Cardinal_Gerhard_Müller_-_by_Diane_Montagna_correct_size-810x500.jpg

Kardinál Müller varuje, že synoda o synodalite môže znieť viac ako OSN než Cirkev

57
Kultúra smrti

Kardinál Gerhard Müller varoval, že “synoda o synodalite” by mohla vyprodukovať dokument pripomínajúci “prosbu OSN” namiesto toho, aby sa zamerala na skutočný cieľ Cirkvi. 

V rozhovore pre Nemeckú tlačovú agentúru (DPA), ktorý bol zverejnený 4. októbra, Müller kritizoval synodu za to, že jej poslanie a témy sú “veľmi nejasné.”Hrozí podľa neho, že synoda stratí zo zreteľa to, čo je skutočne katolícke, a skĺzne do všeobecnej sociológie. 

“To by sa potom mohlo skončiť prosbou OSN alebo iných sociálnych organizácií v štýle: mali by sme, mali by sme…. Ale skutočným cieľom Cirkvi nie je zapájať sa do verejnej diskusie ako mimovládna organizácia,” povedal Müller pre DPA. 

Nemecký prelát povedal, že neočakáva, že zo synody vzíde niečo podstatné. “Hlasovanie na synode má len poradný charakter, celé podujatie je nezáväznou výmenou názorov,” vysvetlil. 

“Nakoniec sa stane to, že pápež v spoločnosti svojich priateľov vydá záverečný dokument podľa vlastných predstáv. A to je dosť pochybné.” 

Müller vyjadril podozrenie, ktoré zdieľajú mnohí kritici synody, že on, ortodoxný bývalý prefekt vtedajšej Kongregácie pre náuku viery, bol na synodu pozvaný len ako “symbolický konzervatívec”, aby zhromaždenie nevyzeralo príliš stranícky. 

Uviedol, že bol “prekvapený”, keď bol pozvaný ako účastník synody, pretože “nepatrím do preferovaného okruhu pápežových priateľov.” 

“Ale možno vo vedení synody zohrali úlohu celkom iné motívy,” povedal. “Možno chceli zabrániť dojmu jednostrannosti.” 

Nemecký biskup ďalej kritizoval rozhodnutie o utajení synodálnej diskusie, ktoré “zrejme slúži na zachovanie interpretačnej suverenity.” 

Čítajte: Členom Synody o synodalite nariadil dodržiavať večné tajomstvo o diskusiách 

“Ale to nebude fungovať, práve naopak. Každý účastník sa porozpráva so svojimi známymi, tí to povedia ďalším, a tak to pôjde ďalej. Niektorí budú mať možno dokonca svoje mobilné telefóny [nahrávať]. 460 ľudí sa nedá’kontrolovať – toto predsa nie je’zjazd čínskej [komunistickej] strany.” 

Müller napriek kritike zdôraznil, že je pripravený a ochotný viesť konštruktívny dialóg počas zasadnutí synody. 

“Dúfam, že budeme môcť vstúpiť do vzájomného rozhovoru,” povedal nemecký prelát. “Nechcem,“aby sa to nepodarilo kvôli mne; celý život som sa zaoberal myšlienkami iných, ale aj tých, ktorí zmýšľajú úplne inak.”Povedal, že nemá problém osloviť iných. “Ale bolo by pre mňa dôležité, aby sme nielen počúvali jeden druhého, ale predovšetkým počúvali Ježiša Krista. Koniec koncov, ide o to, čo hovorí Boh, – nie o naše predstavy.” 

Müller nie je jediný, kto prirovnal synodu k zasadnutiu OSN. Poľský arcibiskup Stanisław Gądecki nedávno povedal, že Synoda používa ideologický “jazyk OSN” a propaguje “morálny relativizmus.” 

Čítajte: Hlava poľskej biskupskej konferencie kritizuje synodu za používanie ideologického ‘jazyka OSN’ 

Katolícky Lepanto inštitút písalv príspevku na X, predtým Twitteri, že pápež’v novej apoštolskej exhortácii Laudate Deum znie ako dokument OSN, v ktorom sa navrhuje nadnárodný orgán, ktorý by zaviazal všetky krajiny k dohodám o znížení výroby a dokonca k zákazu určitých ‘environmentálne škodlivých’ výrobkov.” 

“Všetko je to založené na interpretácii vedeckých údajov, ktoré sú ZBYTOČNE mimo kompetencie pápeža’a obsahuje absolútne NULOVÉ magisteriálne záväzné vyhlásenia.” 

ČÍTAJTE: Pápež František v novom dokumente ‘Laudate Deum’