artsakh-810x500.jpg

Viac ako 100 000 arménskych kresťanov bolo vysídlených v rámci nedostatočne medializovaného konfliktu s moslimským Azerbajdžanom

40
Kultúra smrti

Povedzte Kongresu, aby zastavil financovanie vojen na Ukrajine a v Izraeli Bidenovou administratívou

Viac ako 100 000 arménskych kresťanov bolo vysídlených v konflikte, ktorý mainstreamové médiá zväčša ignorujú uprostred prebiehajúcich konfliktov v Európe a Svätej zemi. 

Napätie v desaťročia trvajúcom konflikte medzi moslimskou vládou Azerbajdžanu a malou skupinou arménskych kresťanov vypuklo minulý mesiac nanovo, pričom zahynulo niekoľko stoviek ľudí a takmer všetci z približne 120 000 kresťanských obyvateľov regiónu známeho ako Náhorný Karabach museli utiecť do Arménska.

“Nikto nechce opustiť svoju vlasť, ale my sme museli, aby sme zachránili životy našich detí, ochránili ich pred vojnou, hladom a ďalšími zverstvami Azerov,” povedala pre Catholic News Agency Ľudmila Melkomjanová, jedna z kresťanských utečencov.

Nagorský Karabach, malá kresťanská enkláva, je medzinárodným spoločenstvom považovaný za súčasť Azerbajdžanu po tom, ako komunistický diktátor Josif Stalin v 20. rokoch minulého storočia odovzdal tento región Sovietom spriazneným Azerbajdžancom, The European Conservative poznamenal. 

Ale arménski kresťania, ktorí tam žijú už celé generácie, si ju nárokujú ako suverénnu republiku a nazývajú ju jej starobylým názvom: Arcach.

Napätie medzi oboma regiónmi je horúce už desaťročia.

Na prelome 80. a 90. rokov 20. storočia v čase rozpadu Sovietskeho zväzu etnickí Arméni získali kontrolu nad regiónom, ku ktorému si nárokujú generačné väzby siahajúce mnoho storočí dozadu v krvavom konflikte, ktorý si vyžiadal 30 000 mŕtvych a milión vysídlených, prevažne Azerbajdžancov.

V roku 2020 Azerbajdžan ostreľoval Arcach počas šiestich týždňov, pričom poškodil civilnú infraštruktúru vrátane približne 71 škôl a 14 materských škôl. Predstavitelia Arcechu útoky odsúdili ako porušenie medzinárodného práva a obvinili Azerbajdžan z “úmyselných a nerozlišujúcich” útokov na “civilné objekty.” 

Počas ničenia azerbajdžanské účty na sociálnych sieťach údajne zverejňovali videá, na ktorých ich vlastní vojaci “stínajú hlavy a vraždia inými krutými spôsobmi arménskych civilistov, vojakov a vojnových zajatcov,” podľa Providence Mag.

Bombardovanie kresťanov v Arcach vzbudilo v roku 2020 len malý záujem medzinárodného spoločenstva a podobne aj vypuknutie obnoveného násilia voči obyvateľom regiónu’v septembri vzbudilo zanedbateľnú pozornosť svetových lídrov.

Počas ofenzívy z 19. septembra sa obranné sily Arcach’pokúšali brániť svojich obyvateľov, ale CNA uviedla, že armáda regiónu’bola “značne preťažená” a úplne jej chýbala “podpora zvonka,” čo ju prinútilo “vzdať sa len jeden deň po začiatku ofenzívy.”

Predpokladá sa, že útok, ktorý začali agresívne azerbajdžanské sily, sa rozšíri aj za hranice regiónu Arcach.

Robert Nicholson, ktorý vedie kresťanskú ochranársku skupinu známu ako Philos Project, pre CNA povedal, že “invázia Azerbajdžanu do južného Arménska je veľmi pravdepodobná” po rozhodujúcej porážke nedostatočne pripravených obranných síl Arcach”u.

Napriek zjavným posunom smerom k mierovej dohode medzi azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom a arménskym premiérom Nikolom Pašinjanom Nicholson tvrdí, že Alijev a turecký prezident Recep Erdoğan dali jasne najavo, že “by sa chceli zmocniť južného Arménska”, aby “znovu potvrdili turko-islamskú medzinárodnú nadvládu.”

USA. Štátny tajomník Antony Blinken minulý mesiac varoval, že invázia Azerbajdžanu do Arménska by mohla byť bezprostredná, a uviedol, že administratíva zisťuje, ako najlepšie vyvodiť zodpovednosť voči Azerbajdžanu za jeho vojenské akcie.

Nezávisle od toho dramatická situácia naďalej priťahuje na medzinárodnej scéne len malú pozornosť v porovnaní s inými veľkými vojenskými konfliktmi, ktoré vypukli len tri roky po nástupe amerického prezidenta Joea Bidena do funkcie.

Púhe týždne po Bidenovom nástupe do Bieleho domu začali ruské sily plnohodnotnú inváziu na Ukrajinu a vtiahli svet do konfliktu, ktorý sa stal dlhoročným európskym divadlom, ktoré stálo len Spojené štáty viac ako 75 miliárd dolárov daňových poplatníkov.

Minulý mesiac teroristi Hamasu napadli Izrael z pásma Gazy, zmrzačili, znásilnili a zavraždili viac ako 1 000 civilistov vrátane žien, detí a starcov. Pri bleskovej akcii boli zabité aj stovky vojakov Izraelských obranných síl (IDF) a takmer 250 ľudí bolo zajatých ako rukojemníci. Izraelské sily odpovedali náletmi na Gazu a masívnou pozemnou inváziou s deklarovaným zámerom zlikvidovať Hamas. 

Katolíci zväčša reagovali odsúdením krviprelievania, najmä upozornením, že v konflikte bolo a stále je zabitých mnoho civilistov — vrátane detí —.

Medzičasom mnohí americkí konzervatívci vyjadrili silnú podporu Izraelu ako hlavnému spojencovi Ameriky’na Blízkom východe ovládanom moslimami a poznamenali, že Hamas je teroristická organizácia podporovaná Iránom, ktorý prechováva rovnakú antipatiu voči USA ako voči Izraelu. Niektorí konzervatívni lídri sa však postavili proti jastrabiemu postoju, ktorý vyjadrili niektorí republikáni hlavného prúdu, a tvrdia, že hoci si americké’záujmy môžu vyžadovať zadržiavanie vojny, U.angažovanosť USA by nemala vyvolať väčší konflikt.

A vypuknutie násilia na Blízkom východe a v Európe pod Bidenovým’dohľadom vyvolalo ďalšie obavy z možnej invázie na Taiwan zo strany povzbudenej Číny. Hlavné zahraničnopolitické obavy, až po možnosť tretej svetovej vojny, sa tak stali hlavnými témami rozhovorov pred prezidentskými voľbami v roku 2024.

RELEVANTNÉ: Republikánski uchádzači o prezidentské kreslo hovoria o zahraničnej politike, v tretej debate sa dotknú aj potratov

Bývalý americký premiér a bývalý prezident USA prof. Prezident Donald Trump, najväčší favorit na republikánsku nomináciu v budúcom roku, vyhlásil, že v prípade znovuzvolenia ukončí vojnu na Ukrajine do 24 hodín a vyhlásil, že vojna v Izraeli by nikdy nevypukla, keby bol prezidentom.

Povedzte Kongresu, aby zastavil Bidenovu administratívu od financovania vojen na Ukrajine a v Izraeli