John-Stowe-e1697017260340-810x500.jpg

Pro-LGBT biskup v Kentucky potvrdil podporu "požehnania" párov rovnakého pohlavia

26
Kultúra smrti

Známy pro-LGBT biskup John Stowe, OFM Conv, z Lexingtonu v Kentucky vyjadril svoju podporu “požehnaniam” zväzkov osôb rovnakého pohlavia po vyhlásení pápeža Františka, že takéto požehnania môžu kňazi za určitých okolností rozoznať ako prijateľné podľa “pastoračnej obozretnosti”.”

V rozhovore pre TIME o tom, že pápež’otvoril dvere “požehnávaniu” zväzkov osôb rovnakého pohlavia, Stowe povedal: “Nehovorí, že by sme mali vytvoriť rituál, ktorý sa môže vykonať kdekoľvek a kedykoľvek, ale [že požehnanie] môže byť odpoveďou jednotlivcom alebo párom či skupinám ľudí, ktorí pri nejakej príležitosti požiadajú o osobitné požehnanie.”

Stowe komentoval list, ktorý pápež František napísal v júli ako odpoveď na päť dubií predložených niekoľkými vysokopostavenými kardinálmi. V pôvodnej verzii otázok, ktoré kardináli položili, sa píše:

2. Dubium o tvrdení, že rozšírená prax požehnávania zväzkov osôb rovnakého pohlavia by bola v súlade so Zjavením a Magistériom (KKC 2357).

Podľa Božieho Zjavenia, potvrdeného vo Svätom písme, ktoré Cirkev ‘na Boží príkaz s pomocou Ducha Svätého… oddane počúva, oddane ho stráži a verne ho vykladá’ (Dei Verbum 10): ‘Na počiatku’ stvoril Boh človeka na svoj obraz, muža a ženu ich stvoril a požehnal ich, aby boli plodní (porov. Gen. 1, 27-28), pričom apoštol Pavol učí, že popieranie pohlavnej odlišnosti je dôsledkom popierania Stvoriteľa (Rim 1, 24-32). Pýta sa: Môže sa Cirkev odchýliť od tohto ‘princípu,’ považovať ho, v rozpore s tým, čo učí Veritatis Splendor 103, len za ideál a prijať ako ‘možné dobro’ objektívne hriešne situácie, ako sú zväzky osôb rovnakého pohlavia, bez toho, aby sa zradila zjavená náuka?’

Pápež František akoby otvoril možnosť udeľovania “požehnania” zväzkom osôb rovnakého pohlavia tým, že ich vyhlásil za záležitosť “pastoračnej obozretnosti”, podľa ktorej môže kňaz “rozpoznať”, že za určitých okolností je takéto požehnanie prijateľné.

Pápež kardinálom odpovedal: “Nemôžeme byť sudcami, ktorí len odmietajú, odsúvajú a vylučujú. Pastoračná obozretnosť ako taká musí primerane rozlišovať, či existujú formy požehnania, o ktoré žiada jedna alebo viacero osôb, ktoré nevyjadrujú nesprávnu predstavu o manželskom zväzku. Pretože keď človek žiada o požehnanie, žiada o pomoc Boha.”

Čítajte: Pápež František duchovným: Rozhodnite sa sami, či ‘požehnať’ homosexuálne zväzky

Kardináli v druhej verzii toho istého duktu pápežovi o tejto otázke opäť napísali: “Vaša Svätosť trvala na tom, že nemožno zamieňať manželstvo s inými druhmi zväzkov sexuálnej povahy, a preto sa treba vyhnúť akémukoľvek obradu alebo sviatostnému požehnaniu párov rovnakého pohlavia, ktoré by k takémuto zamieňaniu viedlo.”

Pokračovali: “Naša obava je však iná: obávame sa, že požehnanie párov rovnakého pohlavia by v každom prípade mohlo spôsobiť zmätok, a to nielen v tom, že by sa mohlo zdať, že sú analogické manželstvu, ale aj v tom, že homosexuálne akty by sa prakticky prezentovali ako dobro alebo aspoň ako možné dobro, ktoré Boh žiada od ľudí na ich ceste k nemu.”

“Preformulujme teda naše dubum: Je možné, že by pastor za istých okolností mohol požehnať zväzky medzi homosexuálnymi osobami, čím by naznačil, že homosexuálne správanie ako také by nebolo v rozpore s Božím zákonom a cestou človeka k&nbspBohu? S týmto dubiom súvisí potreba nastoliť ďalšiu otázku: je naďalej platné učenie, ktoré zastáva univerzálne riadne magistérium, že každý sexuálny akt mimo manželstva, a najmä homosexuálny akt, predstavuje objektívne ťažký hriech proti Božiemu&nbspzákonu, bez ohľadu na okolnosti, za ktorých sa uskutočňuje, a úmysel, s ktorým sa uskutočňuje?”

Pápež František kardinálom druhýkrát neodpovedal, čo viedlo k zverejneniu ich listov, po ktorých Vatikán zverejnil pápežovu’odpoveď na prvú dubiu. Po zverejnení pápežovej’odpovede sa biskup Stowe rýchlo pridal k tým, ktorí schvaľujú “požehnanie” zväzkov osôb rovnakého pohlavia.

Výhradou názvu “manželstvo” pre zväzok medzi mužom a ženou Stowe zopakoval slová pápeža Františka” v prospech požehnania “párov rovnakého pohlavia”, keď povedal: “Znamená to takmer Boží súhlas”.”

