shutterstock_1871077861-e1707758660544-810x500.jpg

Sloboda tlače v ohrození, keďže britský zákon o národnej bezpečnosti môže dostať novinárov do väzenia

9
Kultúra smrti
V článku sa dočítate:
  • Zákon v Spojenom krá

Zákon prijatý v Spojenom kráľovstve hrozí kriminalizáciou novinárov, ktorí vyšetrujú záležitosti národnej bezpečnosti. Jeho nové rozsiahle opatrenia vrátane právomoci zatknúť novinára bez súdneho príkazu a uloženia drakonických trestov kriminalizujú šírenie “dezinformácií” ako súčasť definície ohrozenia národnej bezpečnosti v návrhu zákona.

Zákon o národnej bezpečnosti 2023 aktualizuje predchádzajúce právne predpisy Spojeného kráľovstva týkajúce sa špionáže a sabotáže. Do platnosti vstúpil 20. decembra, čím sa zaviedla právomoc uväzniť na doživotie každého, kto bol odsúdený za “získanie alebo zverejnenie chránených informácií.”

Zákon bol schválený parlamentom 11. júla 2023 a bol oznámený s nasledujúcim vyhlásením ministerstva vnútra:

Tento nový zákon spája nové dôležité opatrenia na ochranu britskej verejnosti, modernizuje zákony o boji proti špionáži a rieši vyvíjajúce sa hrozby pre našu národnú bezpečnosť.

Tieto právomoci… znamenajú, že Spojené kráľovstvo bude lepšie vybavené na boj proti celému spektru škodlivých aktivít, či už vo forme dezinformácií, kybernetických útokov, zasahovania do volieb alebo dokonca fyzických útokov vrátane barbarského použitia chemických zbraní.

Zákon sa dôrazne odvoláva na obranu britskej verejnosti a dáva do rovnice účinné opatrenia smerujúce k štátnej cenzúre so zverstvami.

Takýchto “barbarských útokov” sa podľa odhalení novinárov ako Julian Assange dopustila samotná britská vláda. Samotnému Assangeovi hrozí doživotné väzenie, keďže jeho vydanie do Spojených štátov bude zrejme pokračovať.

Jeho posledné odvolanie na britskom najvyššom súde sa uskutoční 20. a 21. februára. Očakáva sa, že Assange zomrie, ak dôjde k jeho vydaniu, aby čelil obvineniam podľa amerického zákona o špionáži.

Táto legislatíva je zrejme špecificky zameraná proti operáciám, ako je Wikileaks, ktoré odhalili účasť vlády Spojeného kráľovstva’na porušovaní ľudských práv a zabíjaní civilistov. Správa Pentagónu zistila, že z jeho odhalení nevyplynuli žiadne “strategické” škody.

Predchádzajúce diskusie o návrhu zákona zdôrazňovali potrebu čeliť hrozbe “hromadného zverejňovania informácií typu Wikileaks.”

Životné väzenie za žurnalistiku

Pri týchto diskusiách jeden nezávislý novinár varoval pred nebezpečenstvom pre budúce informovanie o vládnych pochybeniach a tvrdil, že návrh zákona “by mohol podkopať základy spravodajstva o národnej bezpečnosti a v konečnom dôsledku uvrhnúť novinárov do väzenia na doživotie.”

Písal pre Konzorcium News v júli 2022, takto Mohammed Elmazi opísal nové opatrenia.

“Najväčšiemu riziku stíhania môžu byť vystavení whistlebloweri, novinári a vydavatelia, ktorí sa zameriavajú na záležitosti súvisiace s národnou bezpečnosťou,” uviedol Elmazi a poukázal na to, že dosah zákona by mohol zahŕňať “každú osobu, ktorá ‘kopíruje’ ‘uchováva’ ‘zverejňuje’ ‘šíri’ alebo ‘poskytuje prístup’ k tzv. chráneným informáciám” ako zodpovednú za trestné stíhanie.

“Chránené informácie” znamenajú “materiál s obmedzenou prístupnosťou”, ktorý môže, ale nemusí byť utajovaný a je to vágna kategória umožňujúca široký výklad. Zákon obsahuje aj nové definície trestných činov.

Odsek 15 zákona o “zakázanom konaní,” obsahuje označenie  “poškodenia dobrého mena” ako trestného činu.

Toto by sa mohlo týkať tej, ktorú utrpel bývalý britský premiér Boris Johnson pri opakovanom zverejnení svojej úlohy pri sabotovaní mierových rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou – ako to zdokumentoval tento reportér pre LifeSiteNews 20. júna 2023.

ČÍTAJTE: RFK Jr. žiada, aby sa Biden ospravedlnil Amerike, Ukrajine za presadzovanie ‘škaredej zástupnej vojny’

Akt sa môže týkať aj zmienky o účasti britských špeciálnych jednotiek na prebiehajúcej genocíde v Gaze. Už teraz sú zavedené obmedzenia na podávanie správ , aby sa zabránilo akejkoľvek zmienke o týchto operáciách.

Zákon okrem toho kriminalizuje “spôsobenie duchovnej ujmy osobe alebo vyvíjanie neprimeraného duchovného nátlaku na osobu”

Nikto nevie, čo to znamená, aký je rozsah týchto definícií a ako sa môžu uplatňovať. Zatiaľ nebolo začaté žiadne trestné stíhanie, takže skutočný dosah zákona v súčasnosti nie je známy.

