francis-audience-2023-810x500.jpg

Pápež František nemá právo odvolať biskupa Stricklanda bez udania dôvodu

72
Kultúra života

Raymond Arroyo viedol 16. novembra vynikajúci rozhovor s biskupom Stricklandom. Prelát opäť preukázal svoju lásku ku Kristovi a jeho Cirkvi a hovoril ako prorok alebo cirkevný otec, ako nedávno zdôraznil biskup Schneider. Bola tu však jedna vec, ktorá si podľa mňa vyžaduje vysvetlenie:

Biskup medzi mnohými pravdami uviedol, že pápež stojí nad kanonickým právom, a preto má právo “odvolať ho” bez procedúry a bez spravodlivého dôvodu. To však, samozrejme, nie je presné. Pápež je najvyšším ľudským zákonodarcom Cirkvi, a preto je v istom zmysle nad jednotlivými kánonmi Kódexu, hoci im podlieha, kým sú v platnosti. Žiadny biskup nemôže nájsť trvalú ochranu pred tyranskými aktmi pápeža len tým, že sa odvolá na kánon číslo xx alebo yy Kódexu kánonického práva, pretože pápež ich môže zmeniť. Je to tak preto, lebo Cirkev je monarchia.

Cirkev však nie je tyrania. Pápež je vikárom Krista Kráľa, nie satana tyrana. My, katolíci, by sme nemali zabúdať, že nad ľudským zákonom a ako jeho základ nachádzame božský a prirodzený zákon. Kanonické právo nie je len systém predpisov ustanovených cirkevnými autoritami. Je to zrozumiteľná štruktúra Kristovej nevesty a jej rozhodnutí a nariadení. Cirkev bola zriadená Ježišom Kristom s kánonickou štruktúrou: Šimon bol Skalou, ktorej viera neochabuje; apoštoli sú stĺpmi s autoritou prijatou priamo od Krista. Od začiatku nachádzame “apoštolské kánony,” a z tohto základu vychádzali jednotlivé štruktúry a predpisy v priebehu vekov. To všetko bolo ustanovené na zachovanie depozitu viery a na zvečnenie spásonosného poslania. Bez tejto štruktúry a tohto cieľa nemá pápež žiadnu autoritu.

Toto je dôvod, pre ktorý Druhý vatikánsky koncil v dogmatickej konštitúcii Dei verbum veľmi presne uviedol, že Magistérium nie je nad Božím zjavením:

Ale úloha autenticky vykladať Božie slovo, či už napísané alebo odovzdané, bola zverená výlučne živému učiteľskému úradu Cirkvi, ktorého autorita sa vykonáva v mene Ježiša Krista. Tento učiteľský úrad nestojí nad Božím slovom, ale mu slúži, vyučuje len to, čo bolo odovzdané, zbožne ho počúva, svedomito stráži a verne vysvetľuje v súlade s Božím poverením a s pomocou Ducha Svätého čerpá z tohto jediného depozitu viery všetko, čo predkladá na vieru ako Bohom zjavené. (č. 10)

Sledovať: Stovky ľudí sa postavili na stranu biskupa Stricklanda, ktorý vedie ružencové zhromaždenie pred zasadnutím USCCB

Táto podriadenosť magistéria Božiemu Zjaveniu je analogická podriadenosti najvyššieho zákonodarcu Božiemu a prirodzenému zákonu. Klasici kánonického práva predpokladajú celú túto zrozumiteľnú štruktúru. Preskúmajme’stručne Decretum Gratiani.

V jeho Distinctio Prima C. 1 Decretum uvádza, že existujú božské a prirodzené zákony, ktoré sa v latinčine označujú fas; a existujú ľudské zákony, ktoré sa v latinčine označujú mores ustanovené podľa ius. V C. 2 sa uvádza, že ius je to, čo je spravodlivé. Dobre si všimnite: nie to, čo si želá rozmar tyrana, ale to, čo je spravodlivé. V C. 5 sa zákon chápe ako niečo, čo odporúča rozum. Musí byť v súlade s náboženstvom, účelný na disciplínu a plodný na spásu. V C. 7-9 Gratianus zavádza prirodzené právo, občianske právo a právo národov.

