Card-Caff-RLF-2017-810x500.jpg

"Rím nás opustil": John-Henry Westen odhaľuje, prečo je Rímske fórum života životne dôležité pre budúcnosť Cirkvi

73
Neutral

Nikdy sa neočakávalo, že Rímske fórum života bude zohrávať takú dôležitú úlohu pri spájaní katolíkov na obranu Cirkvi, ale Boh koná neočakávaným spôsobom.  

V roku 2023 uplynulo deväť rokov od prvého Rímskeho fóra života. Dvojdňová interaktívna konferencia sa bude konať v Ríme od 31. októbra do 1. novembra - bezprostredne po vatikánskej’synode o synodalite, ktorá hrozí formalizáciou heretického učenia o manželstve a rodine.   

Šéfredaktor a spoluzakladateľ LifeSite’John-Henry Westen nášmu reportérovi povedal, že prvýkrát uvažoval o usporiadaní konferencie v roku 2014, keďže mnohí katolíci a zástancovia života budú už v Ríme na kanonizácii pápeža Jána Pavla II. 

“Už sme vedeli, že ľudia, ktorí sú za potraty a presadzujú LGBT, sa stretávajú na medzinárodnej úrovni,” vysvetlil Westen. “Tak sme si povedali, že keďže mnohí pro-life a rodinní lídri budú aj tak v Ríme na kanonizácii pápeža Jána Pavla II.” 

Nanešťastie, Rím bol v čase kanonizácie obsadený a LifeSite si mohla zabezpečiť izbu najskôr nasledujúci týždeň. Vzhľadom na to, že to bolo o týždeň neskôr, Westen očakával, že sa na konferencii zúčastní len asi 30 ľudí.  

Na jeho prekvapenie však na konferenciu prišlo 75 katolíkov a ďalších zástancov života z viac ako desiatky krajín sveta. Vatikánsky kardinál Raymond Burke vystúpil na verejnej časti stretnutia, ako aj známy životopisec svätého Jána Pavla II. pán George Weigel. Mnohí z účastníkov prišli do Ríma výlučne kvôli účasti na fóre. 

“Čo sa vás a vašich krajín najviac týka?”Westen sa pýtal účastníkov, pričom očakával, že bude počuť odpovede o potratoch, antikoncepcii alebo manželstvách osôb rovnakého pohlavia. 

Takmer jednohlasnou odpoveďou však bolo “opustenie [pápeža’z prvej línie boja za život a rodinu ….” 

“To bol zrod Rímskeho fóra života, pretože sme si uvedomili, že sa to stalo otázkou číslo jeden, ktorá najviac znepokojuje hnutie za život a rodinu na celom svete,” pripomenul Westen. 

“V podstate, že Rím nás opustil,” dodal. “A bolo to ohromujúce; bolo to zjavné už v roku 2014, ale väčšina sveta sa prebudila až neskôr, keď sa ozval pápež František. Ale v rámci Hnutia za život a rodinu to bolo veľmi zjavné hneď od začiatku.” 

LifeSite si rýchlo uvedomil potrebu výročnej konferencie, ktorá by strategicky obnovila Cirkev v jej bývalej vernosti Kristovmu učeniu. Konferencia sa koná každý rok od roku 2014 s prestávkou počas výluk COVID-19. Tento rok je to prvá osobná konferencia od COVID-u.   

Keďže Rímske fórum života založil LifeSite, bolo dlhé roky organizované v spolupráci s Hlasom rodiny, ale teraz ho vedie LifeSiteNews. Umožňuje ho štedrosť sponzorov. Medzi tohtoročných’hlavných sponzorov patria Fatimské centrum, Práva žien bez hraníc, Remnant noviny, Akadémia Gregora Veľkého a ďalší, ktorí si želali zostať v anonymite.   

