Hazbin-Hotel-810x500.png

Nový kreslený seriál "Hazbin Hotel" chváli Lucifera, démonizuje "Nebo

0
Kultúra smrti

Amazon Video v piatok vydal animovaný seriál pre dospelých s názvom Hazbin Hotel, ktorý chváli “Lucifera” a zvrátene démonizuje “Nebo” a “anjelov” bez toho, aby spomenul Boha. Seriál si vyslúžil pochvalu kritikov aj divákov, čo signalizuje dnešný“bezuzdný morálny a duchovný zmätok.

Schválne, krvavé, oplzlé kreslené predstavenie sa odohráva v pekle, kde “hriešnici” žijú pod hrozbou “vyhladzovacích” nájazdov, ktoré vykonávajú anjeli. Dcéra Lucifera a Lilith - o ktorej sa v seriáli hovorí, že bola prvou stvorenou ženou a je zobrazená ako pôvodná feministka - má dcéru, bisexuálnu mladú ženu menom Charlie, ktorá sa ujme ušľachtilej veci “záchrany duší” v pekle pred “genocídou” neba tým, že sa ich pokúsi rehabilitovať v hoteli Hazbin.

V úvode seriálu sa dozviete zákulisie: “Kedysi dávno” v nebi žili anjeli, ktorí “uctievali dobro a chránili všetkých pred zlom.”Jeden z týchto anjelov, Lucifer, “bol snílkom s fantastickými nápadmi pre celé stvorenie”, ale “starší v nebi ho považovali za búrliváka”, pretože “cítili, že jeho spôsob myslenia je nebezpečný pre poriadok ich sveta.”

Pri fandení Luciferovi — ktorý je na istej úrovni chápaný ako zlo — a vykresľovaní jeho dcéry ako sladkej dobráčky seriál v podstate prevracia dobro a zlo na ruby. Odráža skutočné presvedčenie satanistov, ktorí sa už stáročia upínajú na toto zvrátené chápanie Boha a Lucifera. 

Ako v každom prípade, aj táto myšlienka musí nevyhnutne zahŕňať sebaprekážky a zahmlievanie. Zatiaľ čo táto kulisa tvrdí, že anjeli “uctievali dobro” a stavali sa proti zlu, v seriáli sú anjeli vykreslení ako pomstychtivé a démonicky vyzerajúce bytosti so svätožiarou a prvý človek, Adam —ktorý je jedným z ich príbuzných —je podobne krvilačný a navyše nepríjemný.

Iróniou je, že najlepšie vykreslenie dobra u hlavného hrdinu nájdeme u Charlie, Luciferovej’dcéry. Ako pravá dcéra svojho otca však prijíma sexuálnu zvrátenosť vo svojom lesbickom vzťahu. 

Toto môže byť zámerne spojené s jej pôvodom z “Lilith.” Michael Hichborn z Lepanto Institute a Jesse Romero, vysoký veterán z losangeleského okresného šerifa’zdôraznili skutočnosť, že seriálová’postava Lilith pochádza z kabalistickej mytológie, druhu “židovského mysticizmu”, ktorý je v skutočnosti okultnou praktikou. 

Romero tiež zdôraznil, že “Lilith” je meno démona, ktorý sa zjavil “počas exorcizmu”.

“Katolícki exorcisti v USA sa zhodujú, že Lilith je démon ženskej homosexuality, lesbizmu,” povedal Romero Hichbornovi počas ich diskusie o relácii. “Počas sedení exorcizmu sa”zjavuje a dáva svoje meno … a identifikuje sa ako Lilith.”

Sympatie k diablovi

Michael Hichborn z inštitútu Lepanto v komentári k upútavke na seriál’zdôraznil: “Nikdy samozrejme neuvádzajú, aká je podstata zla, pretože majú toto amorfné chápanie zla a dobra.”

Jeden môže namietať, že seriál sa púšťa za hranice morálnej nejednoznačnosti do oslavy zla. Ak má dobro a zlo nejaký význam, potom musíme automaticky milovať to, čo je dobré, a nenávidieť to, čo je zlé. Prečo by niekto, vrátane tvorcu tohto seriálu’vyjadroval odpor k tomu, čo “uctieva” dobro, a náklonnosť k tomu, čo je zlo?"

