thin-girl-in-hospital-scaled-e1696609242145-810x500.jpg

Britský sudca rozhodol, že 24-ročnú dievčinu umierajúcu na anorexiu pošlú z nemocnice domov a nedajú jej výživovú sondu

65
Kultúra smrti

(LifeSiteNews) - Sudca v Spojenom kráľovstve rozhodol, že mladá žena, ktorá zomiera na anorexiu, môže byť poslaná z nemocnice domov a nemusí byť kŕmená cez hadičku. 

Dvadsaťštyriročná žena, známa len ako “Patricia,” dostala zákonné povolenie odmietnuť život zachraňujúcu umelú výživu. Dlhodobo trpí anorexiou a podľa jej slov ju od smrti delia “dni alebo dokonca hodiny”. 

Rozhodnutie, o ktorom sme informovali 5. októbra, vyplynulo z rozsudku súdu pre ochranu. Na súd sa obrátil trust NHS, ktorý Patriciu lieči, aby zabezpečil, že by mali rešpektovať jej údajné želanie ukončiť život.  

Patriciini’rodičia odsúdili rozhodnutie súdu s, povedalideníku Daily Telegraph, že sú  ním absolútne zdesení . 

“[Sudca, pozn. Justice Moor,] odsúdil niekoho, kto zúfalo chce žiť, na to, čo sa obávame, že bude ohavná smrť,” uviedli. 

Pritom, že Patricia vlani podpísala “pokročilú smernicu”, ktorá jej umožňuje odmietnuť vyživovaciu trubicu, jej rodina tvrdí, že je nielen príliš chorá na to, aby bola schopná racionálneho úsudku, ale že odvtedy mnohokrát požiadala o pomoc. 

“Nikto sudcovi nepovedal, že každých päť minút mení názor,” povedal jeden z členov rodiny.  

“Nemôžete”rozhodnúť len na základe poslednej veci, ktorú povedala. Čo na tom, že podľa vlastných slov ‘kričala o pomoc’ už celé týždne?"” Patriciin’príbuzný pokračoval. 

“Zatiaľ čo sudca hovoril súdu, že mu je ‘absolútne jasné’, že Patricia by s ním súhlasila, že by mala mať možnosť odmietnuť kŕmenie sondou s obmedzením pohybu, samotná Patricia hovorila svojej rodine presný opak – že chcela byť pod sedatívami a kŕmená sondou; len sa nedokázala vyrovnať s tým, aby bola pri plnom vedomí, keď sa to deje.” 

V Spojenom kráľovstve sa základné životné potreby veľmi chorých ľudí, ako je umelá hydratácia, vyživovacie trubice a respirátory, označujú ako “starostlivosť” alebo “liečba”, ktorú môže pacient odmietnuť. Lekári sa môžu obrátiť na súd, aby odmietli pokračovať v “liečbe” pacienta takýmito život udržiavajúcimi prostriedkami.

V správe Telegraph sa uvádza rada právneho experta na duševnú spôsobilosť. 

ČÍTAJTE: Alfie Evans’ smrť umožnila táto futbalová tragédia z roku 1989

Podľa advokáta Alexandra Ruck-Keene KC, “prípad, v ktorom sudca prijme takéto rozhodnutie napriek tomu, že osoba nielenže vyjadrila protichodné želania, ale zjavne podnikla kroky na vyhľadanie pomoci pre svoj stav, by bol na prvý pohľad nezvyčajný.” 

Prípad hlboko znepokojil prinajmenšom jedného britského politika.  

Konzervatívna poslankyňa Caroline Nokesová povedala, “Tieto prípady sú srdcervúce a hlboko znepokojujúce.”  

“Anorexia je závažné duševné ochorenie a odhodlanie pacientov vyhľadať liečbu často upadá,” pokračovala. 

“Musíme lepšie ako v súčasnosti zabezpečiť liečbu pre trpiacich, keď o ňu požiadajú. Práve premárnené príležitosti na zabezpečenie liečby zhoršujú prípady, ktoré sú také tragické ako tento.” 

Verdikt v prípade Patricie’sa zdá byť v súlade s pokročilou smernicou o odmietnutí liečby, ktorú podpísala minulý rok. 

