shutterstock_1392259478-e1705662753110-810x500.png

Vicepremiérka Chrystia Freelandová na WEF obhajuje dekarbonizáciu, zatiaľ čo Kanada sa rozpadá

25
Kultúra smrti

Ve Švajčiarsku prebieha každoročné podujatie Svetového ekonomického fóra (WEF) v Davose a svet sleduje, čo povie zmes zvolených a nezvolených oligarchov nového svetového poriadku. Medzi skupinou drobných tyranov nie je nikto iný ako kanadská dytaktrix Chrystia Freelandová. Tá sa objavila na pódiu v rámci panelovej diskusie o tom, ako ozdraviť globálnu ekonomiku vo vzťahu k obchodu a investíciám.

Tí, ktorí sa považujú za hltačov a nemajú doslova nič lepšie na práci, si môžu celú diskusiu pozrieť na stránke National Post na YouTube.

Ako to už býva, väčšina rozhovoru sa sústredila na éterické predstavy o hypotetických scenároch - všetky sú veľmi naliehavé a naliehavé a na ich realizáciu sú potrebné milióny dolárov od nadnárodných konglomerátov -, zatiaľ čo panelisti filozofovali o ekonomickej realite.

Z takmer 50-minútového zasadnutia vystúpila asi na päť minút v polovici diskusie kanadská vicepremiérka a ministerka financií — žena, ktorá vyštudovala literatúru a nie financie — Chrystia Freelandová.

Svoje vystúpenie začala definovaním Kanady ako “otvorenej ekonomiky”, ktorú hrdo označila za jedinú krajinu G7 s komplexnou obchodnou dohodou so všetkými ostatnými krajinami G7. Po preambule o tom, ako veľmi verí v obchod a ako veľmi rada verí v obchod, sa dostala k jadru svojho minipriehovoru.

Je to chyba COVID’

Freelandová uviedla, že existujú “dve dominantné” sily, ktoré budú v roku 2024 diktovať svetové hospodárstvo. Prvou je podľa nej “zameranie na odolnosť dodávateľského reťazca”, ktorému podľa jej slov ublížil “šok, ktorý sme všetci zažili počas COVID,” keď boli veci “odstavené.”

Sťažovala sa na krehkosť dodávateľského reťazca v súčasnosti, ktorá je podľa jej slov oveľa iná, ako keď nastúpila do funkcie v roku 2015, ale zrejme nevedela, ako problém chradnúceho dodávateľského reťazca v Kanade môže súvisieť s jej vlastnými chybami a chybami jej vlády’. Je celkom úžasné, ako vám politici môžu povedať, že veci sa zhoršili, odkedy sú v úrade, a potom pokračovať v obviňovaní niečoho iného — v tomto prípade COVID — za svoje vlastné chyby.

Freelandová sa rozčuľuje, že COVID poškodil dodávateľské reťazce… No naposledy, keď som sa pozrel, chrípkový bacil nevyžadoval, aby niekto zatvoril hranice alebo priemysel. V skutočnosti to neurobil biologický vírus, ale vírus liberálnej politiky.

Kanadská vláda bola tá, ktorá v podstate znemožnila vstup do krajiny. Bola to kanadská vláda, ktorá zaviedla absurdné pravidlá na federálnych pracoviskách — dopravné a dovozné služby sú federálne — ktoré zabezpečili, aby sa nič nedostalo dovnútra ani von bez komplexného forenzného vyšetrenia, či niečo, čo bolo niekedy v okolí kýchavice, neprišlo s ňou do kontaktu.

Kontajnery s tovarom nesedeli v prístavoch nekonečne dlho preto, že boli pozitívne na COVID alebo preto, že sa kontajnery odmietli dať zaočkovať. Federálny dopravný personál bol však obmedzovaný tyranskými opatreniami, ktoré im znemožňovali prácu.

Nie sme’viac ako dve minúty po jej prejave a už zisťujeme, že Freelandová zo seba urobila úplného hlupáka.

Na vine je Rusko’

No, za poškodenie hospodárstva nemôže len COVID’a určite za to nemôže ani jej vláda’pretože druhou pôsobiacou silou je veľký zlý strašiak z Kremľa. Týmto nechcem schvaľovať konanie Ruska’alebo ho vôbec komentovať, naozaj. Ale Freelandová so svojou nadrozmernou ukrajinskou stužkou pripnutou na klope si nemohla’pomôcť, aby sa do Ruska nenavážala.

