Untitled-15-810x500.png

Svätý Jozafat sa neúnavne zasadzoval za zjednotenie heretikov a schizmatikov s Katolíckou cirkvou

30
Kultúra života

Josafata Kuncewicza, súčasníka svätého Františka Saleského a svätého Vincenta de Paul, by sme mohli považovať za gréckeho mnícha z&nbspjedenásteho storočia alebo za askétu z&nbspTebaidu. Bol cudzincom v intelektuálnej kultúre Západu, poznal len liturgické knihy a posvätné texty používané vo vlastnej cirkvi; ako kňaz, archimandrita, reformátor svojho rádu svätého Bazila a napokon ako arcibiskup celý život bojoval proti dôsledkom Fotiovej schizmy a tento boj uzavrel vyrieknutím palmy mučeníctva. To všetko sa však odohrávalo v srdci Európy, v krajinách, ktoré vtedy podliehali katolíckemu Poľsku, počas vlády najzbožnejšieho z jeho kráľov. Ako sa dá vysvetliť táto záhada?

Hneď po mongolských vpádoch Poľsko prijalo do svojho náručia, a nie dobylo, rusínsky národ, teda Slovanov gréckeho obradu z Dnepra a Dwiny, ktorí okolo svojho hlavného mesta a náboženskej metropoly Kyjeva vytvorili jadro mocnosti, dnes známej ako Rusko. Keby týmto bratom, ktorí sa oddelili od rímskej jednoty, ale neboli jej nepriateľmi, a ktorí k nej prišli plní dôvery v jej silu a spravodlivosť, poskytla účasť na svojom národnom živote, Poľsko by si zabezpečilo triumf katolíckej veci a vlastné panstvo v celom Slovanstve. Únia novoprišelcov s rímskym pápežom, ktorú by trochu viac politického rozhľadu a náboženskej horlivosti mohlo priniesť už v štrnástom storočí, bola uzavretá až v roku 1595.

Tou bola únia Brzesc. Zmluvou podpísanou v tomto malom litovskom mestečku kyjevský metropolita a ostatní grécki biskupi vyhlásili, že sa vracajú do spoločenstva Svätej apoštolskej stolice. Ako duchovní nadriadení polovice národa tak zavŕšili úniu troch národov, rusínskeho, litovského a poľského, ktoré vtedy podliehali Žigmundovi III. Nuž a náboženská reforma, aj keď ju nariadi koncil, sa nestane skutočnosťou, kým nevystúpia Boží muži, praví apoštoli, a ak treba, aj mučeníci, aby ju dovŕšili. Také bolo povolanie svätého Jozafáta, apoštola a mučeníka Brzeskej únie. To, čo on sám neuskutočnil, dokončili jeho učeníci. Národu bolo zaistené storočie slávy a jeho politická skaza bola oddialená o dvesto rokov.

Poľsko však zanechalo v stave ponižujúcej podriadenosti duchovenstvo a ľud græsko-slovanského obradu, ktorí sa uchýlili do jeho lona; jeho politici nikdy prakticky nepripustili, že by kresťania gréckeho obradu mohli byť pravými katolíkmi, rovnocennými so svojimi latinskými bratmi. Čoskoro sa však latinskí Poliaci dostali do smrteľného boja s Muskovitmi a vieme, ako boli tí prví porazení.

Historici vyratúvajú príčiny porážky Poľska ale zvyčajne zabúdajú na tú hlavnú, ktorá ju urobila nenapraviteľnou, a to: takmer úplné zničenie Brzeskej únie, nútený návrat obrovskej väčšiny Rusínov, ktorých svätý Jozafat priviedol do Katolíckej cirkvi, k schizme. Dovŕšenie tohto ohavného diela prispelo k víťazstvu Ruska oveľa viac ako politické okolnosti alebo vojenské triumfy. Poľsko, zredukované na deväť alebo desať miliónov latincov, už nemohlo bojovať proti svojmu bývalému rivalovi, ktorý sa teraz stal jeho prísnym vládcom.

Moc Slovanov oddelených od katolíckej jednoty narastá. Na Balkánskom polostrove sa sformovali mladé národy, oslobodené spod musulmanského jarma. Len vernosť græsko-slovanskému obradu, ktorý sa v ich očiach stotožňoval s ich národnosťou a s kresťanstvom, dokázala tieto národy zachrániť pred vykorenením tureckými silami. Víťaziac nad univerzálnym nepriateľom, nemôžu zabudnúť, odkiaľ pochádza ich bezpečnosť: morálne a náboženské vedenie týchto vzkriesených národov patrí podľa toho Rusku. Využívajúc tieto výhody s dokonalou zručnosťou a energiou, naďalej rozvíja svoj vplyv na Východe. V Ázii je jej pokrok ešte ohromnejší. Cár, ktorý na konci osemnásteho storočia vládol nad tridsiatimi miliónmi ľudí, o storočie neskôr spravoval sto dvadsaťpäť miliónov; a bežným nárastom mimoriadne plodného obyvateľstva ríša v priebehu ďalšieho polstoročia počítala s viac ako dvesto miliónmi poddaných.

