Ortega-810x500.jpg

Nikaragujský komunistický Ortegov režim zatkol za týždeň šesť katolíckych kňazov

37
Kultúra smrti

Komunistický režim diktátora Daniela Ortegu v Nikarague zatkol od začiatku mesiaca šesť katolíckych kňazov v rámci stupňujúceho sa prenasledovania Cirkvi a zvýšeného vládneho dohľadu nad katolíckym duchovenstvom. 

Prvé tri zatknutia sa uskutočnili v noci na 1. októbra, štvrté na druhý deň a ďalší dvaja kňazi boli zatknutí 7. a 8. októbra. Mená zadržaných kňazov sú: Otcovia Julio Ricardo Norori, Iván Centeno, Cristóbal Gadea, Erick Ramírez Velásquez, Yesner Cipriano Pineda Meneses a Ramón Esteban Angulo Reyes.

Podľa správ nikaragujskej tlačovej agentúry 100% Noticias sa sandinistická polícia objavila 8. októbra v katolíckom kostole “pod falošnou zámienkou, aby údajne odviezla otca Angula na stretnutie. Kňaz sa však nikdy nevrátil a miesto jeho pobytu nie je známe.” 

Čítajte: Jezuitov efektívne vyhnali z Nikaraguy, majetok zabavil komunistický režim 

Nikaragujská výskumníčka a právnička Martha Patricia Molina 2. októbra na sociálnych sieťach uviedla, že “polovojenské jednotky a polícia začali zastrašovaciu a únosovú operáciu proti kňazom a farníkom.” 

“Unesení sú traja kňazi,” napísala. “Najmenej piatich ‘navštívili,’ odviedli, vyhrážali sa im a vrátili ich. V diecéze León došlo aj k zastrašovaniu zo strany polície.” 

Molina uviedla, že jedným z dôsledkov bolo, že kostoly boli teraz zbavené omše, keďže niektoré sú teraz bez kňaza. Obvinila Ortegovu’komunistickú vládu, že monitoruje kňazov “denne” a “fotografuje ich,” pričom uviedla, že má informácie, že budú zatknutí ďalší kňazi. 

Tiež vyhlásila, že Ortegova diktatúra “vyvolala nielen uväznenie šiestich kňazov, ale aj vlnu prenasledovania laikov.” 

Čítajte: Nikaragujský diktátor Daniel Ortega zmrazil bankové účty viacerých katolíckych diecéz a kňazov  

Exilový pomocný biskup Managuy Silvio JoséBáez vyjadril ľútosť nad zatýkaním a Ortegovým’nezastaveným prenasledovaním Katolíckej cirkvi. “Dnes v noci zatkla sandinistická diktatúra Daniela Ortegu ďalších troch kňazov,” napísal biskup na X, predtým Twitter. “Zúrivé prenasledovanie Katolíckej cirkvi pokračuje. Prosím Cirkev na celom svete o modlitby za Nikaraguu a za našu prenasledovanú Cirkev!” 


Podľa nikaragujských novín La Prensa je v súčasnosti 13 členov duchovenstva, ktorých zatkla vláda. Najmä biskup Rolando Álvarez z Matagalpy zostáva za mrežami po tom, čo bol odsúdený na základe vykonštruovaných obvinení z toho, že je “zradcom vlasti” po tom, čo odmietol opustiť svoje stádo a odísť z krajiny. Odvážny biskup, otvorený odporca zverstiev a útlaku Ortegovho režimu, bol vo februári odsúdený na 26 rokov väzenia. Je apoštolským administrátorom diecézy Estelí, v ktorej došlo k viacerým zatknutiam kňazov. 

Naposledy sa však prenasledovanie rozšírilo aj na katolíckych laikov, zatýkajú sa veriaci a robia sa razie v ich domoch. Niektorí z nich boli po zadržaní prepustení, ale pod podmienkou, že sa budú každý týždeň vracať na policajné riaditeľstvo vo svojej obci na výsluch a kontrolu na úrade. OSN bola upozornená na eskaláciu náboženského prenasledovania v krajine. 

PREHLIADKA:  

Vláda Daniela Ortegu’t vracia biskupa Alvareza do nikaragujského väzenia krátko po jeho prepustení  

‘Vaše dni sú spočítané’: Americká kongresmanka v rámci vypočúvania o prenasledovaní katolíkov uštedrila Danielovi Ortegovi ranu 

Ortega vystupňoval zásah proti Katolíckej cirkvi v Nikarague: duchovní, laici sú odsúdení na väzenie