isabel-810x500.png

Kresťania čelia čoraz väčšiemu obmedzovaniu náboženskej slobody na Západe: správa

17
Kultúra života

Nová správa Rady pre výskum rodiny (FRC) poukazuje na rastúce prenasledovanie a netoleranciu voči kresťanom na Západe. 

Zpráva s názvom “Slobodný veriť? The Intensifying Intolerance Toward Christians in the West” dokumentuje 168 prípadov prenasledovania alebo nespravodlivej diskriminácie kresťanov v 16 krajinách v rokoch 2019 až 2023. 

Tony Perkins, prezident FRC, nazval správu “varovným volaním” a povedal: “Tieto príbehy sú alarmujúce a ukazujú rôzne spôsoby, akými západné vlády - ktoré by mali byť vzorom pre dodržiavanie slobody náboženského vyznania a prejavu - podkopávajú základné ľudské právo na náboženskú slobodu.” 

Autori správy priznávajú, že ich práca nie je “zďaleka vyčerpávajúca”, ale poukazuje na “faktory, ktoré prispievajú k porušovaniu náboženskej slobody kresťanov západnými vládami”.” 

Krajinou s najvyšším počtom prípadov v správe FRC boli Spojené štáty, s 58 prípadmi, za ktorou nasledovalo Spojené kráľovstvo, so 43 a Kanada s 36 prípadmi. 

Väčšina prípadov zaznamenaných v rokoch 2020 a 2021 súvisela s obmedzeniami COVID-19, keďže mnohí cirkevní predstavitelia boli pokutovaní za to, že počas výluk organizovali osobné bohoslužby, alebo preto, že kresťania prišli o prácu, pretože odmietli prijať injekciu COVID-19 z dôvodu morálnych a náboženských námietok. 

Druhou témou, ktorú bolo možné pozorovať počas uplynulých štyroch rokov, bolo prepúšťanie, pokutovanie, zatýkanie alebo dokonca väznenie kresťanov za to, že vystupovali proti LGBT alebo potratovej agende, ako aj za to, že sa modlili alebo kázali na verejnosti. 

Správa poukazuje na prípad bývalého fínskeho poslanca Päivi Räsänen, ktorý bol postavený pred súd za “nenávistný prejav” za zverejnenie biblického verša, ktorý odsudzuje homosexuálne akty. Tento prípad je “symbolický” pre rastúci trend vykresľovania všetkého, čo je v rozpore s “progresívnymi sekulárnymi hodnotami” ako bigotné alebo nenávistné, uvádza sa v správe FRC. 

ČÍTAJTE: Päivi Räsänen bojuje v mene kresťanov nielen vo Fínsku, ale na celom Západe 

Autori vyzdvihujú U.Veľkú Britániu ako obzvlášť drakonickú, pokiaľ ide o cenzúru slobody kresťanov vyjadrovať svoje názory, pričom ako najvýraznejší príklad uvádzajú jej “nárazníkové zóny” okolo potratových kliník. Mnohí veriaci katolíci a iní kresťania boli zatknutí a pokutovaní za pokojnú modlitbu pred potratovými továrňami, vrátane tých, ktorí boli ako pro-life aktivistka Isabel Vaughan-Spruceová zatknutí za tichú modlitbu v duchu. 

“Poukazuje to na veľmi nebezpečný trend, keď sú ticho sa modliaci ľudia zatýkaní na základe domnelých myšlienkových zločinov,” uvádza sa v správe. 

PREČÍTAJTE SI: PREHLIADKA:  

FRC tiež poukazuje na spôsoby, akými sú kresťania nespravodlivo diskriminovaní na školách a univerzitách za obhajobu manželstva a tradičnej sexuálnej morálky. Napríklad Jessica Tapia, kresťanská učiteľka v Kalifornii, bola začiatkom roka 2023 prepustenáza to, že odmietla pred rodičmi zatajiť “zmenu pohlavia” študentov. 

Správa zahrnula aj prípad Josha Alexandra, kanadského tínedžera, ktorý sa preslávil zorganizovaním protestu na katolíckej strednej škole svätého Jozefa proti tomu, aby muži používali ženské’toalety. Keď sa vrátil do školy, bol vylúčený a potom zatknutý za neoprávnený vstup na cudzí pozemok. Alexander povedal, že jeho rodičia boli prepustení z práce učiteľov v Ontáriu len preto, že sú jeho príbuzní. 

PREČÍTAJTE SI: Katolícka školská rada potvrdila suspendáciu Josha Alexandra’za odpor voči gender ideológii 

V Nemecku bola v roku 2023 vládnymi orgánmi “zatvorená kresťanská hybridná škola“za porušenie nemeckého’vzdelávacieho mandátu.’”Domáce vzdelávanie a hybridné školy, ktoré umožňujú žiakom čiastočne sa vzdelávať doma, sú v Nemecku fakticky zakázané a súkromné školy čelia prísnym štátnym reguláciám. 

V roku 2020 švédska nemocnica odmietla zamestnať dve zdravotné sestry’kvôli ich odmietnutiu vykonávať interrupcie z náboženských dôvodov. Európsky súd pre ľudské práva sa ich prípadom odmietol zaoberať. 

PREČÍTAJTE SI: Pro-life pôrodná asistentka môže byť nútená robiť interrupcie, rozhodol súd 

V správe sa nespomínajú útoky amerických spravodajských služieb proti tradičným katolíkom v USA, vrátane interného memoranda FBI’, z ktorého vyplýva, že agentúra sledovala “radikálnych tradicionalistických katolíkov” pre údajný magnet pre “násilných extrémistov.” 

V septembri 2022 agenti FBI vtrhli do domu katolíckeho pro-life rečníka Marka Houcka a zatkli ho pred očami jeho vystrašených detí za menšiu hádku s agresívnym pro-potratovým aktivistom rok predtým. Portál LifeSiteNews vtedy zverejnil bombastický príbeh. 

O niekoľko týždňov neskôr zásahová jednotka vtrhla do domu ďalšieho pro-life otca 11 detí, Paula Vaughna, za účasť na pokojnej záchrannej akcii za život v roku 2021 v potratovom zariadení v Nashville v štáte Tennessee, ktoré bolo odvtedy nútené prestať vykonávať potraty, aby vyhovelo platným štátnym zákonom. 

ČÍTAJTE: FBI vykonala záťah na pro-life otca 11 detí s vytasenými zbraňami pred očami detí niekoľko týždňov po zásahu Marka Houcka