Na nešťastie pre Rusko a pre Cirkev túto moc viedli slepé predsudky. Nielenže sa Rusko oddelilo od katolíckej jednoty, ale politické záujmy a spomienky na dávne spory ho presviedčajú, že veľkosť závisí od triumfu toho, čo nazýva pravoslávím, čo je jednoducho fótska schizma. Rímska cirkev, vždy oddaná a veľkorysá, však otvára svoju náruč dokorán, aby privítala späť svoju blúdiacu dcéru; zabúda na krivdy, ktorých sa jej dostalo, a žiada len, aby ju privítali menom matka. Nech sa vysloví toto slovo, a celá smutná minulosť sa vymaže.

Rusko, ktoré sa stane katolíkom, bude znamenať koniec islamizmu a definitívny triumf kríža na Bosore bez akéhokoľvek nebezpečenstva pre Európu; kresťanská ríša na Východe sa obnoví s doteraz nepoznanou slávou a mocou; Ázia sa evanjelizuje nie niekoľkými úbohými osamelými kňazmi, ale s pomocou autority väčšej, než bola autorita Karola Veľkého; a napokon, slovanský rod sa zjednotí vo viere a túžbach pre svoju vlastnú väčšiu slávu. Táto premena bude najväčšou udalosťou storočia, ktoré sa dočká svojho naplnenia; zmení tvár sveta.

Existuje pre takéto nádeje nejaký základ? Nech sa deje čokoľvek, svätý Jozafat bude vždy patrónom a vzorom budúcich apoštolov Únie v Rusku a v celom græsko-slovanskom svete. Svojím narodením, vzdelaním a štúdiom sa oveľa viac podobal ruským mníchom súčasnosti než latinským prelátom svojej doby. Vždy si želal, aby sa starobylá liturgia jeho Cirkvi zachovala celá; a až do posledného dychu ju s láskou vykonával bez najmenších zmien a zmenšení, tak ako ju priniesli prví apoštoli kresťanskej viery z Konštantínopola do Kyjeva. Kiež by sa predsudky zrodené z nevedomosti vymazali; a potom, hoci je teraz jeho meno v Rusku opovrhované, budú ho milovať a vzývať aj samotní Rusi.

Naši græsko-slovanskí bratia už dlho nemôžu zostať hluchí k pozvaniam zvrchovaného pontifika. Dúfajme teda, že príde deň, a to už čoskoro, keď sa múr rozdelenia navždy zrúti a pod kupolou Svätého Petra’a kupolami Kyjeva a Petrohradu sa bude naraz ozývať ten istý hymnus vďaky.

Nemôžeme si dovoliť k týmto autoritatívnym slovám nič dodať; podrobnosti doplní liturgická Legenda.

Jozafat Kuncevič sa narodil zo šľachtických katolíckych rodičov vo Vladimíre na Volyni. Keď ako dieťa počúval matku, ktorá mu rozprávala o umučení Krista, z obrazu ukrižovaného Ježiša vyšla šípka a zranila ho na srdci. Zapálený láskou k Bohu sa začal s takou horlivosťou venovať modlitbe a iným skutkom zbožnosti, že bol obdivom a vzorom svojich starších spoločníkov. Vo veku dvadsať rokov sa stal mníchom podľa reguly svätého Bazila a urobil úžasný pokrok v evanjeliovej dokonalosti. Chodil bosý, a to aj v tamojšej krutej zime; nikdy nejedol mäso, víno pil, len keď ho k tomu zaväzovala poslušnosť, a až do svojej smrti nosil hrubú vlasovú košeľu. Kvet svojej čistoty, ktorú v ranej mladosti zasľúbil Panne Márii, si zachoval nepoškvrnený. Čoskoro sa tak preslávil cnosťou a učenosťou, že ho napriek jeho mladosti vymenovali za predstaveného bytčianskeho kláštora; čoskoro nato sa stal vilenským archimandritom a napokon, veľmi proti svojej vôli, ale na veľkú radosť katolíkov, bol zvolený za arcibiskupa v Polocku.

