assisted-suicide-810x500.jpg

Írska lekárska rada v nových usmerneniach vypúšťa formuláciu zakazujúcu "úmyselné zabíjanie" pacientov

18
Kultúra smrti

Irská lekárska rada odstránila zo svojej najnovšej aktualizovanej príručky usmernení formuláciu, ktorá výslovne zakazuje vraždenie pacientov.

V deviatom vydaní svojej “Príručky profesionálneho správania a etiky pre registrovaných lekárov” Írska lekárska rada, ktorá dohliada na viac ako 20 000 lekárov v celej krajine, odstránila z dokumentu v časti “Koniec života” ustanovenie, podľa ktorého sa lekári nesmú “zúčastňovať na úmyselnom zabití pacienta.” 

Další riadok informujúci lekárov o tom, že starostlivosť, ktorú poskytujú, bude “zvyčajne” poskytovaná s úmyslom “predĺžiť život pacienta”, bol tiež vyradený, upozornil írsky portál Gript.

Funkcia zakazujúca “úmyselné zabíjanie” pacientov v starostlivosti írskych lekárov bola v príručke od siedmeho vydania v roku 2009 a bola zahrnutá aj v ôsmom vydaní vydanom v roku 2016, uviedla katolícka tlačová agentúra (CNA) poznámka.

Nové smernice nadobudli účinnosť 1. januára. 

ČÍTAŤ: Kanadský’režim eutanázie sa stal tragickou pointou na celom svete

Live Action upozornil, že zmena prichádza len päť rokov po tom, čo Írsko legalizovalo potraty, čo je v tejto tradične katolíckej krajine šokujúci krok. Írska lekárska rada aktualizovala ôsme vydanie usmernení, aby zohľadnila legislatívnu zmenu.

Napriek zmenám v lekárskych usmerneniach však Írsko zatiaľ eutanáziu nelegalizovalo, hoci niektoré štáty USA a mnohé európske krajiny tak v posledných rokoch urobili.

Legislatívny návrh spred niekoľkých rokov, ktorý by povolil eutanáziu, známy ako “Dying with Dignity Bill,” sa stretol s vážnym odporom katolíckych biskupov a nakoniec neprešiel parlamentom, informovala agentúra CNA. Podobne sa proti tejto praxi vlani verejne postavila aj najväčšia skupina lekárov v krajine, The Royal College of Physicians of Ireland.

Nezávisle od toho rozhodnutie Írskej lekárskej rady vyradiť formuláciu výslovne zakazujúcu zabíjanie pacientov vyvolalo obavy, aké zmeny môžu Írsko v budúcnosti čakať.

Ionský inštitút, konzervatívny kresťanský think tank, na správu reagoval obvinením, že Írska lekárska rada navrhuje “opak” “lekárskej etiky.”

“Nový kódex je z etického hľadiska gigantickým krokom späť,” uviedla skupina. “To, čo sa udialo, predstavuje seizmický posun v skutočnej lekárskej etike, ktorá siaha až k Hippokratovi v starovekom Grécku.”

“Už viac nehovoriť lekárom, že sa nemôžu podieľať na úmyselnom zabíjaní pacientov, nie je lekárska etika, ale pravý opak,” uviedli. “Je hanebné, že Lekárska rada sa vydala touto cestou, zjavne s požehnaním ministra zdravotníctva. Dúfajme, že írski lekári sa postavia proti tomuto neuveriteľne spiatočníckemu kroku.”  

ČÍTAJTE: Niektoré európske krajiny sterilizujú zdravotne postihnutých ľudí bez ich súhlasu

Uvidíme, či Írska lekárska rada zmení svoje usmernenia alebo či jej nové usmernenia odrážajú blížiaci sa posun smerom k povoleniu asistovanej samovraždy.

Doteraz päť krajín v Európe legalizovalo túto praktiku: Belgicko, Nemecko, Luxembursko, Holandsko a Španielsko. Rakúsko, Fínsko a Nórsko povoľujú istú formu “pasívnej eutanázie.” Prax je legálna aj v Kanade, Kolumbii a Austrálii. 

V Spojených štátoch v súčasnosti povoľuje eutanáziu 10 štátov, ako aj District of Columbia. Oregon sa stal prvým štátom, ktorý túto praktiku legalizoval v roku 1994. 

Medzi tým na federálnej úrovni Bidenova administratíva navrhla zrušiť federálne nariadenia, ktoré poskytujú ochranu svedomia pre profesionálov, ktorí sa nechcú angažovať v “potratov, sterilizácie a niektorých ďalších zdravotníckych služieb,” “asistovanej samovraždy, eutanázie alebo usmrtenia z milosti,” a pre “organizácie riadenej starostlivosti, ktoré majú morálne alebo náboženské výhrady voči poradenstvu alebo odporúčaniu určitých služieb.”

V Kanade budú mať tento rok ľudia s duševnými chorobami nárok na takzvanú “lekársku pomoc pri umieraní,” čo ešte viac zvýšilo vážne obavy kritikov, podľa ktorých táto prax zaváňa eugenikou.