práva, ako aj evanjeliového potvrdenia svätosti tela, ktoré sa v Malawi nelíšia od tých v Nemecku.”

Čítajte: Kardinál Sarah dôrazne odmieta Fiducia Supplicans, ‘herézu’ rovnakého pohlavia ‘požehnania’

Katolícka cirkev podporuje homosexuálne aktivity ako “vnútorne neusporiadané,”ťažko hriešne a “hriech, ktorý volá do neba,”v súlade so Svätým písmom a ustálenou Tradíciou Cirkvi. Cirkev tiež učí že homosexuálna orientácia je sama o sebe “objektívne neusporiadaná.” 

Pápež Ján Pavol II. v Ecclesia in Europa kritizoval “pokusy … prijať definíciu páru, v ktorej sa rozdielnosť pohlavia nepovažuje za podstatnú.”

Katolícke učenie proti homosexuálnym skutkom je “zjavenou pravdou” a “jeho popieranie by porušilo prvý odsek Vyznania viery a bolo by heretické,” poznamenal kardinál Müller vo svojej eseji First Things. 

A hoci to pápež František a ďalší pro-LGBT cirkevní predstavitelia ignorujú, homosexualita má za následok vážne fyzické poškodenia. Praktizujúci sodomiti čelia takmer 30-krát vyššiemu riziku HIV a 80-krát vyššej miere rakoviny konečníka, ako aj zvýšenému riziku iných druhov rakoviny a pohlavných chorôb, ako uvádza katolícka prorodinná organizácia Fieles a la Verdad podrobnejšie.

Fiducia Supplicans, ktorej autorom je kardinál víctor Manuel Fernández, prefekt Dikastéria pre náuku viery, vyvolala v Cirkvi po svojom nečakanom zverejnení v decembri búrku polemík.

Viac ako tucet biskupských’konferencií, mnohé z nich v Afrike a východnej Európe, sa odmietli “požehnanie” pre homosexuálne “páry” v rozpore s pápežským dokumentom, ako aj mnohí vysokopostavení preláti, vrátane kardinál Robert Sarah a kardinál Joseph Zen, diecéznych biskupov, kňazských rádov a spoločenstiev a popredných katolíckych osobností.

V januári biskupi Afriky vydali jednotné vyhlásenie vyhlásili že v afrických cirkvách nebude “žiadne požehnanie pre homosexuálne páry.”

RELATÍVNE

Synodálna cesta’ chce zvrátiť katolícke učenie o homosexualite. Tu’je dôvod, prečo je to’nemožné

Kardináli Burke, Müller odsudzujú pápeža Františka’za podporu ‘požehnania pre osoby rovnakého pohlavia, ’prijímania pre cudzoložníkov

Kardinál Müller odkazuje pápežovi Františkovi: Požehnanie homosexuálnych párov je ‘nemožné’ a ‘rúhanie’