maradiaga-810x500.jpg

Pápežský dôverník kardinál Maradiaga obhajuje Fiducia Supplicans

0
Neutral

Jeden z najbližších spolupracovníkov pápeža Františka, kardinál Óscar Andrés Rodríguez Maradiaga, verejne podporil Fiduciu Supplicans a jej požehnanie homosexuálnym “párom” ako “nie heretické.”

V krátkej diskusii s miestnymi honduraskými duchovnými, o ktorej informoval portál Religion Digital, Maradiaga verejne podporil text Fiducia Supplicans z 18. decembra, ktorého autorom je kardinál Victor Manuel Fernández a ktorý schválil pápež František.

PREČÍTAJTE SI: CELÝ ZOZNAM:

“Toto vyhlásenie nie je herézou, ale pastoračným vysvetlením charakteru požehnania, ktoré bolo obmedzené v liturgickej oblasti,” povedal emitujúci arcibiskup Tegucigalpy počas improvizovanej návštevy s duchovnými v panamskej arcidiecéze. 

Potvrdil, že odpor voči dokumentu vychádza z nesprávneho pochopenia alebo “nedostatočného prečítania” textu.

Naopak, pochválil dokument a povedal, že jeho kľúčovou témou je “inovatívny príspevok k pastoračnému významu požehnaní s cieľom rozšíriť a obohatiť ich chápanie.” Údajne dodal, že Fiducia Supplicans jasne potvrdzuje “tradičnú náuku Cirkvi o manželstve a nie je povolený žiadny typ liturgického obradu alebo podobného požehnania, ktoré by mohlo spôsobiť zmätok.”

Maradiaga pokračoval poznámkou, že v niektorých krajinách by k takémuto požehnaniu nedošlo, ani keby ho duchovní chceli udeliť, a to kvôli zákonom proti sodomii.

Akkoľvek sú podrobnosti Maradiagovho’vyjadrenia, vzhľadom na jeho blízky vzťah s pápežom, len skromné, jeho intervencia je kľúčová.Maradiaga’bol pápežom Jánom Pavlom II. v roku 2001 vymenovaný za kardinála, jeho mocenský vzostup však pravdepodobne dosiahol vrchol až na začiatku pontifikátu pápeža Františka.

Štyri týždne po Františkovom’nástupe na pápežský stolec bol Maradiaga argentínskym pápežom vymenovaný za predsedu Františkovej’slávnej “Rady kardinálskych poradcov C9”, pričom jeho funkčné obdobie vyprší v roku 2023. Ako taký je považovaný za jedného z najbližších pápežových’poradcov a už skôr bol zvaný vicepápežom.”

Ako LifeSiteNews už obšírne informoval, Maradiaga bol sužovaný správami o finančných a sexuálnych škandáloch s krytím už niekoľko rokov, za ktoré sa stále odmieta zodpovedať. 

Nedávno preložená kniha Sacred Betrayals: Vdova zvyšuje hlas proti korupcii Františkovho pápežstvapredkladá dôkazy o tom, že Maradiaga kryl sexuálne zneužívanie a pochybenia svojho pomocného biskupa Juana JosaéPineda Fasquelleho a presmeroval milióny dolárov z cirkevných peňazí na podvodné investičné schémy, ktoré medzitým zmizli.

Knihu napísala Martha Alegría Reichmannová, vdova po honduraskom veľvyslancovi pri Svätej stolici Alejandrovi Valladaresovi. Obaja boli dlhé desaťročia priateľmi Maradiagu, dokonca ho hostili vo svojom dome, a Valladares’ lobovanie údajne rozhodlo o tom, že Maradiaga sa stal prvým honduraským kardinálom. Maradiaga ich však údajne “po čase zradil”, vo svojich investičných schémach prišiel o ich celoživotné úspory a ignoroval ich následné prosby o pomoc.

ČÍTAJ: ‘Sacred Betrayals’ prekladateľ vysvetľuje korupciu Františka, ‘vicepápeža’ Maradiaga

Možno viac ako pre svoje finančné a politické manévre sa Maradiaga stal medzi vatikánskymi pozorovateľmi známy kvôli údajnej ochrane homosexuálnych seminaristov. V roku 2018 časopis National Catholic Register’s Edward Pentin informoval o pretrvávajúcej kríze v seminároch v Hondurase a napísal:

Najnovšie správy z Hondurasu: Všetci homosexuálni seminaristi boli poslaní preč okrem tých v arcidiecéze Tegucigalpa, ktorí žartujú, že majú veľmi silného a mocného ‘patróna’: ++ Maradiaga. Kardinál ‘opäť využil svoju váhu, aby porušil pravidlá a dohody s ostatnými biskupmi.’

Toto bolo vo svetle Registra’ správy, že 50 seminaristov v hlavnom seminári v Tegucigalpe’hovorilo o rozšírenej homosexuálnej aktivite v seminári a odvolávalo sa na “nezvratné dôkazy.”

Pentin’mu zdroje povedali, že “asi 40 seminaristov [z celkového počtu 180] je aktívne homosexuálne orientovaných a ďalších asi 20, ktorí sa skrývajú. Mnohí to potláčajú, aby mohli dosiahnuť vysvätenie, ale po vysvätení sú ‘slobodní a nespútaní.’”

Na základe príkazu Kongregácie pre klérus bolo následne zo seminára vyslaných asi 48 seminaristov. Homosexuálni seminaristi však údajne neboli prepustení, ale iba zaradení do farnosti, čím im bola ponechaná voľnosť pokračovať v ceste ku kňazstvu.

V rozhovore pre Register 2019 Reichmann uviedol, že Maradiaga “je veľmi mocný, pretože má absolútnu podporu niekoho oveľa mocnejšieho, ktorým je pápež František.” Dodala, že práve preto pre neho bolo ľahké odmietnuť obvinenia ako “ohováranie” alebo tých, ktorí ho obviňujú, ako “útok” na neho “aby mohli útočiť na pápeža.”

V januári 2022 interview, Maradiaga sám odhalil blízkosť vzťahu, ktorý má s Františkom, čo možno vysvetľuje, prečo jeho rezignácia nebola v tom čase prijatá. RomeReports zhrnul Maradiaga svoje vyjadrenia k Bergogliovmu pontifikátu, keď povedal, že František “verne dodržiava dohody, ktoré vzišli z takzvaných ‘predkonkláve’ stretnutí, na ktorých kardináli definovali množstvo krokov, ktoré musí budúci pontifik urobiť.” 

Tieto “dohody,” zahŕňali aj organizáciu Rady kardinálov C9, na čele ktorej stojí Maradiaga.