schneider-cambridge-810x500.jpg

Prečo biskup Schneider citoval svätého Tomáša Mora na univerzite v Cambridgei

93
Kultúra života

Dňa 24. novembra sa na univerzite v Cambridgei uskutočnila historická udalosť, keď významný člen katolíckej hierarchie predniesol na univerzitnej pôde prednášku, v ktorej vyzdvihol úlohu svedomia v spoločnosti a uviedol príklad anglického mučeníka svätého Tomáša Mora.

Pred plným hľadiskom - vrátane tohto korešpondenta LifeSiteNews - na Katedre politiky a medzinárodných štúdií predniesol pomocný biskup Astany’Athanasius Schneider prednášku s názvom “Politická autorita a úloha svedomia.”

“Muž alebo žena, ktorí sa starajú predovšetkým o úsudok svedomia, budú oveľa lepšími verejnými činiteľmi ako tí, ktorí sa riadia len úsudkom davov,” uviedol. “V správnom chápaní výkonu politickej moci spojenej s povinnosťami svedomia totiž závisí skutočné blaho a šťastie ľudskej osoby v ľudskej spoločnosti.”

Biskup Schneider – známy svojimi výrokmi týkajúcimi sa katolíckych právd a doktríny –predniesol svoju prednášku davu zloženému z mladých i starších, študentov i profesorov, pričom zbor študentov pochádzal nielen zo samotnej Cambridgeskej univerzity, ale zo vzdelávacích centier v celej krajine. 

Návšteva, ktorú zorganizovalo Cambridgeské centrum pre štúdium filozofie, politiky a náboženstva, je pozoruhodnou udalosťou aj sama o sebe. Schneider vystúpil na katedre politiky ako oficiálny hosť univerzity, čo sa nestalo ani v prípade prednášky kardinála Josepha Ratzingera’v roku 1988 na katolíckej kaplánke Cambridgeskej univerzity.

Čerpajúc najmä z učenia svätého Tomáša Akvinského spolu s anglickými katolíckymi svätcami svätým Jánom-Henrym Newmanom a sv. Tomášom Morom, Schneider rozviedol podstatu a pôvod autority spolu so spôsobom súhlasu, ktorý jej prináleží. 

“Svätý Tomáš Akvinský,” poznamenal Schneider, “odpovedá, že zákony vytvorené človekom sú buď spravodlivé, alebo nespravodlivé. Ak sú spravodlivé, majú moc zaväzovať vo svedomí z večného zákona, odkiaľ sú odvodené.”

Biskup však tiež poznamenal, ako môžu byť zákony nespravodlivé, čo je v čase, keď sa legislatíva čoraz viac rozširuje do všetkých oblastí života, zásadný rozdiel. Varoval pred nespravodlivými zákonmi, ktoré sú “v rozpore s ľudským dobrom,” spolu so zákonmi “v rozpore s Božím dobrom.” 

“Ako sa uvádza v apoštolských skutkoch, mali by sme poslúchať Boha a nie ľudí,” povedal v súvislosti s časmi, keď sú ľudské zákony v protiklade s Božím zákonom.

Pomocný biskup však upozornil aj na súvislosť medzi spravodlivými zákonmi a prirodzeným zákonom, pričom citoval svätého Tomáša Akvinského, ktorý prirodzený zákon vysvetľuje ako “večný Boží zákon, ktorý sa vtláča rozumným tvorom a obdarúva ich sklonom k správnemu konaniu a cieľom.”

Vedúci princíp prirodzeného zákona sa v modernej kultúre čoraz viac opúšťa, pričom Anglicko nezostalo bez ujmy: je to už viac ako 10 rokov, čo parlament schválil legislatívu povoľujúcu “manželstvá osôb rovnakého pohlavia,” a potraty sú v krajine rozšírenou praxou od roku 1967. 

ČÍTAJ: Biskup Schneider: Krása katolíckej viery je nemenná a pre všetky vekové kategórie

Ak pred rokom 1969 existovali v Anglicku rôzne formy rozvodového práva, práve v tomto roku zákon o uznaní rozvodu umožnil manželom rozísť sa bez toho, aby museli predložiť akýkoľvek dôkaz o zavinení. Takzvaný “rozvod bez zavinenia” sa stal ešte jednoduchším vďaka prijatiu zákona o rozvode, rozvode a rozluke z roku 2020.

