shutterstock_1207937419-e1695809598630-810x500.jpg

Google opakuje sľub, že odstráni spravodajský obsah pre Kanaďanov v dôsledku zákona vlády Trudeaua

23
Kultúra smrti

Google je naďalej pevný vo svojom zámere blokovať Kanaďanom prístup k spravodajskému obsahu kvôli zákonu o online spravodajstve C-18, ktorý prijala Trudeauova vláda.    

V októbrovom e-mailovom vyhlásení spoločnosť Google oznámila, že zákon o online spravodajstve, známy aj ako zákon C-18, je naďalej zásadne chybný a že technologická spoločnosť má podľa denníka The Globe and Mail v úmysle blokovať obsah pre Kanaďanov namiesto toho, aby zaplatila 172 miliónov dolárov podľa nového zákona.  

“Navrhované predpisy bohužiaľ dostatočne neriešia kritické štrukturálne problémy zákona C-18, ktoré sa bohužiaľ neriešili počas legislatívneho procesu,” uvádza sa vo vyhlásení.  

Kanadský’Senát schválilZákon o online spravodajstve v júni a rýchlo sa stal zákonom. Nový zákon po úplnom zavedení prinúti spoločnosti sociálnych médií platiť kanadským starším médiám za spravodajský obsah zdieľaný na ich platformách.      

Podľa navrhovaných predpisov by spoločnosti Google a Meta (tá je materskou spoločnosťou Facebooku a Instagramu) mali zaplatiť maximálne 230 miliónov dolárov. Google, ktorý vlastní aj YouTube, by mal z celkovej sumy zaplatiť 172 miliónov dolárov.     

“Naďalej máme vážne obavy, že základné problémy sa v konečnom dôsledku nemusia dať vyriešiť prostredníctvom regulácie a že možno budú potrebné legislatívne zmeny,” pokračoval Google. “Boli sme a zostaneme zapojení a transparentní vo vzťahu k vláde, pokiaľ ide o naše obavy, a budeme čakať na zverejnenie konečných predpisov.”  

Google ďalej uviedol, že zásadná zmena zákona môže byť jediným spôsobom, ako vyriešiť obavy spoločnosti, čo by znamenalo opätovné predloženie návrhu zákona parlamentu.  

Vyjadrenie spoločnosti Google’prichádza v reakcii na správu z 29. septembra oznámenie Kanadskej komisie pre rozhlasové, televízne a telekomunikačné vysielanie (CRTC), ktorá stanovila “svoj regulačný plán na modernizáciu kanadského’vysielacieho rámca a zabezpečenie toho, aby online streamovacie služby významne prispievali ku kanadskému a domorodému obsahu.”  

Zákon, ktorého implementácia mala pôvodne trvať roky, je teraz má nadobudnúť účinnosť 19. decembra 2023, po konzultačnom období trvajúcom len 30 dní, od 2. septembra do 2. októbra.   

Kým zákon ešte nenadobudol účinnosť, Kanaďania sú už zablokovaní pri prezeraní alebo zdieľaní správ na Facebooku a Instagrame, keďže spoločnosť Meta oznámila, že radšej odstráni správy pre Kanaďanov, ako by mala platiť poplatky uvedené v novom zákone.   

Samotný zákon bol predmetom veľkej kritiky premiéra Justina Trudeaua a jeho liberálnej vlády. Z prieskumu z 10. júla totiž vyplynulo, že väčšina Kanaďanov sa obáva že by v dôsledku tejto politiky mohli stratiť prístup k správam na sociálnych sieťach.   

Začiatkom tohto týždňa obhajca slobody prejavu a podnikateľ Elon Musk kritizoval Trudeaua za jeho pokračujúcu cenzúrnu kampaň a napísal: “Trudeau sa snaží potlačiť slobodu prejavu v Kanade,” nazval to “hanebné.”  

Podobne sa vyjadril aj k ďalšiemu Trudeauovmu’zákonu o cenzúre internetu, Bill C-11, Online Streaming Act, ktorý je nastavený udeliť CRTC nové právomoci, ktoré sa nezastavia pri “webových gigantoch”, ale povedú k tomu, že vláda pôjde aj po “spravodajských stránkach” a ďalších “online” videostránkach, tvrdí kanadský profesor práva dr. Michaela Geista. 

Nedávno CRTC oznámila, že aj niektoré podcasty budú spadať pod regulačnú pôsobnosť zákona C-11, čo vyvolalo širokú kritiku zo strany internetových odborníkov a lídra Konzervatívnej strany Pierra Poilievra.