Takýto obraz neba a pekla a Lucifera — v tomto vesmíre nie je Boh!" — napokon pochádza z plného prijatia hriechu. Tvorca seriálu ’nemôže uniknúť myšlienke, že peklo je pre hriešnikov — a predsa, pre niekoho, kto sa ocitol v ťažkom hriechu (ako sme my všetci bez Božej milosti), kto je s takýmto hriechom plne zviazaný alebo oddaný, by “démonizovať” peklo znamenalo démonizovať seba samého. 

Teda peklo pre hriešnikov musí dostať sympatický lesk. Otvoreným ospravedlnením takéhoto zvráteného zobrazenia dobra a zla je, že je “realistické,” “nuansované,” “sofistikované” a “zaujímavé.” Autor seriálu”naznačuje túto myšlienku, keď Adam vyhlasuje Charliemu, že duše v pekle nemôžu ísť do neba, pretože “pravidlá sú čiernobiele.”Inými slovami, diktát Neba”je primitívny, nerozumný a nespravodlivý.

Je pravda, že v dušiach väčšiny ľudí, ktoré zvyčajne nemožno označiť za “čisto”zlé alebo “čisto”dobré, je takpovediac morálna zložitosť. Pokiaľ však zostávajú činy, ktoré sú objektívne dobré alebo objektívne zlé, duša nemôže “donekonečna sedieť na plote”. Naša vôľa musí buď viac túžiť po dobre, alebo viac túžiť po zle, aby sa vôľa rozhodujúcim spôsobom priklonila na jednu alebo druhú stranu. Boh, ktorý je skutočne dobrý a túži po našej spáse ešte viac ako my, dáva každej duši dostatok príležitostí, aby si vybrala Jeho a Jeho cesty namiesto hriechu. 

Kedysi som si kládol otázku, či je to naozaj tak. Po tom, čo som počul o osobných skúsenostiach niektorých ľudí, ktorí naďalej odmietajú Boží’morálny zákon, som si však uvedomil, že Boh skutočne opakovane pozýva každú dušu k sebe, či už prostredníctvom iných ľudí (jeden môj známy povedal, že bol pozvaný do kostola trikrát za jeden deň a zakaždým odmietol); alebo prostredníctvom vnútorných skúseností s Božou’prítomnosťou. Dokonca aj neuveriteľne zlý sériový vrah Jeffrey Dahmer sa pred svojou smrťou kajal, zatiaľ čo porovnateľný sériový vrah John Wayne Gacy Jr. zostal až do konca nekajúci.

To, že Boh v celom tomto príbehu hotela Hazbin chýba, naznačuje ďalší kúsok jeho rozporuplnej skladačky. To v konečnom dôsledku znamená neprijatie Boha ako čistého, všeľudského Stvoriteľa, a to buď samotným popieraním jeho existencie, alebo antipatiou, ktorá nemá chuť ho ani len uznať. Pre tých, ktorí plne prijímajú hriech, je totiž myslenie na Boha bolestné, pretože ich samotná vôľa je namierená proti nemu. Tak či onak, Jeho vynechanie z príbehu tragicky odzrkadľuje odmietanie Boha tými, ktorí prijímajú hriech a peklo.

Príbeh však tiež ukazuje, že toto odmietanie Boha sa často spája s nepochopením toho, kto je, keďže v Hoteli Hazbin je to práve Luciferova’dcéra, ktorá chce zachrániť duše pred vyhubením, a nie Boh alebo nebeské bytosti. Ako však potvrdzuje realita, do pekla sa posiela duša sama, nie Boh, ktorého by nebolo možné nazvať skutočne dobrým, keby nedal každej duši príležitosť, ktorú potrebuje na pokánie.

Aj keď mnohí fanúšikovia seriálu a samozvaní “neutrálni” pozorovatelia tvrdia, že seriál by sa nemal’brať vážne ako “obyčajná fikcia,” podcaster Tim Pool má upozornil, že kreslená animácia relácie priláka deti a skreslí ich chápanie teológie a biblického učenia.

“Ak uvidia tento seriál, bude to mať’negatívny vplyv a poškodí to’ich pohľad na to, čo Biblia skutočne učí,” poznamenal Pool.

Poznamenávajúc, že Amazon Prime Video v súčasnosti hosťuje a propaguje film proti obchodovaniu so sexom Zvuk slobody, Pool vyzval na vytvorenie kvalitného alternatívneho mediálneho obsahu, ktorý by pôsobil proti vplyvu šou ako Hotel Hazbin

“Prial by som si, aby sme mali kreslené seriály tohto kalibru, ktoré by konkurovali týmto reláciám a porážali ich,” povedal Pool.