Pri takýchto prvkoch tak pevne zakotvených v anglickej kultúre Schneider’výklad úlohy prirodzeného práva v politike svojím významom prekonal snáď len jeho odkaz na sv. Tomáša Mora – lorda najvyššieho kancelára kráľa Henricha VIII, ktorý zomrel ako mučeník na príkaz svojho priateľa kráľa za to, že odmietol uznať rozvod Henricha VIII’a “opätovný sobáš,” a jeho prevzatie titulu hlavy cirkvi v Anglicku.  

Morová smrť, sprevádzaná odpadnutím Henricha VIII od katolíckej cirkvi, postrčila Anglicko k prijatiu novej identity  a to protestantizmu a odmietnutiu katolíckej cirkvi a pápeža. 

ČÍTAJ: Biskup Schneider vydáva nový katechizmus na obranu ‘integrity katolíckej a apoštolskej doktríny’

S takýmto spoločenským pozadím sa Schneider pýta: “môžeme niekedy odmietnuť poslušnosť občianskym alebo cirkevným autoritám?” “Áno,” poznamenal, pretože “ako pri všetkých nespravodlivých zákonoch, možno odoprieť poslušnosť každému nadriadenému pod podmienkou, že keď požaduje niečo, čo je v rozpore s prirodzeným zákonom alebo v rozpore s Božím zákonom, ako ho chápe správne utvorené svedomie.” Pokračoval:

Anglicko sa preslávilo vďaka dvom učiteľom o svedomí. Totiž Thomasa Mora a Johna Henryho Newmana. 

Thomas More zdôrazňuje komunitný charakter svedomia. Thomas More bol napokon uväznený práve preto, že nemohol s čistým svedomím prisahať vernosť prísahe Henricha VIII’ 

Podľa Jána Pavla II. citoval Schneider poľského pápeža’komentáre o sv. Tomáša Mora:

Život a mučenícka smrť svätého Tomáša Mora boli zdrojom posolstva, ktoré presahuje stáročia a ktoré hovorí ľuďom na celom svete o neodňateľnej dôstojnosti ľudského svedomia, ktoré, ako pripomína Druhý vatikánsky koncil, je najintímnejším stredom a svätyňou človeka, v ktorej je sám s Bohom. 

Keď muži alebo ženy počúvajú volanie pravdy, ich svedomie potom spoľahlivo vedie ich konanie k dobru. Práve pre svedectvo, ktoré Thomas More vydal – aj za cenu svojho života – o prvenstve pravdy pred mocou, je Thomas More uctievaný ako neprehliadnuteľný príklad morálnej integrity.

Pokračujúc v citácii z motu proprio Jána Pavla II. z roku 2000 o tomto svätcovi, Schneider uviedol: “To, čo osvietilo jeho [Moreovo’svedomie, bol zmysel pre to, že človeka nemožno oddeliť od Boha, ani politiku od morálky.”

ČÍTAŤ: Odvolanie biskupa Stricklanda’je ‘zjavná nespravodlivosť’ hovorí biskup Schneider

Dôležitosť takýchto slov nemožno nechať bez povšimnutia. Meno svätého Tomáša Mora’nie je na anglickej univerzite bežne počuť, a ešte menej fakt jeho odporu voči kacírskemu konaniu Henricha VIII. a jeho mučeníckej smrti. Aby katolícky prelát vykladal o Moreových cnostiach spolu s tým, že jeho vzdor voči kráľovi bol “aktom poslušnosti voči pravde, a teda podľa neho aktom skutočnej slobody,” je takmer bezprecedentné.

“Na rozdiel od moderného tvrdenia, že jednotlivec si môže vytvoriť vlastné morálne hodnoty, Thomas More vnímal formovanie svedomia ako plod výchovy k pravde,” povedal Schneider a dodal: 

Ľudské svedomie je ďaleko od toho, aby bolo arbitrom a tvorcom vlastného morálneho poriadku, potrebuje sa prispôsobiť pravde. Pre Thomasa Mora je formovanie svedomia výsledkom dlhého procesu, v ktorom človek objavuje vopred existujúci, vytvorený morálny poriadok. Nič nepodčiarkuje hlboké rozdiely medzi chápaním svedomia Thomasa Mora’a modernistov’ viac ako táto skutočnosť. 

To znamená, že rôzne moderné myšlienky považujú svedomie jednotlivca’za nadradené všetkým ostatným autoritám. Svedectvo Thomasa Mora’svedčí o nadradenosti cirkevnej autority nad autoritou kráľa’v prípade Henricha VIII.

S Schneiderovou’návštevou Cambridgeskej univerzity sa tichí, ale neohrození hrdinovia anglického katolicizmu opäť dostali do popredia a úloha správne formovaného svedomia vo vzťahu k politickej autorite sa predstavila tak, ako by mala byť – orientovaná predovšetkým na Boha.