V Distinctio Quarta, C. 2, nadväzujúc na autority, Gratianus vyhlasuje, že zákon musí byť spravodlivý, čestný, možný, podľa prírody, podľa zvykov, vhodný pre okolnosti, potrebný, účelný, dobre známy, jasný, nesmerujúci k súkromnému záujmu, ale k všeobecnému dobru.

V druhej časti Decretum, Causa XXIV, Quaestio 2, C. 4, nachádzame veľmi zaujímavú pasáž. Pýta sa, či môže pápež rozhrešiť mŕtveho na základe Kristovej’inštitúcie, “čokoľvek zviažeš na zemi atď.” Odpoveď je jasná: “de eo, qui in diuino iudicio est constitutus, nobis fas non est aliud decernere preter id, in quo eum dies supremus inuenit.” To znamená, že pápež nemá moc meniť to, čo bolo ustanovené božím nariadením. V druhej časti Causa XXV, Quaestio 1, C. 4 sa uvádza, že nie je dovolené, aby niekto odporoval zákonom ustanoveným božským spôsobom, a že čím vyššie postavenie by mal ten, kto odporuje zákonom, tým ťažší by bol hriech ich popretia.

To isté vyhlásil aj Ján Pavol II. v Ordinatio sacerdotalis: “Vyhlasujem, že Cirkev nemá žiadnu právomoc udeľovať kňazské svätenie ženám […].”

Tieto zásady môžeme teraz aplikovať na prípad biskupa Stricklanda. Je pravda, že stála tradícia aj v kánonickom práve vyhlasuje, že Apoštolská stolica má právomoc súdiť všetkých ostatných biskupov. A my musíme potvrdiť túto univerzálnu právomoc jurisdikcie. Ale je to právomoc jurisdikcie, nie právomoc vydávať svojvoľné a tyranské príkazy. “Ius” je “to, čo je spravodlivé, ” a “jurisdikcia” je “povedať, čo je spravodlivé.”

Keďže autorita biskupov nepochádza od pápeža, ale od Krista, a keďže táto autorita nesmie a nemôže byť spravodlivo odňatá, iba ak je na to spravodlivý dôvod, pápež nemá moc “odvolať” biskupa, ako keby bol biskup jeho domácim sluhom. Toto rozhodnutie, odvolanie biskupa Stricklanda, malo byť napadnuté (a možno by ešte mohlo byť napadnuté). Dôvody na to nespočívajú len v konkrétnych kánonoch Kódexu, ktoré boli porušené (hoci aj v nich, pretože kánonické právo učí, že zaväzujú aj pápeža: “keď boli ustanovené zákony, nie je sloboda podrobiť ich súdu, ale je potrebné súdiť v súlade s nimi.”: Gratianus, Distinctio IV, C. 2), ale na božskej konštitúcii Cirkvi.  Toto je obzvlášť výstižné teraz, keď sa ukázalo, že dôvodom “odvolania” bolo to, že biskup Strickland sa stavia proti heretickej agende pápeža a jeho spojencov, vrátane prisluhovačov nikoho menšieho ako Theodora McCarricka.

Najzákladnejším princípom, ktorý musíme mať na pamäti, je, že Cirkev je monarchiou vikára Krista Kráľa na zemi, a nie tyraniou vikára satana tyrana. Preto sa konanie pápeža pod hrozbou neplatnosti musí podriadiť zákonom, ktoré on sám alebo jeho predchodcovia vydali, a božskému a prirodzenému právu.

PREČÍTAJTE SI: Kardinál Müller: Pápež František: Povolenie ‘trans’ ľudí byť krstnými rodičmi je ‘mätúce a škodlivé’