Shutterstock_1713932794-810x500.jpg

Nová správa: Nová správa: Protikresťanské násilie a potláčanie náboženskej slobody v Európe narastá

34
Kultúra smrti

Podľa výročnej správy Strediska pre monitorovanie intolerancie a diskriminácie voči kresťanom (OIDAC) pre Európu sa počet trestných činov z nenávisti voči kresťanom, najmä podpaľačských útokov na kostoly, zvýšil v roku 2022 v porovnaní s predchádzajúcim rokom takmer o 50 %.

OIDAC so sídlom vo Viedni v Rakúsku, európsky dozorný orgán pre protikresťanské násilie a prenasledovanie, už viac ako desať rokov informuje o problematike násilných útokov proti kresťanom a protikresťanských zákonov v Európe.

V zhrnutí správy OIDAC uvádza, že “v správe boli zdôraznené dva konkrétne trendy, jedným z nich je nárast počtu podpaľačských útokov, ktorý sa zvýšil zo 60 v roku 2021 na 105 v roku 2022. Druhým trendom bolo, že viac trestných činov z nenávisti spáchali zradikalizovaní členovia ideologických, politických alebo náboženských skupín, ktoré vyznávajú protikresťanský naratív.”

RELEVANTNÉ: ‘Svet sa rúti do temnoty’: Protikresťanské útoky rastú, Francúzsko horí v rasových nepokojoch

Výročná správa OIDAC’za roky 2022-23 bola zverejnená 16. novembra, v Medzinárodný deň tolerancie. Podľa jej zistení, ktoré sa predkladajú do policajných evidencií, počet trestných činov z nenávisti voči kresťanom v roku 2022 vzrástol na 748 prípadov, čo je oproti minulému roku nárast o 44 %. Pozoruhodné je, že medzi trestnými činmi spáchanými na kresťanoch vzrástol počet “podpaľačských útokov na kostoly medzi rokmi 2021 a 2022 dokonca o 75 %”, pričom za mnohými incidentmi je zjavná “jasná extrémistická motivácia”, “spáchaná zradikalizovanými členmi ideologických, politických alebo náboženských skupín, ktoré sa riadia protikresťanským naratívom.”

“V roku 2022 OIDAC zdokumentoval trestné činy z nenávisti voči kresťanom v 30 európskych krajinách. Bolo zaznamenaných 38 trestných činov fyzického napadnutia a traja kresťania boli zavraždení,”uvádza sa v správe. Tieto útoky sa pohybovali v rozmedzí “od podpaľačských útokov, grafitov, znesväcovania a krádeží až po fyzické útoky, urážky a vyhrážky.”

PREHLIADKA: Islamský terorista zranil mačetou katolíckeho kňaza, v Španielsku na smrť uštval svätostánka

Výskum ukázal, že “v rokoch 2021 až 2022 došlo k nárastu protikresťanských trestných činov z nenávisti z 519 na 748, vrátane podpaľačských útokov, ktorých počet vzrástol zo 60 na 105.”

“Zistili sme tiež nárast útokov v období okolo kresťanských sviatkov, ako sú Veľká noc a Vianoce,” uviedol OIDAC. “Útoky sú tiež pravdepodobnejšie, keď sú kresťania viac viditeľní, napríklad počas procesií, verejných osláv a podujatí s verejnou výzdobou a symbolmi.”

Upozorňujúc, že nové zákony potláčajúce slobodu prejavu sa využívajú na kriminalizáciu kresťanov, správa podrobne opisuje spôsob, akým “nové ‘nárazníkové zóny’ okolo potratových kliník sú jednou z foriem štátnej regulácie, ktorá vedie ku kriminalizácii kresťanov za tichú modlitbu na ulici,”ako to bolo vidieť v prípade Isabel Vaughan-Spruceovej, ktorá bola zatknutá v Spojenom kráľovstve za to, že sa “v duchu modlila” v rámci “nárazníkovej zóny.

