Michael-Gullo-810x500.jpg

Kanadská podnikateľská rada varuje, že Trudeauov limit emisií ropy a plynu by mohol ochromiť ekonomiku

11
Neutral
V článku sa dočítate:
  • Kanadská podnikateľská rada varuje: Trudeauova vláda chce ochromiť ekonomiku s emisným stropom pre ropu a zemný plyn!
  • Emisný strop obmedzí ťažbu a zníži kapacitu najproduktívnejšieho segmentu kanadského hospodárstva!
  • Navrhovaný limit zhorší infláciu, zvýši deficit a uškodí konkurencieschopnosti ropného priemyslu!
  • Trudeauova vláda ignoruje obavy a chce presadiť extrémne environmentálne pravidlá bez ohľadu na občanov!

Kanadská podnikateľská rada varovala, že Trudeauova vláda’navrhovaný emisný strop pre ropu a zemný plyn by mohol ochromiť ekonomiku. 

Kanadská podnikateľská rada napísala 5. februára otvorený list námestníkovi ministra pre ochranu životného prostredia Johnovi Moffetovi, v ktorom vyjadrila obavy z navrhovaných nariadení liberálnej vlády’o rope a zemnom plyne. 

“Zavedenie emisného stropu pravdepodobne prinúti prevádzkovateľov nedobrovoľne obmedziť svoju ťažbu. To by v skutočnosti znížilo celkovú kapacitu najproduktívnejšieho segmentu kanadského hospodárstva v čase, keď sú investície a rast zúfalo potrebné, napísal Michael Gullo, viceprezident rady pre politiku.  

Gullo okrem toho varoval, že emisný limit by mohol “zhoršiť problémy krajiny s infláciou a cenovou dostupnosťou tým, že by sa uplatnil široký ekonomický šok, ktorý by znížil daňové príjmy a zvýšil tlak na federálny deficit.” 

“Výhľad HDP Kanady’na tento rok bude neutešený 0,6 % a Kanada bude najhoršie hospodáriacou vyspelou ekonomikou od 2020 až 2030 a od roku 2030 do roku 2060,” dodal.  

“Náš energetický sektor je pilierom hospodárstva krajiny”” vysvetlil Gullo. “Tvorí viac ako 10 % kanadského’HDP, je hnacím motorom našich obchodných vzťahov so Spojenými štátmi a podopiera reálne mzdy a príjmy domácností a dôchodcov.” 

Gullo’varovaním reaguje na liberálnu vládu’s Regulačný rámec na obmedzenie emisií skleníkových plynov v sektore ropy a plynu. Cieľom návrhu nariadení, ktoré boli zverejnené v decembri, je prísne obmedziť emisie plynu a ropy do roku 2030, aby bolo možné dosiahnuť čistý nulový cieľ do roku 2050.  

Predpisy sa snažia stanoviť emisné limity pre všetky provincie, čo, ako upozornil Gullo, môže zasahovať do súčasnej emisnej politiky, čo môže viesť k súdnym sporom. Gullo tiež vysvetlil, že navrhovaný časový harmonogram politiky’je “nerealistický.”  

Takisto tvrdil, že nové nariadenia by mohli narušiť mechanizmy stanovovania cien uhlíka a ohroziť konkurencieschopnosť ropného a plynárenského priemyslu v rámci Kanady.  

“Investície sa nerobia na základe špekulatívnej legislatívy. Je jednoducho nerealistické predpokladať, že projekty, technológie a stratégie dekarbonizácie budú nasadené, povolené a funkčné do štyroch rokov,” napísal Gullo.  

RELEVANTNÉ: Alberta odmieta Trudeau’‘protiústavný’limit na emisie ropy a plynu

Výstraha Podnikateľskej rady Kanady’prichádza v súvislosti s tým, že Alberta oznámil, že navrhované nariadenia nebude presadzovať.  

“Alberťania nebudú akceptovať tento limit ani útok na svoju ústavnú jurisdikciu, ekonomiku a občanov, ktorý limit predstavuje,” napísala Alberta.  

Alberta poukázala na to, že navrhované nariadenia sú protiústavné, nerealistické, ukázali by sa ako škodlivé pre kanadské’hospodárstvo a nemuseli by nevyhnutne znížiť emisie na celom svete.  

Vláda liberálov pod vedením premiéra Justina Trudeaua však zrejme chce presadiť emisné predpisy bez ohľadu na ich vplyv na Kanaďanov.  

V súčasnosti sa Trudeauova vláda snaží presadiť vo všetkých kanadských provinciách predpisy o čistej nulovej produkcii, najmä v oblasti výroby elektrickej energie, už v roku 2035. Jeho vláda tiež odmietla rozšíriť výnimku z uhlíkovej dane na vykurovacie palivá na všetky provincie, pričom túto výhodu umožnila len atlantickým provinciám. 

Trudeauove’súčasné environmentálne ciele sú v zhode s Organizáciou Spojených národov’ “2030 Agenda for Sustainable Development”a zahŕňajú postupné vyradenie uhoľných elektrární, zníženie používania hnojív a obmedzenie využívania zemného plynu v nasledujúcich desaťročiach. 

Zníženie a prípadné odstránenie využívania takzvaných “fosílnych palív” a prechod na nespoľahlivú “zelenú” energiu bol tiež tlačil Svetové ekonomické fórum (WEF) – globalistická skupina, ktorá stojí za socialistickým programom “Veľký reset” – organizácia, v ktorej Trudeau a niektorí členovia jeho kabinetu sú do toho zapojení. 

V novembri, po tom, ako oznámila, že má “dosť” Trudeauových”extrémnych environmentálnych pravidiel, Smithová povedala, že jej provincia nemá inú možnosť, ako upevniť kontrolu nad svojou elektrickou sieťou, aby bojovala proti nadmerným zásahom federálnej moci prijatím svojho zákona o suverenite. Zákon o zvrchovanosti slúži na ochranu Alberťanov pred budúcimi výpadkami elektrickej energie v dôsledku rozhodnutí federálnej vlády’.  

Na rozdiel od väčšiny kanadských provincií je Alberta’v oblasti elektroenergetiky takmer úplne deregulovaná. Vláda však nad ním stále môže v jednom okamihu prevziať kontrolu. 

RELEVANTNÉ: Manželka kanadského ministra prírodných zdrojov investuje do akcií ropného priemyslu, keďže vláda útočí na priemysel