Kenya-Bishop-Joya-810x500.jpg

Keňský biskup odsúdil homosexuálne zväzky po tom, ako pápež František podporil "požehnania" pre osoby rovnakého pohlavia

68
Kultúra života

Biskup z Kene sa vyslovil proti vzťahom medzi osobami rovnakého pohlavia v reakcii na návrh pápeža Františka, aby sa kňazi mohli rozhodnúť požehnať homosexuálne páry. 

Biskup Hieronymus Joya počas homílie na svätej omši misionárov Consolata v Nairobi 6. októbra povedal: “Problém, ktorý dnes propaguje veľmi veľa ľudí, je, že muži by mali ženiť mužov, že ženy by mali ženiť ženy a žiadajú Cirkev, aby to potvrdila.” 

“Drahí bratia a sestry, stanovisko Katolíckej cirkvi a vašich pastierov je, že toto je zóna, do ktorej sa nesmie ísť,” povedal Joya podľa správy Katolíckej informačnej služby pre Afriku (CISA). 

“Je to niečo nepochopiteľné, že vy a ja sme sa narodili v rodine a niektorí ľudia so zvrátenou ideológiou chcú, aby sme robili a žili v rozpore s tým, čo nám Boh daroval, čo je posvätnosť života prostredníctvom našich rodičov a čo je zdrojom všetkých povolaní v našej náboženskej a svetskej spoločnosti,” pokračoval biskup. 

Čítajte: Pápež František duchovným: Rozhodnite sa sami, či ‘požehnať’ homosexuálne zväzky 

Joya, ktorý je biskupom Maralalskej diecézy, požiadal novovysvätených kňazov a diakonov, aby “vychovávali rodinu; vážili si povolanie manželstva,” a “povzbudzovali mladých ľudí, aby videli hodnotu voľby povolania, či už manželského alebo zasväteného života.” 

“A myslím si, že to je Božia vôľa, keď stvoril muža a ženu, a to je výzva, ktorej v súčasnosti čelíme, a ktorú apelujem na vás, drahí bratia zasvätitelia, aby ste si to všimli a boli ostražití voči tejto všadeprítomnej ideológii,” povedal africký biskup vo svojej kázni. 

Podľa CISA Joya’vyjadrenia prišli v reakcii na to, že pápež František účinne povolil duchovným, aby sami rozhodovali o tom, či “požehnajú” homosexuálne zväzky, a na pro-LGBT agendu Synody o synodalite’. 

Podporovanie “požehnania” homosexuálnych zväzkov “popri svätení žien a spochybňovaní ideológií podľa biskupa Joya riskuje zmenu tradície Katolíckej cirkvi,” uviedol výstup.

V reakcii na dubia otázkapredložená piatimi kardinálmi, či Cirkev vôbec môže prijať ako “možné dobro” objektívne hriešne situácie, vrátane zväzkov osôb rovnakého pohlavia, pápež František uviedol, že “pastoračná obozretnosť musí primerane rozlišovať, či existujú formy požehnania, o ktoré žiada jedna alebo viac osôb, ktoré neprenášajú chybné chápanie manželstva.” 

SÚVISIACE:

Kenský biskup odsúdil ideológiu LGBT, hovorí, že školy by mali formovať študentov ‘podľa Srdca Ježišovho’

Kardináli Burke, Müller odsúdili pápeža Františka’za podporu ‘požehnania pre osoby rovnakého pohlavia,’prijímania pre cudzoložníkov