firebombing-810x500.png

Pro-life tehotenské centrum žaluje pro-potratových vandalov za porušenie zákona FACE, ktoré ministerstvo spravodlivosti nechce stíhať

31
Kultúra smrti

Těhotenské centrum CompassCare v New Yorku podalo žalobu, v ktorej obviňuje pro-potratových aktivistov z porušovania federálneho zákona, ktorý federálna vláda doteraz rázne presadzovala len voči zástancom života.

Ako už LifeSiteNews informoval, kancelária CompassCare’v Amherste bola minulý rok po zrušení rozsudku Najvyššieho súdu USA’v prípade Roe v. Wade podpálená a potom v marci počmáraná sprejom s nápisom “LIARS”. Predpokladá sa, že útoky boli spojené s radikálnou pro-potratovou skupinou s názvom Jane’s Revenge, ktorá sa prihlásila k podobným činom po celej krajine a vyhrážala sa “otvorenou sezónou” a “hnevom” proti zástancom života v prípade pádu Roe’v.

Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI’s) v Omahe ponúkol odmenu za informácie o Jane’s Revenge po tom, čo zanechala odkazy, v ktorých sa vyhrážala “zastrelením” pro-liferov v Nebraske, ale celkovo U.Ministerstvo spravodlivosti USA (DOJ) pod vedením prezidenta Joea Bidena bolo obvinené, že neberie vážne pro-potratové násilie, najmä pokiaľ ide o federálny zákon o slobodnom prístupe ku klinikám (FACE), ktorý údajne chráni potratové centrá aj zariadenia ponúkajúce alternatívy. Napriek tomu bolo vznesených oveľa viac obvinení v prospech tých prvých ako tých druhých.

The Washington Times informoval že spoločnosť CompassCare žaluje pro-potratové Newyorčanky Hannah Kamkeovú a Jennifer Pageovú za to, že sa na ne zamerali v rozpore so zákonom FACE. Kamkeová sa predtým priznala k výtržníctvu za poškodenie nápisu CompassCare a Pageová organizovala protesty, ktoré bránili v prístupe na parkovisko centra’

Žaloba, ktorá požaduje peňažné odškodnenie a príkaz, aby sa obaja jednotlivci zdržiavali najmenej 100 stôp od pro-life tehotenských centier v štáte Empire, uvádza, že “[d]napriek početným útokom proti pro-life skupinám bolo útočníkov stíhaných strašne málo.”

Podľa denníka Times, od mája 2022 (keď bol po prvýkrát zverejnený zámer Najvyššieho súdu’zrušiť Roe únik) federálna vláda obvinila viac ako 30 pro-liferov za porušenie zákona FACE, ale len štyroch pro-potratových aktivistov, napriek tomu, že Amerika za rovnaké obdobie zažila 88 útokov na tehotenské centrá a viac ako 200 útokov na katolícke kostoly.

“Je smiešne, že ako pro-life občania sme nútení robiť prácu FBI aj ministerstva spravodlivosti,” povedal výkonný riaditeľ CompassCare James Harden. “FBI odmietla vyšetrovať, tak sme si najali súkromných vyšetrovateľov. Ministerstvo spravodlivosti odmietlo vzniesť obvinenie, tak sme vzniesli obvinenia FACE.”

V marci generálny prokurátor USA Merrick Garland vyhlásil v Kongrese, že tento rozpor nie je spôsobený politikou, ale tým, že priestupky proti potratovým centrám sa spravidla stávajú za bieleho dňa s množstvom svedkov a fotografií, ktoré umožňujú ľahšie identifikovať páchateľov. Tvrdil tiež, že ministerstvo spravodlivosti oslovilo poškodené cirkvi a tehotenské centrá.

Ale “pro-life centrá a organizácie, ktoré boli v lete napadnuté v dôsledku procesu Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization unikli informácie, ako napríklad Concerned Women for America, [tvrdia], že sa im FBI neozvala,” Daily Signal informovalav októbri minulého roka s odvolaním sa na rozhovor s prezidentkou CWA Penny Nanceovou. 

Príkladom nerovnakého nadšenia federálneho aparátu orgánov činných v trestnom konaní’v takýchto prípadoch môže byť prípad filadelfského pro-life aktivistu Marka Houcka.

Počas poradenstva na chodníku pred potratovým zariadením v roku 2021 Houck strčil do 70-ročného pro-potratového aktivistu Brucea Lovea, ktorý obťažoval jeho vtedy 12-ročného syna. Rodina tvrdí, že Houck muža odstrčil, aby ochránil dieťa pred Loveom, ktorý bol slovne nepriateľský a narušil jeho osobný priestor, a hoci Love spadol, nebol zranený.

Pohádka, miestna záležitosť, ktorá bola už dávno zamietnutá, keď sa Love nedostavil na pojednávanie v rámci svojej občianskoprávnej žaloby, nejakým spôsobom pritiahla záujem ministerstva spravodlivosti pod vedením Garlanda a Bidena, ktoré ráno 23. septembra 2022 vyslal tím 25 až 30 agentov FBI a približne 15 vozidiel, aby sa vyrojili na ich pozemok.

Vytiahli zbrane, “začali búchať na dvere a kričať, aby sme otvorili,” podľa manželky Marka’Ryana-Marie. Vystrašili svoje deti, agenti Hocka zatkli a odviedli, pričom ho obvinili z porušenia zákona FACE kvôli údajnému “útoku na sprievod pacienta,” čo sa trestá potenciálne desiatimi rokmi väzenia a pokutou 350 000 dolárov.

Prípad vyvolal intenzívnu celoštátnu pozornosť a pobúrenie a v januári porota uznala Hocka nevinným ani v jednom z trestných činov, z ktorých ho administratíva obvinila.

Zástancovia ochrany života tvrdia, že s takýmito dvojitými štandardmi treba niečo urobiť.

“CompassCare vedie rastúci zoznam pro-life obetí zákona FACE, ktoré žiadajú od orgánov činných v trestnom konaní opatrenia,” vyhlasuje organizácia vo svojej žalobe. “Požiadavka CompassCare’je jednoduchá: rovnaká ochrana podľa zákona.”