Ignorujúc jednoznačné biblické odsúdenie sodomie a nepravdivo tvrdiac, že učenie Cirkvi, ’že homosexuálne akty sú ťažkými hriechmi, má pôvod v zastaranej stredovekej teológii – podľa ktorej “všetko má svoj účel a účelom sexuálnych vzťahov je plodenie” –, disidentský biskup argumentoval pokrokom vedy, z ktorého vyplýva, že niektoré osoby sa rodia ako homosexuáli.

“Disciplína teológie znamená vieru hľadajúcu porozumenie. Musíme teda skúmať, ako to najlepšie pochopiť a najlepšie aplikovať vo svetle toho, čo teraz vieme o antropológii, o vývoji človeka, o tom, že sexuálna orientácia nie je niečo, čo si človek slobodne vyberá,” povedal.

Čítajte: Kňaz pápežovi Františkovi: ‘Ubližujete mojej farnosti’ propagovaním homosexuality

Stowe, a známy homosexuál, má za sebou dlhú históriu pro-LGBT aktivizmu v Katolíckej cirkvi. V roku 2022 usporiadal modlitbu, ktorej cieľom bolo v mene Cirkvi vysloviť ospravedlnenie homosexuálom pod názvom “Bohoslužba zmierenia a ospravedlnenia LGBTQ+ komunite.”

V roku 2021 sa zúčastnil na podujatí organizovanom heretickou pro-LGBT organizáciou Dignity USA, ktorá odmieta učenie Cirkvi vo viacerých bodoch viery a morálky. Dignity USA podujatie označila za reakciu na vatikánske vyhlásenie zo začiatku toho roka, že vzťahy osôb rovnakého pohlavia nemôžu byť požehnané. Učenie, ktoré v marci zverejnila Kongregácia pre náuku viery, vyhlásilo, že Cirkev nemá “moc udeliť požehnanie zväzkom osôb rovnakého pohlavia.”Boh “nemôže požehnať hriech,” zdôraznil.

Biskup Stowe na podujatí udelil všeobecné požehnanie, pričom vyzdvihol “každoročnú oslavu Pride.” “Drahí priatelia z LGBTQ komunity. Ponúkam modlitbu, požehnanie, za každého z vás počas tejto každoročnej oslavy Pride,” povedal.

Jeho príhovoru predchádzalo “požehnanie Pride” od výkonnej riaditeľky Dignity USA Marianne Duddy-Burke, informovala Catholic News Agency reported. “Boli ste posúdení ako hodní a svätí mojej radosti,” povedala Duddy-Burkeová. “Preto choďte s hrdosťou, ktorá pre vás nie je hriechom, ale spásou, prísľubom oslobodenia pre všetkých.”

Čítajte: US biskup sa pripojil k homosexuálnemu ‘obradu požehnania’ s obvinenými sexuálnymi násilníkmi

V júni 2020 Stowe podobne zverejnil “Pride Month” video, v ktorom sa ospravedlnil za učenie Cirkvi’o homosexualite a zámene pohlaví. O niekoľko mesiacov neskôr požiadal farnosti, aby vo svojich týždenných bulletinoch umiestnili inzerát o službe LGBT.

Počas mesiaca hrdosti 2019’Stowe vydal “modlitebnú” kartu, ktorá oslavuje homosexuálnu “hrdosť” a obsahuje obrázok kríža, z ktorého vychádzajú dúhové farby. V tom istom roku tiež viedol “LGBT rekolekcie” na univerzite Notre Dame.

V roku 2018 biskup Stowe povolil Fortunate Families, pro-LGBT “katolíckej” organizácii spolupracujúcej s “Lexington Catholic LGBT Ministry” a University of Kentucky LGBTQ* Resource Center, hosťovať disidenta otca Bryana Massingalea. Hovoril o “LGBT osobách v ére pápeža Františka & Sociálnej etike.”

Stowe je jedným z piatich biskupov, ktorí podporili knihu otca Jamesa Martina’, “Budovanie mosta,” a bol tiež hlavným rečníkom na konferencii disidentskej skupiny New Ways Ministry v roku 2017. Stretnutie malo názov “Spravodlivosť a milosrdenstvo sa bozkávajú: LGBT katolíci v dobe pápeža Františka.”

Najnovšie komentáre Stowea”prichádzajú v čase, keď biskupi v Belgicku a Nemecku už “požehnávajú” zväzky osôb rovnakého pohlavia bez zásahu Ríma, a to napriek vyhláseniu Vatikánu”z roku 2021, že Cirkev nemôže udeliť takéto “požehnanie”, pretože Boh “nemôže požehnať hriech.”  Nová hlava DDF, kardinál Victor Fernández, tiež signalizoval vlastnú podporu “požehnania” zväzkom osôb rovnakého pohlavia.

Tento týždeň účastníci synody o synodalite diskutujú o otázke širšieho “začlenenia” tých, ktorí odmietajú katolícku sexuálnu morálku, vrátane “znovuzosobášených rozvedených, ľudí v polygamných manželstvách, LGBTQ+ ľudí atď.”

Všeobecne sa očakáva, že synoda zverejní určitú formu podpory či schválenia týchto hriešnych životných štýlov vyhlásením možnosti “rozlišovať”, kedy “možno udeliť požehnanie” a sviatosti osobám v týchto situáciách, podľa vzoru Amoris Laetitia, ktorú pápež potvrdil otvoril dvere k prijímaniu Eucharistie pre osoby žijúce v cudzoložstve.

PREHLIADKA

Africký kardinál hovorí, že ‘kolektívne rozlišovanie’ na synode určí postoj Cirkvi’k otázkam LGBT

Pápež práve pripravil katolíckych kňazov o obvinenia z trestných činov z nenávisti – Tu’je ako

Kardinál Tobin hovorí, že dúfa, že synoda povedie k ‘významnému’ vývoju v ‘prijímaní’ ‘LGBTQ+ ľudí’