Nigeria-priests1-810x500.jpeg

Aktivisti za náboženskú slobodu naliehajú na Bidenovu administratívu, aby vysvetlila, prečo Nigéria a India nie sú na zozname prenasledovaných krajín

18
Neutral

Skupina medzinárodných expertov na náboženskú slobodu vyzýva štátneho tajomníka Antonyho Blinkena, aby pred kongresovým vypočutím vypovedal o&nbsprozhodnutí ministerstva zahraničných vecí vylúčiť Nigériu a Indiu zo zoznamu krajín, v ktorých sa vážne porušuje náboženská sloboda.

V liste zaslanom v stredu, ktorý ako prvý získal denník The Daily Signal, viac ako 40 expertov a organizácií zaoberajúcich sa náboženskou slobodou poukázalo na to, že od roku 2009 bolo v&nbspNigérii zabitých viac ako 50 000 kresťanov a napadnutých 18 000 kostolov a 2 500 kresťanských škôl. Uviedli aj Indiu, kde bolo podľa nich len od mája minulého roka napadnutých 200 až 400 kostolov a 3 500 kresťanských domov.

“Ako vedúci predstavitelia v oblasti ľudských práv a medzinárodnej náboženskej slobody podporujeme Komisiu Spojených štátov amerických pre medzinárodnú náboženskú slobodu (USCIRF) v ich výzve na vypočutie Kongresu v súvislosti s vylúčením Nigérie a Indie zo zoznamu krajín osobitného záujmu (CPC),”uvádza sa v liste.

Nigériou a Indiou otriasli alarmujúce prípady náboženského násilia a prenasledovania,” zdôraznili obhajcovia náboženskej slobody. “Podľa zákona o medzinárodnej náboženskej slobode obe krajiny spĺňajú zákonnú definíciu ‘zapojenia sa do obzvlášť závažného porušovania náboženskej slobody alebo jeho tolerovania’ na to, aby boli označené za KPZ. Mali by byť takto označené.”

Za “krajinu osobitného záujmu” možno takto určená štátnym tajomníkom ak sa daný národ podieľa na takomto závažnom porušovaní náboženskej slobody podľa Zákona o medzinárodnej náboženskej slobode (IRFA) z roku 1998.

Počas pôsobenia vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa bola Nigéria určená za KPZ. Administratíva prezidenta Joea Bidena’toto označenie zrušila a’nie je jasné prečo.

Odborníci na náboženskú slobodu zdôraznili, že “je nevyhnutné, aby sa Spojené štáty aktívne zaoberali týmito otázkami a zabezpečili, aby sa zásady náboženskej slobody dodržiavali na celom svete.”

“Zodpovednosť a transparentnosť sú nevyhnutné na pochopenie dôvodov, prečo ministerstvo zahraničných vecí’odmietlo určiť Nigéria a India ako KPZ,”pokračuje list. “Naliehavo žiadame Výbor pre zahraničné veci Snemovne reprezentantov a Senátny výbor pre zahraničné vzťahy, aby zvolali vypočutia a dôkladne preskúmali dôvody vylúčenia Nigérie a Indie zo zoznamu KPZ. Štátny tajomník Antony Blinken sa musí zodpovedať Kongresu a americkému ľudu.”

Podpísali sa pod list aj McKenna Wendt z International Christian Concern’s; bývalí poslanci. Frank Wolf, R-Va., a Dan Burton, R-Ind.; prezidentka Medzinárodného sekretariátu pre náboženskú slobodu Nadine Maenza; Lela Gilbertová z Family Research Council’s; William Murray, predseda Religious Freedom Coalition, a ďalší.

Ministerstvo zahraničných vecí bezprostredne nereagovalo na žiadosť o komentár od The Daily Signal.

Prevzaté so súhlasom The Daily Signal.