Court_upload_16102020_810_500_75_s_c1-810x500.jpg

Kanadský pastor bol oslobodený od pokuty vo výške 80-tisíc dolárov v súvislosti s programom COVID: "Úplné víťazstvo

24
Kultúra života

V ďalšom “úplnom víťazstve” súdnom rozhodnutí v prospech práva človeka na neobmedzené praktizovanie svojej viery už pastorka z Alberty a jej cirkev nebudú musieť platiť 80 000 dolárov pokút COVID za zdravotné služby po tom, čo ich odvolací súd oslobodil od troch obvinení z obštrukcií podľa zákona o verejnom zdraví provincie.  

Apelačný súd v Alberte v pondelok oslobodil pastorku Tracy Fortinovú a jej Cirkev vo viničnom meste Edmonton v Alberte od obvinení z porušenia COVID. Tieto odsúdenia padli v apríli 2022 po tom, čo Fortinová údajne zabránila pracovníkovi verejného zdravotníctva v Alberte vstúpiť do kostola počas bohoslužby, aby zistil, či dodržiavajú diktát COVID. 

V tom čase bola kapacita kostolov v provincii obmedzená na 15 percent a masky boli povinné.  

Právnik Fortina’správu oslavoval ako “úplné víťazstvo.”  

“To, čo sa začalo ako dlhý, ťažký boj s veľmi malou nádejou, sa skončilo úplným víťazstvom,” uviedol právnik James Kitchen podporovaný The Democracy Fund, ktorý pôsobil ako právny poradca Fortin a Church in the Vine’v komentári zaslanom LifeSiteNews.  

“Títo pastori neboli’zatknutí ako ostatní, ale 80 000 dolárov je veľa na zaplatenie pokuty.” 

V tlačovej správe ooslobodzujúcom rozsudku, ktorú včera rozoslala organizácia The Democracy Fund (TDF), sa uvádza, že oslobodzujúce rozsudky vydané odvolacím súdom “na základe súhlasu strán,” prišli vo svetle nedávneho rozhodnutia súdu, ktorý vyhlásil niektoré nariadenia o verejnom zdravotníctve za fakticky neplatné.    

V nadnesenom rozhodnutí súdu v provincii Alberta týkajúcom sa mandátov COVID v provincii sudca rozhodol, že politici porušili zákon o&nbspzdravotníctve provincie tým, že prijali rozhodnutia týkajúce sa mandátov COVID bez oprávnenia. 

V dôsledku toho boli mnohí, ktorí boli obvinení z porušenia mandátov COVID v oblasti zdravotníctva, zbavení obvinení. 

Albertská korunná prokuratúra (ACPS) uviedla, že Alberťania aktuálne čelia obvineniam súvisiacim s COVID, pravdepodobne nebudú odsúdení, ale ich obvinenia budú pozastavené. 

Fortin a Church in the Vine čelili množstvu obvinení za porušenie pravidiel COVID v provincii Alberta, ktoré sa vyšplhali na 80 000 dolárov, ale vďaka oslobodzujúcim rozsudkom ich teraz nebudú musieť zaplatiť.  

Prokurátor ‘urobil správne’, keď uznal oslobodzujúce rozsudky  

Riaditeľ súdnych sporov TDF’Alan Honner poznamenal, že “prokurátor urobil správne, keď uznal oslobodzujúce rozsudky,” týkajúce sa pokút Fortin’.  

“Odsúdenie za marenie vyšetrovania by nemalo obstáť, ak sa základné vyšetrovanie zakladalo na neplatnom zákone,” povedal. 

Pôvodné súdne konanie pre Fortinovú a jej cirkev nebolo úspešné pri zamietnutí pokút, v dôsledku čoho Kitchenová “požiadala o povolenie odvolať sa na Odvolací súd Alberty, ktorý bol udelil v máji 2023.” 

Honner poznamenal, že k oslobodzujúcim rozsudkom by “nikdy nedošlo bez vytrvalosti pastorkyne a jej právneho tímu.” 

“S konečným výsledkom sme veľmi spokojní,” poznamenal.  

Doteraz sa majiteľ kaviarne Chris Scott, Alberta pastors James Coates a Tim Stephens, ktorí boli obaja uväznení za to, že udržiavali svoje kostoly otvorené pod vedením bývalého pro-lockdown premiéra Alberty Jasona Kenneyho, boli obvinenia COVID vznesené voči nim zrušené na základe rozhodnutia súdu. 

Po tom, ako Kenney odstúpil z funkcie premiéra a lídra Zjednotenej konzervatívnej strany, prevzala moc Danielle Smithová a vyhodila hlavnú lekárku provincie Deenu Hinshawovú a celú správnu radu Alberta Health Services (AHS), ktorí dohliadali na mandáty COVID. 

Smith sa v októbri minulého roka dostal na titulné stránky novín po tom, ako prisľúbil že sa pozrie na omilostenie kresťanských pastorov, ktorí boli uväznení za porušenie tzv. politiky COVID v čase, keď bol Kenney premiérom, a na ospravedlnenie sa tým, ktorí boli diskriminovaní za to, že sa nedali očkovať proti COVID.