Catherine-Tait-810x500.png

Generálny riaditeľ kanadského štátneho vysielania tvrdí, že novinári v krajine čelia viacerým "hrozbám" v práci

34
Neutral

Šéf kanadskej štátnej televíznej spoločnosti Canadian Broadcasting Corporation (CBC) tvrdí, že jej zamestnanci, najmä novinári, čelia čoraz častejším hrozbám, aby mohli vykonávať svoju prácu bezpečným spôsobom, ale nemohol uviesť žiadne príklady skutočných hrozieb, ktoré by boli adresované niektorým reportérom.

Podľa generálnej riaditeľky CBC’Catherine Taitovej vo výročnej správe zaslanej parlamentu pracovníci jej siete “čelia rastúcim hrozbám voči svojej bezpečnosti na internete aj v teréne.

Taitová tvrdí, že úloha CBC’ako “zdroja dôveryhodných správ a podporovateľa pôvodných kanadských príbehov nebola nikdy dôležitejšia ako v dnešnej’čoraz viac polarizovanej spoločnosti.”

Poznamenala, že členovia jej spravodajského tímu “zažívajú vplyv tejto polarizácie na vlastnej koži, keďže čelia rastúcim hrozbám pre svoju bezpečnosť na internete aj v teréne.”

Kanada je pre novinárov jednou z najbezpečnejších krajín na svete, kde môžu vykonávať svoju prácu, podľa organizácie Reportéri bez hraníc (RWB).

Najnebezpečnejšou krajinou na svete pre novinárov bolo v roku 2022 Mexiko, za ktorým nasledovala Ukrajina. Len v roku 2022 bolo pri výkone svojej práce zabitých celkovo 57 novinárov, z toho 11 v Mexiku a 8 na Ukrajine.  V minulom roku bol pri práci v Kanade zabitý kanadský reportér was in 1998.

Napriek tejto skutočnosti počas Konvoja slobody v roku 2022, ktorý sa konal na protest proti mandátom COVID, si CBC najala ochranku, ktorá sledovala každého reportéra, ktorý odišiel informovať o proteste na miesto v Ottawe.

V marci 2022 reportérka CBC Judy Trinhová bez toho, aby predložila dôkazy, tvrdila, že Konvoj slobody predstavoval “skutočnú hrozbu, ” tvrdila, že na podujatí neboli len ľudia, ktorí pokojne protestovali “za alebo proti mandátom na očkovanie alebo mandátom na masky, ” ale boli na ňom aj “jednotlivci, ktorí mali extrémistické názory a mali aj vojenský výcvik, čo ich robilo ešte nebezpečnejšími.”

Niktoho z kanadských reportérov počas Freedom Convoy fyzicky nezranili

Niktoho z protestujúcich neobvinili z napadnutia alebo vyhrážania sa novinárom CBC. Žiadny novinár nebol zranený ani pri pokrývaní Konvoja slobody napriek tomu, že Kanadská asociácia novinárov (CAJ) 28. januára 2022 tvrdila, že niektorí jej členovia utrpeli “vyhrážky násilím a obťažovaním” zo strany demonštrantov.

Podľa neskoršieho priznania CAJ údajné prípady násilia voči jej členom pochádzajú z druhej alebo dokonca tretej ruky, najmä zo sociálnych médií.

Takisto Tait nevedel uviesť ani jeden príklad vážnej hrozby, ktorá by bola namierená proti reportérovi CBC.

CBC je v poslednom čase plná kontroverzií, pokiaľ ide o integritu niektorých jej správ.

Bývalí novinári CBC priznali, že spravodajská stránka sa snažila informovať o všetkých udalostiach súvisiacich s COVID s jasnou tendenciou presadzovať vládnu “propagandu.”

V máji bývalá novinárka CBC Marianne Klowak šokujúco odhalila že reportérom bolo zabránené v tom, aby mohli informovať o príbehoch kritických k vakcínam a výlukám COVID, a namiesto toho boli podporovaní v presadzovaní vládnej “propagandy.”

Klowak už v júni 2022 odhalil, že CBC úmyselne skreslila svoje spravodajstvo o očkovaní COVID-19.

Od CBC odišli aj ďalší reportéri kvôli tomu, čo považovali za neobjektívne spravodajstvo o COVID-e.

V januári 2022 novinárka Tara Henley odišla zo štátneho vysielania a napísala zdrvujúci článok, v ktorom uviedla: “Tí z nás, ktorí sú vo vnútri, vedia, ako rýchlo – a ako dramaticky – sa politika verejnoprávneho vysielania zmenila.”

Napriek tomu Taitová tvrdila, že jej reportéri majú za úlohu hovoriť pravdu, pokiaľ ide o príbehy “na ktorých záleží” Kanaďanom.

V správe pre parlament uviedla, že CBC “bráni slobodu médií, aby naši novinári mohli zostať pri príbehoch, na ktorých vám záleží, ako to robili počas pandémie a vojny na Ukrajine a počas federálnych volieb v roku 2021 a protestov v konvoji.”

Podľa svojej správy za roky 2020-2021 výročnej správy dostáva CBC každoročne približne 1,24 miliardy dolárov z verejných zdrojov, čo predstavuje približne 70 % jej príjmov.

Obecne federálna vláda premiéra Justina Trudeaua dotuje staršie médiá v Kanade sumou viac ako 1 miliardu dolárov ročne a napriek nízkej dôvere v staršie médiá vláda sľúbila ešte viac peňazí.

Na konci roka 2018 Trudeau sľúbil, že jeho liberálna vláda poskytne starším médiám, vrátane Kanadskej vysielacej spoločnosti (CBC), dodatočnú federálnu pomoc vo výške 595 miliónov dolárov počas nasledujúcich piatich rokov v snahe zachrániť upadajúce odvetvie.