GettyImages-1450380895-810x500.jpg

Viac ako 25 demokratických členov Kongresu žiada nové pravidlá cenzúry na X, predtým Twitter

26
Neutral

Ak ste’unavení z cenzúry a dystopických hrozieb voči občianskym slobodám, prihláste sa na odber Reclaim The Net.

(Reclaim the Net) Skupina viac ako 25 demokratických členov Kongresu vzniesla obvinenia proti X, pričom opäť ignoruje prvý dodatok a vyzýva na cenzúru online.

Tvrdia, že spoločnosť umožňuje šírenie nepravdivého a násilného obsahu, najmä pokiaľ ide o konflikt medzi Izraelom a Hamasom, a zároveň z neho profituje.

V utorok títo zákonodarcovia, vrátane významných osobností, akými sú napr. poslanci. Dan Goldman, Jamie Raskin, Jerry Nadler, Bennie Thompson, Katie Porter a Adam Schiff, adresovali list Linde Yaccarino, výkonnej riaditeľke spoločnosti X, a Elonovi Muskovi, jej majiteľovi.

Získali sme pre vás kópiu nátlakového listu tu.

Vyjadrili znepokojenie nad údajnou nedbalosťou spoločnosti X’pri presadzovaní jej zásad proti šíreniu zavádzajúcich informácií a obsahu propagujúceho násilie, nenávisť a terorizmus.

V liste sa konkrétne poukazuje na drastické zníženie počtu zamestnancov spoločnosti X’moderujúcich obsah za posledný rok, čo naznačuje, že spoločnosť zámerne umožnila a dokonca profitovala z nezákonného šírenia teroristickej propagandy. Takéto správanie je podľa zákonodarcov úplne nevhodné pre platformu s takým celosvetovým vplyvom, ako je X.

V liste sa ďalej poukazuje na správy organizácií Tech Transparency Project a Institute for Strategic Dialogue.

“Žiadame vás, aby ste dodržiavali svoje verejné záväzky a presadzovali svoje zásady. Preto najneskôr do 1. decembra 2023 žiadame, aby ste poskytli všetky formy písomnej komunikácie vrátane e-mailov, textových správ, iných služieb zasielania správ alebo priamych správ X, ktoré sa týkajú moderovania obsahu pre akékoľvek príspevky alebo účty spojené s hnutím Hamas, súvisiace s ním alebo s ním prepojené,”v liste sa uvádza.

Zákonodarcovia zdôrazňujú, že služba X Premium, ktorá je predplatená a ponúka funkcie, ako je prioritné poradie v konverzáciách a vyhľadávaní, môže nepriamo uľahčovať zisk zo šírenia takéhoto obsahu. Upozorňujú, že spoločnosť X finančne získava z poplatkov za predplatné a príjmov z reklám generovaných z týchto účtov.

Elon Musk nedávno vyhlásil, že všetky príjmy spoločnosti X z reklám a predplatného na obsah týkajúci sa konfliktu budú venované charitatívnym organizáciám v postihnutom regióne.

V liste sa ďalej obviňuje spoločnosť X zo zarábania na predplatiteľoch, ktorí šíria nepravdivé a zavádzajúce informácie o vojne medzi Izraelom a Hamásom.

Tento mesiac navyše predstavili zástupcovia Josh Gottheimer, demokrat z New Jersey, a Don Bacon, republikán z Nebrasky, návrh zákona zameraný na boj proti nárastu údajných nepravdivých informácií šírených na TikToku a iných online platformách v súvislosti s nedávnym konfliktom medzi Izraelom a Hamásom.

Gottheimer počas brífingu pre médiá spresnil: “Tento právny predpis bude vyžadovať od spoločností prevádzkujúcich sociálne médiá, aby zverejňovali podrobné správy o porušovaní ich podmienok a služieb a o tom, ako’riešia tieto porušenia, medzi ktoré patrí aj využívanie ich platforiem na teroristické účely…Vyžaduje tiež, aby spravodajská komunita poskytla hodnotenie hrozieb o tom, čo’sa deje na sociálnych médiách.”

Navrhovaný zákon s názvom Stopping Terrorists Online Presence and Holding Accountable Tech Entities Act alebo Stop Hate Act, zahŕňa dennú pokutu vo výške 5 miliónov USD pre všetky podniky sociálnych médií, ktoré nedodržiavajú podmienky navrhovaného zákona’. Zákon hlasno podporuje ADL.

Gubernátorka štátu New York Kathy Hochulová podpísala podobný zákon v roku 2022, len aby ho sudca odsúdil ako porušenie prvého dodatku.

Ak ste’unavení z cenzúry a dystopických hrozieb voči občianskym slobodám, prihláste sa na odber časopisu Reclaim The Net.