Screenshot-2023-11-14-101904-e1699959299522-810x500.png

Fínsky súd zbavil kresťanského poslanca obvinení z "nenávistných prejavov" za zdieľanie tradičných názorov na manželstvo

31
Kultúra života

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom a súdom, aby presadzovali rodičovské práva

 Helsinský odvolací súd uznal fínskeho poslanca Päivi Räsänen a luteránskeho biskupa Juhana Pohjola za nevinných z“nenávistných prejavov” za presadzovanie biblického pohľadu na manželstvo a sexualitu. 

“Hlboko sa mi uľavilo. Súd sa plne stotožnil a potvrdil rozhodnutie okresného súdu’ktorý uznal právo každého’na slobodu prejavu,”povedal Räsänen po vynesení rozsudku. 

Räsänen bol v roku 2021 obvinený z“agitácie proti menšinovej skupine” za to, že zdieľal svoje biblické názory na manželstvo a sexualitu. V roku 2019 tweet, ktorý obsahoval verš z listu svätého Pavla’Rimanom, v ktorom sa odsudzujú homosexuálne činy, bývalá fínska ministerka vnútra kritizovala Luteránsku cirkev Fínska za účasť na sprievode LGBT“Pride”. Obvinená bola aj za vyjadrenie svojich názorov v rozhlasovej debate v roku 2019 a v cirkevnej brožúre z roku 2004 s názvom “Muža & ženu stvoril on.” Luteránsky biskup Juhana Pohjola bol obvinený kvôli vydaniu brožúry z roku 2004. 

Räsänen a Pohjola boli v marci 2022 fínskym okresným súdom jednomyseľne oslobodení, ale prokuratúra sa proti tomuto rozhodnutiu odvolala. Odvolací súd 14. novembra jednomyseľným rozhodnutím potvrdil oslobodzujúci rozsudok z roku 2022, pričom nezistil “žiadny dôvod, aby na základe dôkazov získaných na hlavnom pojednávaní posúdil prípad v akomkoľvek ohľade inak ako okresný súd. Nie je preto dôvod meniť konečný výsledok rozsudku okresného súdu’”   

ČÍTAŤ: Fínsky prokurátor sa odvoláva proti oslobodzujúcemu rozsudku nad poslancom, luteránskym biskupom, ktorý obhajoval kresťanské manželstvo 

Podľa ADF International, kresťanskej ľudskoprávnej skupiny zastupujúcej fínskych obžalovaných, môže prokuratúra podať posledné odvolanie na Najvyšší súd do 15. januára 2024. 

“Nie je’zločinom tweetovať biblický verš alebo sa zapojiť do verejnej diskusie s kresťanským pohľadom,” povedala Räsänen po svojom oslobodzujúcom rozsudku. “Pokusy stíhať ma za vyjadrenie môjho presvedčenia vyústili do nesmierne ťažkých štyroch rokov, ale dúfam, že výsledok bude stáť ako kľúčový precedens na ochranu ľudského práva na slobodu prejavu. Úprimne dúfam, že ostatní nevinní ľudia budú ušetrení rovnakého utrpenia za to, že jednoducho vyjadrili svoje presvedčenie.” 

Fínsky prokurátor: Existujú ‘trestné’ výklady Biblie 

V úvodných rečiach odvolacieho procesu 31. augusta fínsky prokurátor Anu Mantila vyhlásil: “Môžete citovať Bibliu, ale trestný je Räsänen’výklad a názor na biblické verše.” 

ADF International uvádza, že obžaloba počas celého krížového výsluchu útočila na teológiu Räsänen’a Pohjola’a pýtala sa ich, či sa vzdajú alebo “aktualizujú” to, čo povedali o manželstve a sexualite. 

“Jadrom vyšetrovania Räsänen bola otázka: Odvolala by svoje presvedčenie? Odpoveď znela nie – nepoprela by učenie svojej viery. Krížový výsluch sa podobal na stredoveký proces s ‘kacírstvom’ bolo naznačené, že Räsänen sa ‘rúhala’ proti dominantnej ortodoxii tej doby, ” povedal právnik Räsänen’Paul Coleman, výkonný riaditeľ ADF International. 

Prokurátor argumentoval, že fínska poslankyňa mala vedieť, že jej slová môžu byť pre niektorých ľudí urážlivé, a preto by sa mala zdržať vyjadrovania svojho presvedčenia. “Nejde o to, či je to pravda alebo nie, ale o to, že je to urážlivé,” povedala. 

Odvolací súd potvrdil rozsudok okresného súdu, ktorý konštatoval, že “na zásah do slobody prejavu a jej obmedzenie musí existovať naliehavý spoločenský dôvod.”Okresný súd takýto dôvod nenašiel a uviedol, že “okresnému súdu neprináleží interpretovať biblické pojmy.” 

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom a súdom s odkazom, aby podporili rodičovské práva