Povedala, že Európa je príliš závislá od Ruska kvôli ich “nezákonnej invázii na Ukrajinu.” Opäť bez toho, aby poskytla Rusku akúkoľvek podporu, sa mi zdá, že sa trochu hrá so slovami. Invázia nemôže byť “legálna” v žiadnom striktnom zmysle slova, pretože samozrejme, keď národ začne vojnu s iným národom, je zrejmé, že zákony napadnutého národa nie sú dodržiavané. Existuje “legálny” spôsob, ako niekoho napadnúť? Podpisujú niekedy národy dohody a menia svoje právne kódexy, aby umožnili “legálne invázie.” Stojí za to na to upozorniť, pretože z jej poznámky vyplýva, že Rusko porušilo zákon, ako ho ona chápe, a preto musí byť nezákonný.

Takisto by to bolo “nezákonné” v striktnom zmysle slova len vtedy, keby existovala svetová vláda, ktorá by mala právomoc to povedať… No to je pravdepodobne presne to, čo chce.

Premýšľajte o implikácii toho, čo povedala, keď opísala Európu ako závislú od Ruska. Prečo bola Európa závislá od Ruska, ak je Rusko taký nestabilný štát, ktorému sa nedá dôverovať? Zdá sa mi, že nebolo múdre, aby sa celý kontinent tak veľmi spoliehal na krajinu s protichodnými geopolitickými zásadami, čo je chyba národov, a nie Ruska.

Nová priemyselná revolúcia

Paralyzujúc výroky predchodcu WEF Klausa Schwaba, Freelandová opísala súčasnú medzinárodnú “chvíľu” ako porovnateľnú s “priemyselnou revolúciou” a povedala: “Musíme prestavať celú našu výrobu.”

Pardon, čo? Kto hovorí, že musíme zmeniť spôsob všetkej našej výroby? To všetci ľudia, ktorí pracujú vo výrobe, zabudli, ako sa vyrába? Rozbili sa všetky stroje vo výrobných závodoch?"

No, vieme, prečo to povedala. Povedala to preto, lebo v skutočnosti chcela povedať, že Kanada musí prejsť na zelenú a prestať používať otravný uhlík.

Uviedla: “Kanada je absolútne rozhodnutá, že dekarbonizácia pre nás, bude znamenať viac pracovných miest, viac rastu, viac výroby a uznávame, vláda musí zohrať úlohu, aby sa to stalo.”

Rozoberme si to na chvíľu.

Keď hovorí, že Kanada je absolútne rozhodnutá zaviazať sa k “dekarbonizácii,” to znamená, že vám chce zobrať červené mäso, naftové nákladné autá, spoľahlivé vykurovanie vo vašej domácnosti a celkový spôsob života. Aj vy ako človek vylučujete veľa uhlíka — ani zďaleka nie toľko, koľko vylučujú politické veterné vrecia, ako je ona sama — a stavím sa, že v Kanade sa ’nespomalí eutanázia a potraty, kým budete živou a dýchajúcou uhlíkovou stopou.

Navyše, keď hovorí, že bude “viac pracovných miest” to nič neznamená. Budú to dobré pracovné miesta? Nahradia iné pracovné miesta, alebo k nim pribudnú? Budú vôbec v Kanade?

Spomenula, že Kanada má významné ložiská nerastných surovín ktoré sú potrebné na výrobu “zelených” batérií. Znamená to, že sa liberálna vláda pustí do masívnej ťažby? Nie je veľmi “zelené” vyhodiť zem do vzduchu a zobrať z nej všetky dobroty, však?

Okrem toho, veľká časť alebo väčšina ťažby, ktorá produkuje celosvetové zásoby nerastov pre batérie, sa vykonáva v krajinách tretieho sveta, kde sú mzdy pomerne nízke. Je jasné, že tieto mzdy nebudú v kanadskom hospodárstve stačiť, pretože určite budú pracovníci baní’ odborovo organizovaní alebo budú musieť aspoň súťažiť s odborovou pracovnou silou, aby boli konkurencieschopní.

To znamená, že ak Kanada prevezme masívnu úlohu v ťažbe pre úplný prechod na “zelené” výrobky, že tieto výrobky nevyhnutne výrazne zdražejú. Pridajte si k tomu, že Freelandová sa vytasila s tým, že “vláda musí zohrať úlohu, aby sa to stalo, ” a môžete sa staviť, že váš elektromobil — ktorý ne’funguje v Alberte, keď je -50 —, že liberáli urobia všetko pre to, aby bol váš minivan postupne vyradený a nakoniec postavený mimo zákon.

Takže, ak čítame medzi riadkami, Freelandová ukázala ruku kanadskej vlády, ktorá pravdepodobne postupne zruší celé priemyselné odvetvia, rozmetá na kúsky kanadskú krajinu a urobí vaše auto a vykurovanie domu nedostupným… a to všetko preto, aby zachránila ekonomiku — ktorú zničili COVID a Rusko  — a svet, ktorý je kvôli vám príliš horúci.