Screenshot-2023-12-12-at-10.05.38-PM-810x500.png

Arcibiskup Viganò: "Falošný prorok" Bergoglio je vinný z "totálneho odpadnutia od viery

2,652
Kultúra smrti

Arcibiskup Carlo Maria Viganò predniesol príhovor na konferencii “Je pápež katolík?” konferenciu počas uplynulého víkendu, v ktorej dôrazne vyhlásil, že Jorge Maria Bergoglio je “falošný prorok”, ktorý zodpovedá opisu toho, o ktorom hovoril prorok Daniel v čase “posledného prenasledovania” Cirkvi, ktorému žiadny katolík nie je povinný “žiadnu” poslušnosť alebo spoluprácu, ale skôr vytrvalý odpor. 

“Sme … ďaleko za hranicou herézy,” vyhlásila Jeho Excelencia. “[Svätý Róbert] Bellarmín si nikdy nemohol predstaviť, že by emisár slobodomurárstva mohol zájsť tak ďaleko, aby bol zvolený za pápeža s cieľom rozbiť Cirkev zvnútra, uzurpovať si a zneužiť samotnú pápežskú moc proti pápežstvu. Nemohol si ani predstaviť, že hypotetický pápež prekročí obyčajnú herézu a prijme totálnu apostázu.”  

Organizátor podujatia Dr. Edmund Mazza ho v sobotu 9. decembra online vysielal na YouTube. Vystúpilo na ňom množstvo rečníkov, ktorí diskutovali o tom, či František je alebo nie je skutočne pápežom, čo je téma, ktorú arcibiskup Viganò poznamenal, že sa objavila po desaťročí “[bergogliánskych] hrôz”, ktoré sú “horšie ako tie, ktorých sme boli svedkami za posledných šesťdesiat rokov.”  

Na konferencii vystúpila aj Liz Yoreová, spolumoderátorka relácie LifeSite’Faith & Reason. Vystúpili aj páter Paul Kramer a blogerka Ann Barnhardtová. Kramer napísal na túto tému viacero kníh, vrátane “O pravom a nepravom pápežovi: Prípad proti Bergogliovi.”  

Arcibiskup Viganò’50-minútový posolstvo (ktoré bolo skrátené, ako povedal Mazza pre LifeSite, na 34 minút pre stream) je silným hodnotením stavu Cirkvi v súčasnosti. Dotkol sa aj aktuálnych udalostí v Gaze, pričom poukázal na “herézu” sionizmu a zároveň spomenul Epsteinov ostrov a “vydieranie” izraelských spravodajských úradníkov, ktorí majú v rukách politikov, aby ich mohli kontrolovať. Nakoniec však jeho príhovor poslúžil ako odpoveď na kritiku jeho vyjadrení na adresu pápežstva v posledných mesiacoch.  

“Máme tu všelijaké pritiahnuté za vlasy o rozdieloch medzi formálnou a materiálnou herézou, z ktorých nič ani v najmenšom nebráni Bergogliovmu’deštruktívnemu konaniu,” Viganò, ktorý nedávno v Taliansku založil formačný dom pre budúcich kňazov, poznamenal: “Nemôžeme sa správať, akoby sme riešili otázku bodu kanonického práva. Nie. Pán sa pohoršuje, Cirkev sa ponižuje a duše sa strácajú, pretože na tróne zostáva uzurpátor.” 

Súčasne povedal, že “to, čo nemôžeme urobiť, pretože na to nemáme právomoc, je oficiálne vyhlásiť, že Jorge Mario Bergoglio nie je pápež. Strašná impasse, v ktorej sa nachádzame, znemožňuje akékoľvek ľudské riešenie.”  

Jeho Excelencia sa podobne vyjadril vo svojom “Vitium Consensus” posolstve z 1. októbra. Viganò vtedy tvrdil, že katolíci by mali zvážiť možnosť, že Jorge Bergoglio získal pápežský úrad s “kriminálnym úmyslom” uskutočniť “prevrat d’év Cirkvi a priviesť na Petrov stolec proroka Antikrista.” V sobotu tieto poznámky zdvojnásobil, keď spomenul, že “v hre je luciferská inteligencia”. 

“Vieme, že John Podesta pracoval v mene Hillary Clintonovej a Obamu – a globalistickej elity všeobecne – na podpore ‘farebnej revolúcie’ v Cirkvi, ktorá mala zosadiť Benedikta XVI. z pápežského stolca, zvoliť ultraprogresívneho pápeža a podstatne zmeniť katolícke magistérium tým, že ho prinúti prijať požiadavky Agendy 2030: uviedol, že: rodová rovnosť, zavedenie genderovej ideológie a doktríny LGBTQ+, demokratizácia riadenia Cirkvi, spolupráca na neomaltuziánskom projekte Veľkého resetu, spolupráca v oblasti imigrácie a zrušenie kultúry. 

