shutterstock_1124751254-810x500.jpg

Vlastný dozorný orgán kanadského vysielania varuje sieť pred jej politickou zaujatosťou pri overovaní faktov

23
Kultúra smrti

Ombsmbudsman kanadskej vlády financovanej Canadian Broadcasting Corporation (CBC) varoval televíziu, že musí prestať pôsobiť ako politický overovateľ faktov po tom, čo zverejnená správa, ktorá negatívne kritizovala Konvoj slobody a tzv. krajne pravicové médiá, vyvolala obrovský ohlas.

Ombsmbudsman CBC Jack Nagler v nedávnom oznámení s názvom Teória alebo konšpiračná teória? ako podľa Blacklock’s Reporter, “programátori v CBC” majú “veľkú zodpovednosť, keď sa rozhodnú vo svojich príbehoch používať termíny ako ‘dezinformácia’ a ‘dezinformácia’.”

Takisto poznamenal, ako musí televízia prehodnotiť spravodajstvo, ktoré kritizuje tých, ktorí volajú po súčasnom kabinete federálnej vlády.

Podľa Naglera by preto programátori siete, keď hovoria, čo je a čo nie je “dezinformácia” a “dezinformácia” v ich spravodajských príspevkoch, mali radšej “správne”, pretože ak sa ukáže, “že informácie sa neskôr ukázali ako správne, môžu veľmi poškodiť ich povesť.”

Naglerovo”varovanie adresované CBC nasleduje po pokuse vysielateľa v roku 2021 pôsobiť v podstate ako politický kontrolór pravdy.

Nagler vo svojom najnovšom varovaní uviedol, že televízia musí prehodnotiť pojem “krajná pravica” vo svojom spravodajstve a že prezentovanie jednoduchých “faktov”, ako je novinárskou normou, by malo mať prednosť, aby čitatelia “mohli sami posúdiť, kto je rozumný a kto extrémny, a nie to vyhlasovať za nich.”

Nagler tiež napísal, že používanie “nálepiek” na určité skupiny alebo jednotlivcov by sa malo “používať s veľkou opatrnosťou, ” a televízia by mala hrať na istotu tým, že bude informovať, že pre niečo “neexistujú dôkazy, namiesto toho, aby to vyhlásila za nepravdivé.”

Nedávne pripomienky dozorného orgánu CBC’prichádzajú po tom, čo v auguste 2022 televízia uverejnila článok s titulkom “Kanadské konvojové hnutie mávalo holandskou vlajkou, potom sa objavili konšpiračné teórie o hnojivách a chrobákoch,” , na ktorý prišlo obrovské množstvo sťažností.

Tento článok, ktorý napísal reportér CBC Montréal Jonathan Montpetit, mal údajne ukázať “úmyselnú”snahu kanadských’krajne pravicových médií”ako aj konzervatívnych politikov “zasiať zmätok do vládnej politiky.”

Montpetit’v správe priamo menoval poslankyňu Konzervatívnej strany Kanady (CPC) Cheryl Gallantovú a ministra dopravy Aberta Devina Dreeshena ako osoby, ktoré šíria správy v rozpore s vládnym príbehom.

Mediálne stránky, ktoré boli v správe menované, zahŕňali Rebel News, Western Standard, Toronto Sun a Counter Signal.

Nagler však upozornil na skutočnosť, že žiadna zo spravodajských stránok nebola požiadaná o komentár.

“Nemala“CBC povinnosť ísť urobiť rozhovor s ľuďmi, ktorí podporujú konvoj?"” napísal.

Podľa svojej správy za roky 2020-2021 výročnej správy dostáva CBC každý rok približne 1,24 miliardy dolárov z verejných zdrojov, čo predstavuje približne 70 % jej príjmov.

Obecne federálna vláda premiéra Justina Trudeaua dotuje staršie médiá v Kanade sumou viac ako 1 miliardu dolárov ročne a napriek nízkej dôvere v staršie médiá vláda sľúbila ešte viac peňazí.

Počas federálnych volieb v roku 2021 spoločnosť Facebook označila CBC za spravodajskú “kontrolu faktov” s tým, že keď “kontrola faktov vyhodnotí obsah ako nepravdivý, výrazne obmedzíme jeho distribúciu, aby ho videlo menej ľudí.”

Plat generálnej riaditeľky CBC Catherine Taitovej”sa podľa vládnych záznamov odhaduje na 390 300 až 497 100 dolárov ročne. V roku 2019 tvrdila, že stanica je “majákom pravdy.”

LifeSiteNews minulý týždeň informoval o tom, ako Taitová tvrdila, že jej novinári čelia rastúcim “hrozbám”, aby mohli svoju prácu vykonávať “bezpečným” spôsobom, ale neuviedla príklady žiadnych prípadov skutočných hrozieb, ktoré boli reportérom adresované.

Nie je to prvýkrát, čo bola CBC prichytená pri písaní nepravdivých príbehov týkajúcich sa Konvoja slobody

Nie je to prvýkrát, čo sa Nagler pustil do televízie v súvislosti s príbehmi týkajúcimi sa Konvoja slobody.

Vlani Nagler zostrelil sieť po tom, ako uverejnila príbeh, ktorý nepravdivo tvrdil, že za protestmi proti Konvoju slobody stojí Rusko, a uviedol, že reportáž nemala nikdy vzniknúť.

CBC je v poslednom čase plná kontroverzií, pokiaľ ide o integritu niektorých jej reportáží.

Bývalí novinári CBC priznali, že spravodajská stránka sa snažila pokrývať všetky udalosti súvisiace s konvojom s jasnou zaujatosťou, aby presadila vládnu “propagandu.”

V máji bývalá novinárka CBC Marianne Klowaková šokujúco odhalila že reportérom zabránili v tom, aby mohli pokrývať články kritické k vakcínam a výlukám COVID, a namiesto toho ich nabádali, aby presadzovali vládnu “propagandu.”

Klowak už v júni 2022 odhalil, že CBC úmyselne skreslila svoje spravodajstvo o očkovaní COVID-19.

Od CBC odišli aj ďalší reportéri kvôli tomu, čo považovali za neobjektívne spravodajstvo o COVID-e.

V januári 2022 novinárka Tara Henley odišla zo štátneho vysielania a napísala zdrvujúci článok, v ktorom uviedla: “Tí z nás, ktorí sú vnútri, vedia, ako rýchlo – a ako dramaticky – sa politika verejnoprávneho vysielania zmenila.”