SÚVISIACE: PREHLIADNITE SI: Katolíčka z Veľkej Británie opäť dostala pokutu za tichú modlitbu pred potratovým centrom

OIDAC ďalej zdokumentoval prenasledovanie kresťanov vyplývajúce z “nejasne formulovaných a prehnane prísnych zákonov, ktoré by kriminalizovali rodičov, pastorov a učiteľov, ak by vyjadrili nesúhlasné názory týkajúce sa diskusií o LGBTIQ alebo odrádzali svoje deti od podstúpenia ‘hormonálnej terapie’ z dôvodu ich náboženského presvedčenia.”

V správe sa podrobne uvádzajú zistenia, ktoré odhalili konkrétne, motivované extrémistické skupiny páchajúce zločiny z nenávisti voči kresťanom, a uvádza sa v nej, že “v priebehu roka 2022 OIDAC Europe zaznamenal nárast jednoznačne extrémisticky motivovaných útokov. Je to v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi, keď väčšina trestných činov mala nejasný motív alebo ich páchali súkromné osoby. V roku 2022 však bolo oveľa viac jasných znakov odhaľujúcich extrémistický motív. Konkrétne skupiny boli identifikované ako páchatelia prostredníctvom odkazov zanechaných prostredníctvom grafitov, letákov alebo príspevkov na sociálnych sieťach, ktoré sa hlásili k autorstvu trestných činov z nenávisti.”

OIDAC ďalej odhalil, že “údaje z roku 2022 obsahujú 11 prípadov, ktoré vykazovali satanistické pozadie, 16 útokov bolo identifikovaných ako pochádzajúcich od krajne ľavicových skupín Antifa alebo anarchistov, 11 útokov spáchali islamistické skupiny, deväť prípadov spáchali extrémne feministické alebo LGBTIQ skupiny a štyri prípady pochádzali od “antiklerikálnych” skupín. Okrem toho bol jeden prípad spáchaný klimatickými aktivistami a deväť útokov bolo údajne spôsobených religiózno-etnickými predsudkami, z ktorých väčšina súvisela s prebiehajúcou vojnou medzi Ruskom a Ukrajinou.”

RELEVANTNÉ: Arcibiskup Viganò, Mel Gibson bijú na poplach kvôli ‘genocíde’ arménskych kresťanov

Možno najvýraznejšími zločinmi zdokumentovanými OIDAC sú podpaľačské útoky, ktoré zničili krásne kresťanské kostoly staré niekedy aj niekoľko storočí.

Podľa správy, “kým v roku 2021 OIDAC zdokumentoval 60 prípadov podpaľačstva alebo zamýšľaného podpaľačstva kresťanských pamiatok, v roku 2022 bolo zdokumentovaných 106 prípadov v 18 rôznych krajinách. Medzi krajiny s najvyšším počtom prípadov patrilo Nemecko s 37 podpaľačskými útokmi, nasledovalo Francúzsko a Taliansko, každé so 16 prípadmi podpaľačských útokov, a Spojené kráľovstvo s deviatimi prípadmi.”

RELEVANTNÉ: Poľská bazilika podpálená po škandále s homosexuálnymi orgiami kléru šokuje národ

Aj keď niektoré z týchto podpaľačských útokov nespôsobili vážne škody, mnohé z nich “zdevastovali kostoly, oltáre a náboženské predmety,” a zdá sa, že boli podnecované násilnými heslami protikresťanských politických skupín, ako napríklad “Jediná cirkev, ktorá svieti, je tá, ktorá horí.”

SÚVISIACE: Poslanci liberálov, NDP zamietli návrh na odsúdenie vypaľovania kostolov po celej Kanade

OIDAC tiež upozornil na kriminalizáciu verejných prejavov viery zo strany európskych vlád’ pod právnou zámienkou stíhania “nenávistných prejavov.”

“V dôsledku nejasných formulácií používaných v ‘právnych predpisoch o nenávistných prejavoch’ sa čoraz viac kresťanov stáva zraniteľnými voči porušovaniu náboženskej slobody vo forme právnych obvinení za vyjadrenie svojho náboženského presvedčenia,” uvádza sa v správe. “Okrem niekoľkých pouličných kazateľov v Spojenom kráľovstve, ktorí čelili zatknutiam alebo pokutám podľa zákona o verejnom poriadku33, boli za jednu zo skupín najviac postihnutých konceptom nenávistných prejavov rozširujúcich sa na náboženské názory a presvedčenie označovaní učitelia v školách.”

