Screenshot-2023-10-06-at-1.46.07-PM-810x500.png

Zdá sa, že Trudeauova vláda ustúpila od plánov na "daň z digitálnych služieb

21
Neutral

Plán federálnej vlády premiéra Justina Trudeaua zdaniť príjmy z reklamy nekanadských technologických gigantov a ďalších spoločností, ktorý by mohol vyvolať veľkú obchodnú vojnu a zdražiť prístup na internet, je zrejme aspoň zatiaľ mimo hry.  

Podľa kanadského profesora práva dr. Michaela Geista sa zdá, že Trudeauova vláda “potichu ustúpila od svojich plánov zaviesť od januára 2024 novú daň z digitálnych služieb (DST).” 

V predvolebnej straníckej platforme na rok 2019 Trudeauovi liberáli sľúbili zaviesť trojpercentnú tzv.2 miliardy eur, ale na úkor technologických gigantov, ktoré všetky poskytujú služby Kanaďanom.  

V októbri šéf Kanadskej federácie daňových poplatníkov (CTF) Franco Terrazzano povedal, že  federáli musia prestať vymýšľať nové dane a nové spôsoby, ako zdražiť život.” 

“Premiér Justin Trudeau by mal robiť všetko pre to, aby bol život dostupnejší, ale táto daň z digitálnych služieb bude znamenať vyššie ceny pre bežných Kanaďanov,” poznamenal.  

CTF poznamenal, že keď Francúzsko zaviedlo podobnú daň voči technologickým gigantom, ako sú Google, Facebook, Amazon a ďalšie veľké internetové stránky, spôsobilo to, že v krajine všetko zdraželo.  

“Z hodnotenia hospodárskeho vplyvu francúzskej dane z digitálnych služieb vyplýva, že približne 55 % celkového daňového zaťaženia sa prenesie na spotrebiteľov, 40 % na online predajcov a len 5 % ponesú digitálne spoločnosti, na ktoré sa nová daň zameriava,” poznamenala CTF. 

Geist uviedol, že po mesiacoch, keď Trudeauova vláda trvala na tom, že DST príde na budúci rok, vláda vo svojom nedávnom jesennom ekonomickom vyhláseníodstránila tento “termín zavedenia”. 

Keď sa koncom roka 2019 objavili prvé správy o tejto dani, mnohí americkí senátori a zástupcovia podpísali listy, v ktorých žiadali kanadskú vládu, aby odložila zavedenie DST, čo varovali, že by to spôsobilo katastrofálne následky.  

V súčasnom stave Dohovor medzi Kanadou a USA o daniach z príjmov z roku 1984 umožňuje americkým internetovým spoločnostiam platiť daň len v ich domovskom štáte. Federálna správa dokonca potvrdila, že takáto daň by porušila zmluvu z roku 1984 a nefunguje so súčasnými kanadskými zákonmi o dani z príjmu.  

Kanadská ministerka financií Chrystia Freelandová až donedávna trvala na tom, že DST príde. V lete 2023 sa má povedala, “Pred dvoma rokmi sme sa dohodli na pozastavení zavedenia našej vlastnej dane z digitálnych služieb (DST), aby sme získali čas a priestor na rokovania o prvom pilieri. Bolo nám však jasné, že Kanada bude musieť od 1. januára 2024 pokročiť s vlastnou DST, ak zmluva o implementácii prvého piliera nevstúpi do platnosti.” 

Až začiatkom tohto mesiaca sa Freelandová zdala byť “opatrne optimistická” že sa podarí dosiahnuť dohodu medzi Kanadou a USA.USA o DST. 

Geist poznamenal, že teraz “sa zdá, že optimizmus vyplynul z rozhodnutia jednoducho odstrániť dátum začiatku uplatňovania dane 1. januára 2024,”a presunúť ju na neskorší dátum. 

Ako sa uvádza v jesennom ekonomickom vyhlásení Trudeauových liberálov, “s cieľom chrániť národné hospodárske záujmy Kanady”vláda má v úmysle pokročiť v realizácii svojho dlhodobého plánu na prijatie legislatívy na zavedenie dane z digitálnych služieb v Kanade a zabezpečiť, aby podniky platili svoj spravodlivý podiel daní a aby Kanada nebola znevýhodnená v porovnaní s inými krajinami.” 

“Pripravovaná legislatíva by umožnila vláde určiť dátum vstupu novej dane z digitálnych služieb do platnosti, keďže Kanada pokračuje v rozhovoroch so svojimi medzinárodnými partnermi.” 

Geist poznamenal, že odklad zavedenia DST znamená, že “získava čas na potenciálnu medzinárodnú dohodu o zavedení globálneho prístupu k tejto problematike a mal by zmierniť časť vonkajšieho tlaku.” 

Zavedenie DST teraz by vytvorilo ‘značné riziká’ 

V súčasnej situácii už Trudeauovi liberáli presadili návrhy zákonov, ktoré budú regulovať internet. Patrí k nim aj návrh zákona federálnej vlády o cenzúre C-11, zákon o online vysielaní,ktorý mnohí odsúdili ako zákon umožňujúci vláde väčšiu kontrolu nad slobodou prejavu prostredníctvom potenciálnych nových drakonických regulácií webu. 

Ďalší Trudeauov zákon o cenzúre internetu, Bill C-18, Online News Act, stane sa zákonom v júni 2023 napriek varovaniam, že ukončí slobodu slova v Kanade. Tento nový zákon núti spoločnosti sociálnych médií platiť kanadským starším médiám za spravodajský obsah zdieľaný na ich platformách. 

Geist poznamenal, že hoci implantovanie DST technologickým gigantom by mohlo byť “vhodnejšie než model medziodvetvových dotácií, ktorý sa nachádza v návrhoch zákonov C-11 a C-18,” presadenie DST teraz by prinieslo katastrofálne dôsledky a mohlo by vyvolať obchodnú vojnu.  

“Postupovať teraz by prinieslo značné riziká vrátane vyhliadky na miliardové odvetné clá. Na čele so zákonom C-18 a daňou z digitálnych služieb vláda mesiace tvrdo hovorila o regulácii veľkých technológií,” napísal Geist. 

“Ale s (jesenným hospodárskym vyhlásením) FES, ktoré poskytuje masívna pomoc na kompenzáciu škôd spôsobených zákonom o online spravodajstve a rozhodnutím pozastaviť zavedenie DST sa zdá, že tvrdé reči nahradil veľmi potrebný realizmus v súvislosti s tým, čo predstavovalo hlboko chybnú politiku a slabú politickú ruku.” 

Geist neustále varoval, že Trudeauova vláda’sa mieša do veľkých technológií tým, že sa snaží regulovať internet nezastaví na “webových gigantoch,” ale povedie k tomu, že vláda pôjde aj po “spravodajských stránkach” a ďalších “online” videostránkach.