Screen-Shot-2023-10-04-at-16.39.31-e1697481613851-810x500.png

Predstavitelia synody sa na otázku o dodržiavaní katolíckych noriem v oblasti "pastoračnej" starostlivosti o homosexuálov vyjadrili neisto

86
Kultúra smrti

Pri pravidelnom tlačovom brífingu s podrobnosťami o synode jeden z predstaviteľov nevedel stručne potvrdiť, že podujatie’diskusie o “homosexuálnych pároch” boli v súlade s už zavedenými normami. Zopakovali sa tak nedávne udalosti, keď kardinál synody nebol schopný potvrdiť, že jej členovia sa v diskusiách držali učenia Cirkvi.

Čítajte: Úradník synody odmietol odpovedať na otázku, či sa členovia musia v diskusiách riadiť cirkevným učením

Obecné informácie

Na brífingu vatikánskej tlačovej kancelárie 12. októbra predstavitelia synody poskytli novinárom aktuálne informácie o priebehu rôznych diskusií a debát, ktoré prebiehajú za zatvorenými dverami, mimo očí sveta. 

Dr. Paolo Ruffini, prefekt dikastéria pre komunikáciu a vedúci informačnej komisie synody, uviedol, že členovia sa zaoberali otázkami týkajúcimi sa “sexuálnej identity.” Uviedol, že táto téma sa “rieši zodpovedne a s porozumením, pričom sa zachováva vernosť evanjeliu a učeniu Cirkvi.”

Čítajte: Synoda o synodalite rozoberá ‘pastoračný’ prístup k ‘láske medzi homosexuálnymi pármi’ 

Podľa Ruffiniho je téma pre tých, ktorí sa zaoberajú B1.2 bolo “ako vteliť pastoráciu v prípade lásky medzi homosexuálnymi pármi a rozvedenými pármi, pričom treba zostať verný učeniu Cirkvi.”

Vedúci predstaviteľ vatikánskej komunikácie dodal, ako “niektorí ľudia žiadali väčšie rozlišovanie pre učenie Cirkvi v oblasti sexuality, zatiaľ čo iní hovorili, že toto ďalšie rozlišovanie nie je potrebné.”

Ruffini nespresnil, čo toto “väčšie rozlišovanie” zahŕňa. “Všetci, ktorí sa vyjadrovali k tejto téme, povedali, že musíme odmietnuť každú formu homofóbie,” povedal a dodal, ako “bolo tiež povedané, že mnohé ťažkosti pochádzajú z nepoznania reality a osobnej cesty jednotlivcov.”

Ale kým synoda diskutuje o “pastoračnej” starostlivosti o homosexuálov, Cirkev už túto záležitosť jasne formulovala. V roku 1986 vtedajšia Kongregácia pre náuku viery (CDF) vydala dokument “O pastoračnej starostlivosti o homosexuálne osoby,” v ktorom sa uvádza, že “skutočne pastoračný prístup ocení potrebu homosexuálnych osôb vyhnúť sa blízkym príležitostiam hriechu.” 

CDF napomenula biskupov, aby sa uistili, že oni a každý “pastoračný program” v diecéze “jasne vyhlasujú, že homosexuálna aktivita je nemorálna.” 

Takýto autentický pastoračný prístup by “pomáhal homosexuálnym osobám na všetkých úrovniach duchovného života: prostredníctvom sviatostí, a najmä častým a úprimným používaním sviatosti zmierenia, modlitbou, svedectvom, radou a individuálnou starostlivosťou,” uviedol CDF.

Oficiálny predstaviteľ synody odpovedá na otázky s odvolaním sa na ‘inkluzívnu Cirkev’

V súvislosti s tým LifeSiteNews položil 16. októbra na tlačovej konferencii otázku Dr. Ruffinimu.

LifeSite vyzdvihol Ruffiniho’opis synodálnych diskusií a dodal, že prišli v kontexte početných rozhovorov kardinála Victora Fernándeza’v lete, v ktorých vyjadril otvorenosť voči požehnaniu osôb rovnakého pohlavia.

LifeSite sa opýtal, či je základom synodálnych diskusií nóta CDF’z roku 1986 a či sa vedú vo svetle tohto katolíckeho učenia. 

Ruffini nevedel potvrdiť, či je to tak, a svoju odpoveď začal vyhlásením, že otázke úplne nerozumie.

V rozsiahlej odpovedi Ruffini potvrdil, že “toto nie je ústredná téma nášho rozhovoru” –, hoci bola zdôraznená ako súčasť Instrumentum laboris’ bodov diskusie a je na pracovnom liste pre členov synody. 

“Takže ak si myslíte, že o tom primárne diskutujeme, nie je to tak,” dodal. 

Hovorili sme o témach, ktoré sme si vymenili, o téme formácie, o vzťahu medzi vysvätenou a nevysvätenou službou, o tom, aká je možnosť pre chudobných, o tom, ako môže mať kolonializmus … ako rany kolonializmu … ako môžeme evanjelizovať vychádzajúc z ich vlastnej kultúry, takže hovoríme predovšetkým o tomto, takže požehnanie párov rovnakého pohlavia alebo homosexuálnych párov nie je témou synody. 

To, čo Ruffini pripustil, bolo, že “môžeme sa o tom zmieniť z inej perspektívy,” keď povedal, že “ak sme všetci Božími deťmi, ak je Cirkev povolaná svedčiť o evanjeliu so všetkými, ak neznamená, že sa to týka len niektorých.”

Zdalo sa, že zopakoval argumenty kardinála Fernándeza v súvislosti s požehnaním párov rovnakého pohlavia, keď povedal, ako “hovoríme o tom, že Cirkev je jedna, že je to cirkev prijímajúca, že je inkluzívna.” 

“Niekedy sa staviame na piedestál,” napomenul Ruffini.

Na záver zdvojnásobil svoju obhajobu zámerov členov synody’: “Všetko vychádza z evanjelia a z Tradície Cirkvi. Všetci sme veriaci a veriaci.”

Čítajte: Prečo synoda o synodalite presadzuje ‘prijatie’ tých, ktorí žijú v ‘polygamných’ vzťahoch?

Predstavitelia synody počas pravidelných tlačových brífingov načrtli témy dnešnej diskusie, medzi ktorými boli nielen “homosexuálne páry”, ale aj téma prijatia tých, ktorí žijú v “polygamných” vzťahoch, ženatých kňazov a diakonky.

Ak sú tieto otázky už rozhodnutými a nemennými bodmi katolíckej náuky, predsa sa o nich na synode diskutuje. 

ČÍTAJTE: Synoda o synodalite teraz diskutuje o ženských diakonkách, ženatých kňazoch a laickej správe

Na otázku, prečo sa o takýchto témach diskutuje s cieľom uskutočniť nejakú zmenu nemenného učenia, potom predstavitelia synody neustále odpovedali, že hlavnou témou podujatia je samotná synoda. 

Prisľúbte svoje modlitby a pôst za ochranu Cirkvi počas synody o synodalite ZDE