Screenshot-2022-11-03-104822-e1695035437617-810x500.jpeg

FBI má v úmysle zadržať záznamy o požiari v Knoxville až do roku 2026

20
Kultúra smrti

Na nátlak amerického zástupcu Tima Burchetta (R-TN), aby odpovedal na dve žiadosti FOIA, FBI odpovedala, že plánuje zadržať záznamy týkajúce sa požiaru, ktorý zničil centrum plánovaného rodičovstva v Knoxville’až do apríla 2026.

31. decembra 2021 zničil požiar centrum plánovaného rodičovstva v Knoxville v štáte Tennessee; v priebehu niekoľkých dní hasičský zbor v Knoxville zistil, že požiar bol založený úmyselne. V čase požiaru bola budova zatvorená kvôli rekonštrukcii a rozšíreniu.

1. novembra 2022 ministerstvo spravodlivosti (DOJ) posmrtne označilo za podpaľača Marka Rena, bieleho katolíka. V tej istej správe ministerstva spravodlivosti sa uvádza, že Reno zomrel vo väzbe amerických maršalov 15. augusta 2022, keď čakal na súdny proces v súvislosti s nesúvisiacimi obvineniami.

Tento novinár podal na FBI dve žiadosti o záznamy týkajúce sa požiaru v plánovanom rodičovstve v súlade so zákonom o slobodnom prístupe k informáciám (FOIA). prvá žiadosť, podaná 11. apríla 2023, sa týkala jediného záznamu – videozáznamu Marka Rena, ktorý 26. apríla 2022 tajne nahral vyšetrovateľ hasičského zboru v Knoxville. Po viac ako 90 dňoch FBI priznala, že videozáznam má, ale žiadosť zamietla s odôvodnením, že jeho zverejnenie by predstavovalo “neoprávnený zásah do súkromia” Reno a neoprávnene by zverejnilo metódy presadzovania práva. Novinárka podala odvolanie proti tomuto zamietnutiu na Úrad pre informačnú politiku ministerstva spravodlivosti’. Po viac ako 60 dňoch o tomto odvolaní zatiaľ nebolo rozhodnuté.

Druhá žiadosť o FOIA, podaná 4. augusta 2023, sa týkala všetkých záznamov súvisiacich s požiarom. FBI tejto žiadosti vyhovel, ale zatiaľ nezverejnil žiadne záznamy, na ktoré by bolo možné reagovať. Timovi Burchettovi: Žiadajte, aby FBI poskytla záznamy údajného podpaľača plánovaného rodičovstva

FBI tiež inštruovala miestne úrady v Knoxville, aby zadržiavali záznamy týkajúce sa tohto požiaru.

Podľa zákona štátu Tennessee si tento novinár vyžiadal prepisy príslušných hovorov na linku 911. Na telefonát z 24. júla 2023 reagoval Michael Mays, koordinátor záznamov a výskumu pre Knox County Emergency Communications, ktorý uviedol, že záznamy zhromaždil, ale že sú pozastavené podľa pokynov z terénnej kancelárie FBI’v Knoxville. Mays ďalej uviedol, že požiadal o povolenie na zverejnenie záznamov, ale nedostal žiadnu odpoveď.

Tento novinár si tiež vyžiadal záznamy od mesta Knoxville. V mene mesta odpovedal Eric Vreeland, zástupca riaditeľa pre komunikáciu, podobnou odpoveďou prostredníctvom emailu 13. septembra 2023: “Mesto zhromaždilo svoje záznamy a čaká na vyjadrenie federálnych orgánov o stave ich vyšetrovania.” Tento novinár nedávno podal Žiadosť o súdne preskúmanie na kancelárskom súde okresu Knox s cieľom získať od mesta Knoxville zodpovedajúce záznamy.

Čítajte: Pro-lifer podáva žiadosť na súd po tom, čo jej bol zamietnutý prístup k záznamom o požiari v knoxvillskom plánovanom rodičovstve

Niekoľko skutočností prípadu svedčí proti tomu, že podpaľačom je Reno. Vyšetrovatelia knoxvillského hasičského zboru určili, že požiar vznikol vo vnútri budovy; nebolo poskytnuté žiadne vysvetlenie, ako sa Reno dostal dovnútra. Tento novinár urobil rozhovor s pôvodným volajúcim na tiesňovú linku 911, ktorý bez vyzvania opísal muža, ktorý z miesta činu utiekol v červenom nákladnom aute, ako “belocha s dlhými vlasmi.” Reno bol čisto ostrihaný. Knoxvillský hasičský zbor kedysi Renoa podozrieval, pretože jeho vozidlo zodpovedalo opisu od pôvodného volajúceho na tiesňovú linku 911. Neskôr však túto možnosť zavrhli a 1. novembra 2022 ich zaskočilo obvinenie FBI’

Plánované rodičovstvo v Tennessee a Severnom Mississippi (PPTNM) môže na obnovu v Knoxville použiť federálne prostriedky z hlavy X. Bidenova administratíva zamerala finančné prostriedky z hlavy X po štáte Tennessee a poskytla granty priamo iným regionálnym organizáciám plánovaného rodičovstva; tie zasa plánujú poskytnúť čiastkové granty PPTNM.