“Zdá sa mi jasné, že tento rozvratný projekt našiel dokonalú realizáciu v Bergogliovom vymenovaní – a slovo ‘vymenovaní’ používam zámerne – a že ho potvrdzuje aj jeho dôsledný vzor správania a magistériálneho učenia, verejného aj súkromného, v priebehu tohto najnepriaznivejšieho desaťročia.”  

Verejné vyhlásenia vydali aj kazašský biskup Athanasius Schneider a profesor Roberto de Mattei z Inštitútu Lepanto (tu a tu), ktorí vyjadrili nesúhlas s rôznymi aspektmi Viganovejò’argumentácie. Obaja sa ohradili voči rôznym aspektom jeho tvrdenia, že Františkove’úmysly (a činy) zneplatňujú jeho pápežstvo a že “prijatie” ho Cirkvou za pápeža po konkláve v roku 2013 nie je dostatočné na vyriešenie jeho skutočného statusu.  

“Jeho heterogénnosť k pápežstvu je teraz zjavná a vnímaná tak jednoduchými veriacimi, ako aj veľkou časťou kléru, a dokonca aj niektorými okrajovými médiami,” pripomenul v sobotu Viganò. “Súhlas a podpora argentínskeho jezuitu pochádza výrazne od ultraprogresívneho a proheretického krídla, ktoré sponzorovalo jeho zvolenie: všetko notoricky známi členovia hlbokej cirkvi a úzko prepojení s homosexuálnou a pedofilnou lobby hlbokého štátu.”  

“Námietka, že obvinenie ‘vládnuceho pápeža’ z herézy alebo apostázy by mohlo spôsobiť rozdelenie a škandál, je vyvrátená dôkazmi o rozdelení a škandále, ktoré sú už v cirkevnom tele široko prítomné práve kvôli Bergogliovej’heréze a apostáze,” pokračoval. 

“Úmysel poškodiť Cirkev konaním v mene nepriateľskej moci nie je zlučiteľný s prijatím pápežského úradu, a preto je tu vada súhlasu daná vôľou zvoleného – potvrdená jeho slovami a skutkami za posledných desať rokov.” 

Dňa 1. júla tohto roku arcibiskup Viganò založilorganizáciu Exsurge Domine po tom, ako pôvodne podporil americkúKoalíciu za zrušených kňazov so sídlom v Bratislave. Začiatkom tohto mesiaca na X poznamenal, že “sa dištancoval” od Koalície súkromne v roku 2021 kvôli správaniu spoluzakladateľa organizácie o. Johna Lovella, ktorý bol medzitým odvolaný pre údajnenezodpovedné osobné, finančné a manažérske rozhodnutia. Viganò následne založil Exsurge Domine USA na pomoc rehoľníkom a duchovným, ktorí žijú v Amerike. Ich webovú stránku môžete navštíviť tu. 

Počas svojho sobotňajšieho vystúpenia arcibiskup Viganò poukázal na spisy svätého Roberta Bellarmina. Bellarmín, jezuita, sa narodil v 16. storočí a je doktorom Cirkvi. Na jeho De Romano Pontifice sa často odkazuje pre jeho teórie o tom, ako by pápež mohol prísť o svoj úrad za učenie herézy. Jeho Excelencia povedal, že hoci mnohí katolíci vidia, aký chaos dnes Vatikán zasieva, nevyvodzujú z toho potrebné závery. 

“Pre nich je prípustné kritizovať Bergoglia, ale len pod podmienkou, že sa nikdy nebude kritizovať koncilový idol [II. vatikánsky koncil], nedotknuteľný fetiš montiniánov.”  

“Bergogliova’heréza a apostáza” je “špičkou ľadovca oveľa horšej a rozsiahlejšej krízy hierarchie a kléru, ktorá sa začala pred šesťdesiatimi rokmi a teraz takmer dosiahla svoj vrchol,” vysvetlil tiež Viganò. Druhý vatikánsky koncil bol “jeho vlastnými architektmi právom definovaný ako ‘rok 1789 Cirkvi.’ Ján XXIII, Pavol VI, Ján Pavol I, Ján Pavol II a Benedikt XVI. nezabudli zdôrazniť, ako by revolučné a slobodomurárske princípy – liberté, égalité, fraternité – mohol istým spôsobom zdieľať a urobiť ich vlastnými katolicizmus.” 