Veľa vlád sa navyše pokúsilo takým či onakým spôsobom prinútiť lekárov a zdravotníckych pracovníkov, aby sa podieľali na interrupciách.

Správa dokumentuje, že “v septembri 2023 nemecká vláda oznámila reformu učebných osnov, podľa ktorej by sa interrupcie stali povinnou súčasťou štúdia medicíny. Podľa vládneho’návrhu by každý študent medicíny – dokonca aj z odborov nesúvisiacich s gynekológiou – musel absolvovať kurzy o technikách interrupcie, aby získal lekársky titul. Viacerí vysokopostavení politici a rôzne kresťanské komunity v Nemecku vyjadrili hlboké znepokojenie nad týmto návrhom, ktorý by kresťanom, ktorí sú proti interrupciám z dôvodov svedomia, úplne zakázal prístup ku všetkým lekárskym profesiám.”

Zpráva tiež dokumentuje, že v decembri 2022 “španielsky Kongres poslancov schválil nový zákon o interrupciách, podľa ktorého budú lekári, ktorí sa z dôvodov svedomia vzdajú tohto zákroku, zaradení na zoznam ‘odporcov vo svedomí’ a následne vyradení z lekárskych komisií pre prenatálne otázky.”

Sumarizujúc svoje zistenia o “právnych zásahoch do práv na náboženskú slobodu” OIDAC napísal:

Sloboda prejavu kresťanov sa obmedzuje prostredníctvom rastúcej kriminalizácie verejných prejavov náboženských názorov na základe takzvaných ‘nenávistných prejavov’ alebo ‘antidiskriminačných’ predpisov. Došlo k právnemu obmedzeniu slobody náboženského vyznania a zhromažďovania prostredníctvom takzvaných ‘zákonov o nárazníkových zónach’, kriminalizácie modlitieb a náboženských manifestácií v určitých oblastiach.

Naďalej existuje znepokojujúci trend obmedzovania slobody svedomia prostredníctvom odstraňovania klauzúl o svedomí z existujúcich ustanovení v zdravotníckych zákonoch.

Nakoniec, právo rodičov na výchovu svojich detí v súlade s ich náboženským presvedčením je neustále ohrozované prostredníctvom právnych ustanovení, ktoré kriminalizujú ‘neafirmatívnu’ komunikáciu medzi rodičmi a deťmi v súvislosti s otázkami týkajúcimi sa identity, ako aj prostredníctvom povinného školského vzdelávania o ideologických otázkach, ktoré sú v rozpore s náboženským alebo morálnym presvedčením.

OIDAC vzal na zodpovednosť Európsku úniu a OSN za nedostatočnú reakciu na protikresťanské násilie a právne ohrozenie náboženskej slobody v Európe, ako aj v iných horúcich miestach prenasledovania, ako je Arménsko a Nigéria.

Profesorka Regina Polak, obhajkyňa náboženskej slobody, o náraste násilia voči kresťanom v Európe povedala: “Zvyšujúci sa počet protikresťanských zločinov z nenávisti v Európe, o ktorých informuje OIDAC, je hlboko znepokojujúci. Je veľmi potrebné zvýšiť povedomie vlády aj spoločnosti o tomto probléme a prijať politické opatrenia na jeho rozhodné riešenie a boj proti nemu." ”

RELATED

Rep. Paul Gosar: Bidenova administratíva ‘prenasledovanie kresťanov tu doma’ ničí dôveryhodnosť v zahraničí

Nigérijský biskup sa vyjadril proti ‘zverstvám’ pokračujúceho islamského prenasledovania kresťanov

Over 50 000 nigérijských kresťanov bolo zabitých pre svoju vieru od roku 2009: správa

11 kresťanov zabili islamskí teroristi v Mozambiku

Viac ako 300 katolíckych kostolov zasiahli od jari 2020 deštruktívne akty vandalizmu: správa

Zapálené kostoly, zvrhnuté sochy: dva týždne podpaľačstva, vandalizmu po objavení hrobov

Nová správa odhaľuje celosvetový nárast prenasledovania a mučeníctva kresťanov

Na základe mnohých nových štúdií je kresťanstvo najviac prenasledovaným náboženstvom na svete