Psychiatrička Dr. Agnes Aytonová, ktorá je spoluautorkou národných smerníc o liečbe pacientov s ťažkými poruchami príjmu potravy, však pre denník Telegraph povedala, že pacientka s podvýživou a anorexiou “nemá kapacitu” podpísať predbežnú smernicu o odmietnutí liečby (ADRT). 

“Pacient, ktorý má dlhodobú poruchu príjmu potravy, nemá spôsobilosť podpísať ADRT, keď je chorý a podvyživený,” povedala.  

Anorexia ako dedičstvo lockdownu 

Konzervatívny poslanec Danny Kruger uviedol, že “ponúkanie úplne nevhodných právnych dokumentov na odmietnutie liečby a ‘paliatívnej starostlivosti’ namiesto urgentného lekárskeho zásahu” je “národný škandál”, ktorý umocňuje dopad lockdownu na duševné zdravie mladých ľudí. 

Ochranný súd umožňuje prijímať podobné rozhodnutia v prípade osôb vo veku 18 rokov. A 20. júna 2023, Daily Mail report upozornil, že počet dospievajúcich dievčat s poruchami príjmu potravy “stúpol o 42 %” od začiatku platnosti vládnych’opatrení COVID. 

Prípady úmrtí na anorexiu sa v Spojenom kráľovstve v rámci uzávery zdvojnásobili. Pred pandémiou zomieralo na poruchy príjmu potravy každý rok približne 23 ľudí.  

V roku 2020 sa tento počet zvýšil na 34 a podľa najnovších údajov z roku 2021 zomrelo v tomto roku na poruchy príjmu potravy 47 ľudí. 

Od roku 2021 ochranný súd priznal právo zomrieť odmietnutím život zachraňujúcej výživovej trubice ďalším piatim ženám; všetky boli posúdené ako osoby, ktoré nemali duševnú spôsobilosť na prijatie takéhoto rozhodnutia. 

Aký široký dosah bude mať tento prípad, hovorila jedna z britských aktivistiek bojujúcich proti poruchám príjmu potravy. Hope Virgo, sama odliečená anorektička, povedala: “Kontaktovali ma ľudia, ktorí tvrdili, že ich prepustili, pretože sú’príliš chorí alebo sa nezotavujú dostatočne rýchlo, a bolo im povedané, že sa’už nedá nič robiť.” 

“Je to srdcervúce,”dodala. “Niektorí boli odkázaní na paliatívnu starostlivosť. Nevzdávame sa’pacientov s telesnými ochoreniami, nachádzame rôzne metódy liečby, ktoré pre nich fungujú.” 

“’A predsa, pri poruchách príjmu potravy je to’stále prípad jednej veľkosti pre všetkých. Prečo’nenastavíme ľudí tak, aby mali šancu na uzdravenie? Namiesto toho, ak liečba nezaberie, služby si nad nimi umývajú ruky.” 

Dievča odmietlo šancu na život

Prípad pripomína nedávny rozsudok nad britskou tínedžerkou so zriedkavým mitochondriálnym ochorením. 

Sudiksha Thirumaleshová, vtedy známa v tlači ako ‘ST,’, dostala začiatkom tohto roka od ochranného súdu zamietnutie život zachraňujúcej liečby, ktorú chcela. Súd sa priklonil na stranu NHS a rozhodol, že nemá schopnosť rozhodovať o vlastnej starostlivosti. 

Tento rozsudok bol vynesený napriek dôkazom viacerých lekárov, že je duševne spôsobilá. 

Pripomínajúc jej prípad, Thirumalesh povedal, “Ocitol som sa v pasci lekárskeho a právneho systému, ktorému vládne toxický paternalizmus a ktorý ma odsúdil za to, že som chcel žiť.” 

Zomrela 12. septembra na zástavu srdca po tom, ako jej odmietli poskytnúť umelé dýchanie. Mala 19 rokov.

Odpovedá: ‘Dôverujem Bohu a nevzdám sa nádeje’:

: Britský tínedžer je stále odhodlaný zostať nažive napriek lekárom