V tejto hodnosti nepoľavil zo svojho predchádzajúceho spôsobu života; a nič mu neležalo tak na srdci ako bohoslužba a spása jemu zverených oviec. Energicky bránil katolícku vieru a jednotu a zo všetkých síl sa usiloval priviesť schizmatikov a heretikov späť do spoločenstva so Stolicou blahoslaveného Petra. Zvrchovaného pápeža a plnosť jeho moci nikdy neprestával brániť kázňami i spismi plnými zbožnosti a učenosti proti najhanebnejším ohováračkám a omylom bezbožníkov. Obhajoval biskupské práva a obnovoval cirkevné majetky, ktorých sa zmocnili laici. Neuveriteľný bol počet heretikov, ktorých získal späť do lona matky Cirkvi, a slová pápežov svedčia o tom, ako veľmi podporoval zjednotenie gréckej a latinskej cirkvi. Jeho príjmy boli celé vynaložené na obnovu krásy Božieho domu, na stavbu príbytkov pre zasvätené panny a na iné zbožné diela. K chudobným bol taký štedrý, že keď raz nemal z čoho uspokojiť potreby istej vdovy, prikázal založiť svoj Omoforion alebo biskupské pálium.

Veľký pokrok, ktorý dosiahla katolícka viera, tak vzbudil nenávisť bezbožných ľudí voči Kristovmu vojakovi, že sa ho rozhodli usmrtiť. On vedel, čo mu hrozí; a predpovedal to, keď kázal ľuďom. Keď vykonával svoju pastoračnú vizitáciu vo Vitebsku, vrahovia vtrhli do jeho domu, bili a zraňovali všetkých, ktorých našli. Jozafat im pokorne vyšiel v ústrety a láskavo ich oslovil slovami: ‘Deti moje, prečo bijete mojich služobníkov? Ak máte proti mne nejakú sťažnosť, tu som." ’ Na to sa naňho vrhli, zasypali ho údermi, prebodli ho svojimi kopijami a napokon ho odpravili sekerou a jeho telo hodili do rieky. Stalo sa to dvanásteho novembra 1623, v štyridsiatom treťom roku jeho veku. Jeho telo, obklopené zázračným svetlom, bolo zachránené z vody.

Mučenícka krv získala požehnanie predovšetkým pre jeho vrahov; keďže boli odsúdení na smrť, takmer všetci sa zriekli svojej schizmy a oľutovali svoj zločin. Keďže po smrti tohto veľkého biskupa nasledovali mnohé zázraky, pápež Urban VIII mu udelil pocty blahorečenia. Tretieho júlového dňa roku 1867, keď sa slávila storočnica kniežatstva apoštolov, Pius IX vo vatikánskej bazilike za prítomnosti kolégia kardinálov a asi päťsto patriarchov, metropolitov a biskupov všetkých obradov, zhromaždených zo všetkých častí sveta, slávnostne zapísal medzi svätých tohto veľkého obrancu jednoty Cirkvi’ktorý bol prvým východným, ktorý bol takto poctený. Pápež Lev XIII rozšíril jeho omšu a ofícium na univerzálnu Cirkev.

“Rozbuď, Pane, prosíme ťa, vo svojej Cirkvi ducha, ktorým bol naplnený blahoslavený Jozef, tvoj mučeník a pontifik.” Takto sa dnes modlí naša Matka; a evanjelium (Jn 10, 11-16) podobne poukazuje na jej túžbu získať pastierov podobných tebe, svätý biskup! Posvätný text hovorí o falošnom pastierovi, ktorý pri prvom pohľade na vlka uteká; ale domáci, ktorý to vysvetľuje v Nočnom ofíciu, označuje rovnako titulom nájomný pastier toho, kto síce neuteká, ale bez odporu trpí, aby nepriateľ robil v stáde spúšť. Nech božský Pastier, ktorého si napodobňoval až do konca, až po položenie svojho života za ovce, opäť žije vo všetkých tých, ktorých povoláva ako Petra, aby prejavovali väčšiu lásku.

Apostol jednoty, sekunduj zámerom zvrchovaného pápeža, zvolávajúceho späť svoje rozptýlené ovce do jedného ovčinca. Anjeli strážcovia slovanského rodu tlieskali tvojim bojom: tvoja krv by mala zrodiť ďalších hrdinov; milosti získané preliatím tejto krvi stále podporujú obdivuhodné obyvateľstvo pokorných a chudobných Rusínov v odpore proti všemocnej schizme; zatiaľ čo na hraniciach tejto krajiny mučeníkov nanovo vzbĺkne nádej s oživením veľkého Basilský rád, ktorého si bol slávou.

Nech sa tieto milosti prelejú na deti prenasledovateľov; nech je súčasný stav pokoja predohrou k plnému rozvoju svetla a nech ich zasa privedie späť do toho Ríma, ktorý pre nich skrýva prísľuby času i večnosti.

Tento text je prevzatý z Liturgického roka, ktorého autorom je Dom Prosper Guéranger (1841-1875). LifeSiteNews ďakuje Ecu-Men webovej stránke za jednoduché sprístupnenie tohto klasického diela online.