P1120431-scaled-e1697019316748-810x500.jpg

Kardinál Tobin dúfa, že synoda povedie k "významnému" rozvoju v oblasti "prijímania" LGBTQ+ ľudí

38
Neutral

Kardinál Joseph Tobin z Newarku vyjadril nádej, že v dôsledku vatikánskej synody o synodalite dôjde v Katolíckej cirkvi’k posunu v oblasti “prijímania” LGBT osôb.

V utorok Tobin na tlačovej kancelárii Svätej stolice odpovedal na otázky novinárov a hovoril o svojich očakávaniach od prebiehajúcej synody o synodalite. 

Synoda, ktorá sa začala v roku 2021 a má trvať do októbra 2024, sa v súčasnosti nachádza v kritickej polovici, keď sa v Ríme zhromaždilo viac ako 400 účastníkov na mesačnom stretnutí, ktoré tvorí vstupnú bránu medzi miestnymi fázami z predchádzajúcich rokov a realizáciou zatiaľ neznámych výsledkov, ktoré vyplynú predovšetkým zo stretnutí v októbri 2024.

Základom tohtoročných októbrových’stretnutí je Instrumentum laboris, ktoré presadzuje Amoris Laetitia’s argument, že rozvedení a “znovu zosobášení” môžu byť pripustení k svätému prijímaniu ako ustálený bod “magistériálneho a teologického učenia” – argument, ktorý nedávno získal novú pápežskú podporu napriek tomu, že protirečiaceho desaťročiam magistériálneho učenia.

ČÍTAJ: Pápež František podpísal text potvrdzujúci, že Amoris Laetitia umožňuje prijímanie pre rozvedených a ‘znovu zosobášených’

V Instrumentum laboris sa uvádzajú aj témy na diskusiu o diakonickom “svätení žien, ”ženatých kňazoch a potrebe “prijať” rozvedených “znovuzosobášených, ľudí v polygamných manželstvách, LGBTQ+ [sic] ľudí.” 

O tomto konkrétnom aspekte Instrumentum Laboris sa Tobina opýtali, čo sa v doterajších diskusiách na túto tému objavilo.

Arcibiskup Newarku neposkytol presné podrobnosti o obsahu diskusií, možno v snahe neporušiť vatikánsky zvláštny diktát mlčanlivosti, ktorý sa vzťahuje na túto udalosť. Namiesto toho spomenul príležitosť, keď vo svojej katedrále privítal “púť ľudí, ktorí sa cítili byť marginalizovaní kvôli svojej sexuálnej orientácii, LGBTQ+ ľudí.”

Čítajte: Pápež František’ americkí kardináli sú pro-LGBT revolucionári s radikálnym programom pre Cirkev

Ak Tobin povedal, že nemohol zostať na celú udalosť, jeden z jeho pomocných biskupov skupine uviedol, že “máme veľmi krásnu katedrálu. Je to úžasne krásne miesto, ale’najkrajšie je, keď sú dvere otvorené.”

Tobin k tejto anekdote pridal vlastný komentár a uviedol, že “skutočná krása našej Katolíckej cirkvi je jasná, keď sú dvere otvorené a prívetivé, a ja’dúfam, že táto synoda nám v tom pomôže ešte výraznejším spôsobom.”

Tobin je od októbra 2018 členom riadnej rady Generálneho sekretariátu Biskupskej synody. Počas dnešnej’tlačovej konferencie prezradil, že sa od roku 2018 podieľa na organizovaní synody o synodalite, pravdepodobne v dôsledku nástupu na Generálny sekretariát. 

Na začiatku roka 2018 sa však Tobin dostal na titulné stránky novín pre svoje vyjadrenia o homosexualite. Vo svojom prejave na konferencii organizovanej Villanovskou univerzitou, ktorá bola zameraná na pozoruhodné kroky pápeža Františka’, Tobin vyhlásil, že “Cirkev sa posúva v otázke párov rovnakého pohlavia”

Čítajte: Francis-appointed cardinal: ‘Cirkev sa hýbe v otázke párov rovnakého pohlavia’

“Cirkev bola v posledných desaťročiach mnohými trochu marginalizovaná pre to, čo považujú za zaujatie sexuálnou etikou,” povedal Tobin. “Cirkev sa v otázke sexuálnej etiky nemôže zvrátiť, ale pápež František ukázal, že existujú aj iné otázky, na ktorých môžu Cirkev a svet spolupracovať. Aj to je krok na trajektórii, ktorá vedie späť k Druhému vatikánskemu koncilu.”

V apríli 2021 Tobin vyzdvihol tému “synodality” ako “dlhodobo zaužívané módne slovo tohto pontifikátu.” 

“František neustále volá po decentralizovanejšej Cirkvi, ktorá sa vyznačuje kooperatívnym a konzultačným rozhodovaním, čo je funkcia, ktorú si vo všeobecnosti spájame skôr s horizontálnymi štruktúrami cirkví na Východe v protiklade k zhora nadol smerujúcej rímskej hierarchii na Západe,” povedal.

ČÍTAJTE: Kardinál Tobin: ‘Synodalita’ je pápež František’ ‘plánom na dlhú hru’ na zmenu Katolíckej cirkvi

Vtedy ešte nebolo odhalené, že synoda o synodalite je síce ohlásená, ale že ide o viacročné podujatie namiesto obvyklejšieho jedného stretnutia v priebehu niekoľkých dní alebo týždňov. Tobin privítal nadchádzajúce podujatie a povedal, že pre náš spoločný rast ako Kristovho tela bude “nevyhnutné, aby sme si viac uvedomili a zámernejšie osvojili to, čo pápež František jasne vidí a otvorene obhajuje ako model Cirkvi, ktorý od nás Pán očakáva v tomto tisícročí.”

“Synodalita je v skutočnosti dlhodobou hrou pápeža Františka,” povedal Tobin, ktorého František v roku 2016 vymenoval za kardinála.