Fínska ministerka vnútra šokuje pro-life postojmi

2,576
Kultúra života

HELSINKI - Riaditeľ organizácie Minnesota Citizens Concerned for Life Global Outreach (MCCL-GO) Scott Fischbach sa začiatkom septembra na pôde fínskeho parlamentu stretol s fínskou ministerkou vnútra Päivi Räsänenovou, aby diskutovali o potratoch a o potrebe pro-life hnutia vo Fínsku.

Tento rok v lete spôsobila Dr. Räsänenová v Európe pobúrenie, keď v prejave na konferencii evanjelickej cirkvi vyzvala svoju krajinu k diskusii o potratoch. 

Dr Räsänenová prirovnala potraty k „mäsiarstvu“ a povedala, že fínsky zákon chráni zvieratá viac ako nenarodené ľudské bytosti.   

„Zvieratá sa nesmú zabíjať bolestivým spôsobom, pritom ale nie je dovolené ani len diskutovať o bolestivosti potratu,“ povedala Räsänenová. Je lekárkou a vystupovala aj ako líder kresťansko-demokratickej strany na podujatí evanjelickej cirkvi v meste Kankaanpää. 

Je mi skutočne cťou stretnúť sa s ministerkou vnútra Fínska,“ uviedol Fischbach v tlačovej správe. „Jej odvaha otvorene sa vysloviť za nenarodené deti z najvyšších kruhov vlády je veľmi ušľachtilá. Podnecovanie diskusie o potratoch v krajine a udržiavať ľudské právo na život na očiach národa je obrovským víťazstvom!“

„Taktiež sme diskutovali o potrebe silnej a energickej organizácie, ktorá by vo Fínsku bojovala za právo na život. Organizácie, ktorá by presahovala všetky náboženské hranice a prinášala by silné posolstvo o ľudských právach i ľuďom mimo veriaceho spoločenstva - najmä mladým,“ povedal Fischbach.

Fischbach poznamenal, že keď on a Dr. Räsänenová prišli do parlamentu, videli zhromaždenie mladých kresťanov, ktorí sa za poslancov modlili. Dr Räsänenová sa mladým krátko prihovorila, aby ich povzbudila do toho, aby vytrvali vo svojom úsilí. Niektorí z nich držali na schodoch parlamentu transparenty so slovami: „Fínska mládež sa modlí“. 

Počas jedného komentára začiatkom tohtoročného leta povedala Dr. Räsänenová, že neexistuje žiadna fáza tehotenstva, kedy by mal byť potrat povolený.

„Dieťa, ktoré je vo fáze vývoja, kedy je možné vykonať potrat, nie je necitlivým kusom tkaniva. Je to skôr osoba, ktorá cíti bolesť,“ povedala. 

Vo svojom prejave Räsänenová tiež zdôraznila skutočnosť, že Fínsko a Švédsko sú jediné dve krajiny západnej Európy, ktoré neposkytujú pracovníkom v zdravotníctve právo odmietnuť zúčastniť sa na potrate. 

Räsänenová povedala: „Musíme zvážiť, či máme odvahu konať tvárou v tvár všeobecnej verejnej mienke či normám, tlaku rovesníkov a niekedy dokonca zákonu, ak tie odporujú Božiemu slovu.“ Dodala, že keď je zákon v rozpore so svedomím, „musíme poslúchať skôr Boha ako ľudí.“

Dr. Räsänenová opísala potrat ako „umlčané tabu a Pandorinu skrinku,“ poznamenajúc, že „sa bojíme dôsledkov jej otvorenia.“

William Poehler, riaditeľ mediálnej komunikácie MCCL-GO, pre LifeSiteNews povedal, že vo Fínsku verejná diskusia o potratoch prakticky neexistuje. 

„Takmer nikto nikdy o nich nediskutoval,“ povedal Poehler. „Päivi ich dostala do popredia a centra pozornosti a vládne o nich vášnivá diskusia - a to je obrovské víťazstvo. Podporili sme ju v tom, aby bola silná a vedela, že existuje mnoho, mnoho ľudí po celom svete, ktorí sa modlia za ňu a jej odvážny postoj za život.“

Poehler dodal, že MCCL-GO sa prirodzene zaujíma o pro-life aktivizmus vo Fínsku. 

„Takmer štvrtina všetkých členov MCCL-GO má fínskych predkov a 23 % členov sú evanjelici,“ povedal Poehler pre LifeSiteNews.