PREČÍTAJTE SI: Oficiálny predstaviteľ synody odmietol odpovedať na otázku, či sa členovia musia v diskusiách riadiť učením Cirkvi

Obrancovia Cirkvi sa spojili na Rímskom fóre života 

Rímske fórum života 2017, ktoré sa konalo pri príležitosti stého výročia posledných zjavení vo Fatime, malo pre Westena osobitný význam. Zúčastnili sa na ňom traja zo štyroch kardinálov, ktorí podpísali dubia, v ktorých žiadali pápeža Františka o morálne objasnenie Amoris Laetitia. 

Prítomnosť Panny Márie bola zjavná: Kardinál Burke počas tohto stretnutia po prvýkrát verejne vyzval na zasvätenie Ruska.  

Kardinál Caffara okrem toho na Rímskom fóre života prezradil, že podľa jeho názoru sa začal posledný boj medzi Našou Pannou a vládou satana nad manželstvom a rodinou. Dostal osobný list od sestry Lucie z Fatimy, v ktorom ho varovala, že posledná bitka sa bude týkať manželstva a rodiny. 

Ďalším vrcholom Rímskeho fóra života bolo vystúpenie arcibiskupa Vigana’na verejnom pódiu po tom, čo ho pápež František zrušil.  

Westen vyzdvihol predovšetkým “úžasnú spoluprácu”, ktorá vzišla z fóra, na ktorom sa stretli laici a duchovní na obranu Cirkvi.  

“Aj keď na ňom hovoria biskupi a kardináli, v skutočnosti bolo koncipované ako prvé strategické zasadnutie,” prezradil Westen. “Je“potrebná spolupráca medzi dobrými laikmi, ktorí bojujú vo vojne za život, rodinu a vieru. A naozaj sa to všetko sústreďuje okolo viery.” 

Takisto prezradil, že verejné zhromaždenie katolíkov je nevyhnutné na to, aby sa v Ríme zabezpečilo “neustále svedectvo a prítomnosť právd katolíckej viery, postavenie sa na odpor dokonca aj pápežovi, keď opúšťa pravdy viery.” 

“A to [bolo] veľmi dôsledné svedectvo od začiatku tohto pontifikátu, ktorý bol taký problematický,” dodal. 

Na tohtoročnom Rímskom fóre života sa majú stretnúť veriaci duchovní a laici, aby sa zapojili do boja proti silám zla v Cirkvi.  

Účastníci nadchádzajúceho Rímskeho fóra života budú mať možnosť stretnúť sa a aktívne sa zúčastniť na všetkých strategických zasadnutiach fóra s našimi hosťami. Medzi veriacimi laikmi, ktorí sa na ňom zúčastnia, sú Reggie Littlejohn, prezident pro-life organizácie Women’s Rights without Frontiers, Michael Matt z Remnant novín a Terry Barber, zakladateľ Saint Joseph Communications, Catholic Resource Center a Lighthouse Catholic Media. 

Zúčastniť sa majú aj veriaci duchovní. Patrí medzi nich nemecký’kardinál Gerhard Müller a texaský biskup Joseph Strickland.  

Konferencia sa bude konať v štvorhviezdičkovom hoteli A. Roma LifeStyle. Hotel sa nachádza 15 minút rýchlej jazdy taxíkom od Námestia svätého Petra’a približne 20 minút chôdze od krásneho parku vily Doria Pamphili. Okrem toho je známe, že október a november sú súčasťou “mimosezóny Ríma”a poskytujú návštevníkom viac priestoru – a chladnejšie teploty –, v ktorých môžu absolvovať púte za duchovnými a kultúrnymi pokladmi mesta”.    

Vstupeniek je obmedzené na 125 kusov, preto si nezabudnite zabezpečiť svoje ešte dnes. Predaj vstupeniek sa končí 20. októbra. Aktuálne informácie o tohtoročnom Roma Life Forum’nájdete na stránke RomeLifeForum.com      

Čítať: Cdl Burke opakuje učenie Cirkvi o nebezpečenstve prijímania svätého prijímania, keď sme v smrteľnom hriechu