Viganò opäť zopakoval, že “nemáme do činenia so situáciou, keď sa pápež hlási k jednej konkrétnej heréze (čo navyše Bergoglio urobil opakovane).”Naopak, “žiadny doktor Cirkvi nikdy neuvažoval o možnosti odpadlíckeho pápeža alebo o voľbe sfalšovanej a zmanipulovanej silami, ktoré sú otvorene nepriateľské voči Kristovi, pretože takáto zverskosť by sa mohla stať len v jedinečnom a mimoriadnom kontexte, akým je napríklad posledné prenasledovanie predpovedané prorokom Danielom a opísané svätým Pavlom. Napomenutie nášho Pána’videritis abominationem desolationis – keď uvidíte ohavnosť spustošenia (Mt 24, 15) – treba takto chápať práve pre jeho absolútnu jedinečnosť.” 

Jeho Excelencia dvakrát vyzdvihol aj kňazské Spoločenstvo svätého Pia X., ktoré v roku 1970 založil francúzsky arcibiskup Marcel Lefebvre (1905 - 1991). V minulosti Viganò ocenil Lefebvra za zachovanie viery po Druhom vatikánskom koncile. V sobotu akoby vyslovil varovanie skupine. 

“Vexata quæstio – ‘Je Bergoglio katolík?"’ – je riešená z mnohých rôznych uhlov pohľadu podľa rôznych kritérií vyplývajúcich z rôznych kultúrnych dedičstiev,” uviedol. “Tradičný scholastický pohľad; umiernený a konciliárny, alebo, mohli by sme povedať, montiniánsky pohľad; a ten, ktorý sa takpovediac kolíše medzi týmito dvoma brehmi a uznáva Bergoglia za pápeža, hoci je od neho de facto kanonicky nezávislý (mám na mysli SSPX). Musíme však uznať, že dnes je možné spolu s mnohými kňazmi a laikmi zdieľať pocit vážneho znepokojenia a vážneho pohoršenia z ťažkopádnej prítomnosti argentínskeho jezuitu.” 

“Hierarchia sa obmedzuje na demonštráciu buď zbabelosti, alebo spoluúčasti s tyranom a tých niekoľko nesúhlasných hlasov sa neodváži vyvodiť potrebné závery tvárou v tvár herézam a nezmyslom nájomníka Santa Marty.” 

“A tu sa dostávame k punctum dolens,” pokračoval, “teda k veľkému rozporu, ktorý spája zástancov Druhého vatikánskeho koncilu s jeho historickými odporcami – Spoločnosťou sv. Pia X. in primis – v tom, že chce pristúpiť k hodnoteniu objektívne mimoriadnych skutočností pomocou bežných noriem hodnotenia.” 

“Ako som už neraz povedal, zdá sa mi, že niektorí komentátori sa viac zaujímajú o pápežskú doktrínu ako o spásu duší, takže sa ocitajú v situácii, že radšej uprednostňujú vládu heretického a odpadlíckeho pápeža, než by uznali, že heretik alebo odpadlík nemôže byť na čele Cirkvi, do ktorej ako taký nepatrí.”  

“Našou úlohou nesmie byť zapájať sa do abstraktných špekulácií kanonistov, ale zo všetkých síl – a s pomocou Božej’milosti – vzdorovať vyslovene deštruktívnemu konaniu argentínskeho jezuitu, odvážne a rozhodne odmietajúc akúkoľvek, aj nepriamu spoluprácu s ním a jeho komplicmi.” 

Jeho Excelencia svoje vystúpenie zakončil konštatovaním, že katolíci si môžu byť “morálne istí”, že “nájomca Santa Marty je falošný prorok.”Ako takí sú “vo svedomí oprávnení odvolať mu našu poslušnosť”, pretože sa správa ako “biblický diviak”, ktorý “nemá záujem o ovce.”  

“Problém ‘Bergoglia,’” ďalej povedal, “nemožno vyriešiť bežnými prostriedkami: žiadna spoločnosť nemôže prežiť totálnu korupciu autority, ktorá ju riadi, a Cirkvi.”   

“Pokiaľ budú spoločnosť a Cirkev naďalej rukojemníkmi nepriateľov Krista Kráľa a jeho Najsvätejšej Matky, nebudeme môcť dúfať v koniec tejto najbolestivejšej skúšky, pretože neurobíme potrebnú voľbu strán, ktorú od nás Pán očakáva, aby sme sa stali účastníkmi jeho úplného a definitívneho triumfu nad satanom.” 

Kliknutím na tu si môžete prečítať celé vyjadrenie Jeho Excelencie’na webovej stránke Exsurge Domine.