tmp_1706819731087-810x500.jpg

Biskup Strickland sa delí o odkaz kňazom, ktorí energicky nebránia posvätnosť života

54
Kultúra života

V dvojdielnej epizóde The Bishop Strickland Show tento týždeň biskup Joseph Strickland uvažuje o posvätnosti života a vyzýva všetkých praktizujúcich veriacich, aby “zdieľali pravdu evanjelia živšie ako kedykoľvek predtým.”

V prvej časti biskup Strickland hovorí, že dôvodom, prečo toľko pokrstených katolíkov prestáva praktizovať svoju vieru, je to, že “ju v prvom rade nikdy v skutočnosti nemali”, a to vďaka nášmu zlyhaniu pri vyučovaní “čo katolícka viera naozaj je.”

“Ľudia nezomierajú”za niečo, od čoho sú”ochotní odísť. Presne za to’zomierali mučeníci,”hovorí. “Neboli ochotní ustúpiť, neboli ochotní opustiť svoju vieru, neboli ochotní zaprieť Ježiša Krista. My opäť potrebujeme túto vieru - vieru mučeníkov.”

“Potrebujeme byť kresťanmi prvého storočia v 21. storočí,” dodáva. “Potrebujeme mať taký zápal, takú jasnosť, také poznanie Ježiša Krista, ktoré spôsobí, že budeme silným a radostným hlasom pravdy.”

Strickland reaguje aj na niektoré kritiky po tom, čo bolo oznámené, že bude pôsobiť ako “duchovný vodca” májovej púte do Lúrd, Fatimy a Španielska, ktorú vedie Patrick Coffin. Niektorí sa Coffina zriekli kvôli jeho tvrdeniu, že pápež František je antipápež.

Strickland priznáva, že s Coffinom “v mnohých veciach nesúhlasí”, ale hovorí, že sa napriek tomu modlil za to, aby išiel na púť. Nakoniec sa rozhodol, že to stojí za to.

“Každý, kto si povie: ‘Aha, tak ja’už nikdy nebudem počúvať biskupa Stricklanda, pretože’ide na túto púť s Patrickom Coffinom,’dúfam, že si to rozmyslí,” hovorí. “Netvrdím, že mám všetky odpovede, ale tvrdím — a budem sa zasadzovať za Ježiša Krista, Božieho Syna, prítomného v Eucharistii, prítomného vo sviatostiach, On je vtelené Slovo — tieto základné pravdy našej viery. To sú kotvy, ktorých sa musíme držať, aby sme preplávali týmito náročnými časmi pre nás všetkých.”

“A ja’by som povzbudil katolícku komunitu, aby naozaj prehodnotila niektoré z týchto ukazovaní prstom a hovorení: ‘Ach, dobre, ten alebo onen človek.’Je tu veľa zmätku. Ak niekto povie niečo, s čím nesúhlasíme, musíme sa dobre porozprávať a spýtať sa: ‘Dobre, s akými základnými pravdami môžeme súhlasiť a z toho vychádzať?"”

V druhej časti sa biskup Strickland zamýšľa nad svojou účasťou na tohtoročnom Pochode za život vo Washingtone, D.C., a vyzval poslucháčov, aby si každý rok zapísali 22. január “ako deň, keď si pripomenieme, (že) príliš dlho (Roe v. Wade) bolo dovolené, aby sa tento deň niesol v znamení života.”

Strickland tiež poukazuje na to, že každý koniec “spektra života” je v súčasnej dobe znehodnocovaný. Tak eutanázia, ako aj potraty “skracujú životy” a ignorujú Božiu vôľu.

“Musíme byť silní a jasní v otázke posvätnosti života, pretože Kristus zomrel, aby bol ľudský život považovaný za posvätný, a keď to tak nie je, rúhame sa nášmu Pánovi, ktorý dal svoj život za náš, aby sme mohli byť spasení v jeho milosti,” hovorí.

“A tak kňazi musia byť v popredí, aby veľmi jasne hovorili o posvätnosti života. Našťastie, mnohí tak robia. Nie však dostatočne. A príliš mnohí sú buď vlažní, alebo sú vlastne na opačnej strane … ”

Strickland uzatvára epizódu pripomínaním povinnosti veriacich hlásať celú pravdu katolíckej viery, aj keď to znamená občas úctivo opraviť kňaza alebo biskupa.

“Nechať niekoho pokračovať v omyle, nech je to ktokoľvek, aj keď je to“niekto na najvyššej autorite, to“nie je láska, to“nie je realita,” hovorí. “Každý, kto má úprimné srdce “môže byť spočiatku trochu trápny, ale nakoniec, ak hľadá pravdu, ocení niekoho, kto je dostatočne silný a odvážny na to, aby túto pravdu vyslovil a povolal ho späť kvôli sebe a kvôli tomu, za koho je“zodpovedný.”

Ak si chcete pozrieť všetky predchádzajúce epizódy The Bishop Strickland Showkliknite sem a navštívte stránku LifeSite’Rumble venovanú The Bishop Strickland Show.