Screenshot-2023-10-06-at-12.45.51-PM-810x500.png

Podnikatelia z Alberty prišli do Ottawy, aby varovali Trudeaua pred katastrofálnou politikou nulovej energie

36
Kultúra smrti

Delegácia najvýznamnejších predstaviteľov podnikateľskej sféry z Alberty sa zišla v Ottawe, aby varovala Trudeaua pred dôsledkami jeho cieľa nulových čistých emisií. 

4. októbra sa skupina 48 generálnych riaditeľov, podnikateľov a vedúcich predstaviteľov priemyslu, ktorí vystupujú pod názvom “One Alberta, One Canada”, stretla s premiérom Justinom Trudeauom, aby s ním prediskutovala vplyv jeho nariadení týkajúcich sa palív, energie a elektriny na Kanaďanov.

“Zdieľame mnohé ambície federálnej vlády, pokiaľ ide o dekarbonizáciu,” povedal výkonný predseda spoločnosti Cenovus Energy Alex Pourbaix pre Canadian Press pred stretnutím s Trudeauom.   

“Musíme však viesť veľmi, veľmi premyslené diskusie o tempe a dopade na Kanaďanov, pokiaľ ide o to, čo to bude znamenať pre naše životné náklady a čo to bude znamenať pre kvalitu nášho života.”  

Trudeau ich obavy riešil jemne zahalenými útokmi na “niektorých politikov,” ktorými zrejme myslel premiérku Alberty Danielle Smithovú, ktorá opakovane sľubovala, že bude proti novým reguláciám bojovať.  

“Naša vláda prijala významný záväzok byť partnerom podnikateľskej komunity v našej spoločnej práci na budovaní čistej ekonomiky. Zaviazali sme sa k miliardám prostredníctvom investičných daňových úľav na CCS, čistú elektrinu a čisté technológie,”povedal Trudeau.   

“Žiaľ, sú politici, ktorí by radšej rozdúchavali strach a obavy ľudí,” obvinil ich. “Namiesto toho, aby sa zamerali na to, čo môžeme urobiť, čo musíme urobiť, aby sme zabezpečili silnú budúcnosť našej ekonomiky. Musíme čo najlepšie využiť know-how nášho energetického priemyslu a pracovníkov v energetike, aby sme sa uistili, že Kanada bude aj naďalej lídrom.”  

Podľa organizátorov je skupina albertských agentúr pre hospodársky rozvoj, obchodných komôr a politických organizácií najväčšou podnikateľskou delegáciou, ktorá v poslednom čase pricestovala z Alberty do Ottawy.  

“Neviem, kedy naposledy si spomínam, že by do Ottawy prišla taká veľká skupina vedúcich pracovníkov a spoločností,” povedal Pourbaix. 

“V prvom rade sa tu snažíme vzdelávať ľudí o rozmanitosti podnikov a príležitostiach v Alberte – a navyše, viete, v súčasnosti je v hre veľa problémov,” dodal.  

Sama Smithová pochválila vedúcich predstaviteľov podnikov za to, že sa chopili iniciatívy a vysvetlili Trudeauovi situáciu, písal, “48 vedúcich predstaviteľov podnikov z Alberty zamierilo do Ottawy na stretnutie s premiérom Justinom Trudeauom. Pripojili sa k’nám, aby sa podelili s’obavami z’ottawského presadzovania nulovej čistej elektrickej energie do roku 2035 a prichádzajúceho obmedzenia emisií skleníkových plynov.” 

Počas stretnutia Trudeau predsa len priznal, že budúcnosť Kanady’do veľkej miery závisí od Alberty, keď povedal: “Naša vláda si uvedomuje, že na to, aby Kanada uspela, potrebujeme, aby uspel každý región. A to znamená najmä Albertu.” 

“Politika a iné výzvy nás rozdeľujú alebo ľudia poukazujú na rozdiely, ale faktom je, že nevybudujeme správnu budúcnosť Kanady, ak Alberta nebude’v centre všetkého, čo robíme,” dodal.   

Trudeau sa však nezaoberal obavami Alberty z toho, že prechod na novú energetiku je príliš rýchly a v zime pravdepodobne zanechá Alberťanov bez spoľahlivej energie.  

Delegácia prišla uprostred rastúceho napätia medzi Albertou a Ottawou, keďže Smith opakovane odmietol presadiť Trudeauove’klimatické nariadenia na úkor blahobytu Alberťanov.    

Koncom minulého mesiaca Smith oznámila že sa chystá využiť zákon o suverenite svojej provincie’na boj proti energetickým reguláciám.   

V návrhu verzie federálnych vládnych predpisov o čistej elektrine (CER) sa uvádza, že s prechodom na takzvanú “zelenú” energiu budú spojené miliardové vyššie náklady, najmä v provinciách Alberta, Saskatchewan, New Brunswick a Nové Škótsko, ktoré sú bohaté na prírodné zdroje a na pohon elektrární využívajú zemný plyn a uhlie.    

V máji tohto roku kanadský minister životného prostredia Steven Guilbeault vyhlásil že porušovanie environmentálnych predpisov zakazujúcich využívanie energie z uhlia a plynu po roku 2035 môže mať za následok dokonca trestnoprávne sankcie, čo len zvýšilo napätie medzi federálnou vládou a provinciami, ktoré sa stavajú proti navrhovanej politike.    

Trudeauova vláda tiež nedávno pohrozila zadržaním miliárd peňazí daňových poplatníkov provinciám, ktoré budú aj po roku 2035 využívať na výrobu elektriny zdroje ako zemný plyn, ropa a uhlie.     

Podľa Smitha sa podobne sľúbil bojovať proti Trudeauovým’novým nariadeniam, keď nedávno povedal, že “Trudeauove’nariadenia o nulovej čistej spotrebe elektriny sú cenovo nedostupné, nerealistické a protiústavné.”   

“Vyženú ceny elektriny do výšin a zanechajú Saskatchewan s nespoľahlivými dodávkami elektriny. Naša vláda nedovolí federálnej vláde, aby to urobila obyvateľom Saskatchewanu,” obvinil.   

Trudeauova vláda’aktuálne environmentálne ciele – v zhode s Organizáciou Spojených národov’ “2030 Agenda for Sustainable Development”– zahŕňa postupné vyradenie uhoľných elektrární, zníženie používania hnojív a obmedzenie využívania zemného plynu v nasledujúcich desaťročiach.    

Zníženie a prípadné odstránenie používania tzv;fosílnych palív” a prechod na nespoľahlivú “zelenú” energiu bol tiež tlačil Svetové ekonomické fórum (WEF) – globalistická skupina, ktorá stojí za socialistickým programom “Veľký reset” – organizácia, ktorej Trudeau a niektorí členovia jeho kabinetu sú do toho zapojení.