Niet ‘obhajoby vo verejnom záujme’ 

V zákone nie je ustanovenie o “obhajobe vo verejnom záujme”, čo znamená, že spisovatelia alebo ktokoľvek, kto uverejní materiál považovaný za nezákonný, sa nemôže brániť argumentom, že informácie, ktoré má k dispozícii, sú cenné pre verejnosť. To je základom informovanej demokracie a zákon ho jednoducho zrušil.

Podľa zákona nemajú Briti právo vedieť, čo robí Spojené kráľovstvo na Ukrajine alebo v Izraeli – alebo kdekoľvek inde – pokiaľ tieto informácie nepochádzajú zo štátom schválených zdrojov.

Základná časť 15 zákona poskytuje výnimku pre “uznávaných vydavateľov správ,” ako je BBC. Nechráni automaticky nikoho, kto zverejňuje informácie, ktoré sú pravdepodobne vo verejnom záujme.

Tim Dawson, dlhoročný člen Národnej výkonnej rady Národného zväzu novinárov”, povedal Konzervatívne správy:

Krivolakým opomenutím v jadre návrhu zákona o národnej bezpečnosti je priama ochrana verejného záujmu, aby boli chránení tí, ktorí odhalia protiprávne konanie, či už ako whistlebloweri alebo novinári.

Bez toho hrozí, že znepokojení občania Spojeného kráľovstva budú stíhaní, akoby boli zahraničnými špiónmi.

Ako Kit Klarenberg reportoval pre The Grayzone 9. februára, “Podmienky zákona’sú totiž také široké, že jednotlivci takmer nevyhnutne porušia zákon bez toho, aby to chceli, mali v úmysle alebo dokonca vedeli, že to urobili.”

Klarenberg, ktorý bol sám zadržaný a vypočúvaný britskou políciou po svojom návrate do Spojeného kráľovstva v lete minulého roka, pokračoval:

Vzhľadom na to, že doposiaľ nebol nikto na základe zákona stíhaný, jeho úplné dôsledky zostávajú nejasné. Londýnsky’bezpečnostný a spravodajský aparát však teraz disponuje rozsiahlymi právomocami kontrolovať, čo sa môže hovoriť o aktivitách britskej vlády’v zahraničí.

Klarenberg sa domnieva, že dôvodom jeho vlastného zadržania a neoprávneného zatknutia v máji 2023 bolo jeho správy o aktivitách Spojeného kráľovstva. vláde’o tajných aktivitách na Ukrajine.

Svoje utrpenie vtedy opísal na Twitteri, pričom časť v jeho reporte o zákone o národnej bezpečnosti je triezvym čítaním.

Podľa Klarenberga:

Akonáhle ma policajti identifikovali, bez vysvetlenia mi prikázali, aby som ich sprevádzal do letiskového terminálu. Tam ma predstavili dvom úradníkom, ktorých mená som sa nemohol dozvedieť a ktorí sa následne navzájom oslovovali nespisovnými volacími znakmi.

Digitálne ma prehľadali a podrobili výsluchu, pri ktorom som nemal právo mlčať, právo odmietnuť odpovedať na otázky ani právo nezverejniť PIN čísla svojich digitálnych zariadení alebo sim kariet. Ak by som uplatnil akékoľvek právo na súkromie, hrozilo by mi zatknutie a až 48 hodín vo väzbe.

Odoberali mi odtlačky prstov, odobrali invazívne stery DNA a skúmali všetky možné aspekty môjho súkromného a pracovného života, priateľské a rodinné väzby a vzdelanie. Chceli vedieť, prečo píšem, hovorím a myslím si veci, ktoré si myslím, podrobnosti o tom, ako som platený za svoju investigatívnu žurnalistiku a na aký bankový účet.

Klarenberg poukazuje na to, že o nebezpečenstvách tohto zákona neinformovali žiadne mainstreamové médiá, a tak ostáva na nezávislých novinároch, ako je on sám a novinári z Consortium News, aby bili na poplach.

Myšlienkový zločin 

Zákon presadzuje autoritársky trend v USA.K. legislatívy, ktorý prichádza po obnovených “protiteroristických” zákonoch z posledných rokov.

Zákon z roku 2019, ktorý by mohol priniesť “15 rokov väzenia za jednorazové kliknutie na teroristickú propagandu”, bol zavedený vtedajším U.K. minister vnútra Sajid Javid.

Zákon o boji proti terorizmu a bezpečnosti hraníc z roku 2019 označil vlastný Spoločný výbor pre ľudské práva britského parlamentu za porušenie práva na prijímanie informácií a riziko kriminalizácie legitímneho výskumu a zvedavosti.”

Osobitný spravodajca OSN pre právo na súkromie profesor Joe Cannataci o návrhu zákona povedal: “Zdá sa, že až príliš tlačí na myšlienkový zločin.”

Cannataci poznamenal, že ide o odklon od doterajšieho chápania toho, čo je trestný čin, pričom poznamenal, že “rozdiel medzi vytvorením úmyslu niečo urobiť a následným skutočným vykonaním činu je stále základom trestného práva.”

Tieto legislatívne opatrenia nanovo definujú trestný čin ako držbu informácií bez ohľadu na úmysel. Vzhľadom na útok na občianske slobody, ktorý zasahuje do myšlienok a písomností vlastných občanov, ako ďaleko britská vláda zájde, aby ochránila verejnosť pred nebezpečenstvom nesprávneho myslenia?