GettyImages-1559830438-810x500.jpg

Šéf nemeckej populistickej strany AfD hospitalizovaný po údajnom útoku injekciou

58
Kultúra smrti

 Spolušéf antiglobalistickej Alternatívy pre Nemecko (AfD) bol údajne napadnutý injekčnou striekačkou a prevezený na jednotku intenzívnej starostlivosti. 

Podľa správ viacerých médií Tino Chrupalla počas predvolebného podujatia AfD v Ingolstadte 4. októbra skolaboval a bol prevezený do nemocnice. 

Nemecký novinár Boris Reitschuster, ktorý hovoril s očitými svedkami a členmi AfD, uviedol, že Chrupallu napadli dvaja muži, ktorí sa s ním chceli odfotiť. Muži údajne vstrekli politikovi’injekčnou striekačkou do ruky neznámu látku, ktorá mu spôsobila anafylaktický šok. Chrupalla okamžite previezli do nemocnice. 

Polícia oboch podozrivých dočasne zadržala a prehľadala, ale nakoniec ich prepustila, uviedli očití svedkovia.  

Rakúsky publicista a bývalý politik Gerald Grosz, ktorý bol pozvaný, aby na podujatí vystúpil, povedalnemeckému denníku Junge Freiheit, že Chrupalla napadli dvaja muži a ukázal na nich, keď sa mu náhle urobilo zle. Grosz tiež potvrdil, že na mieste činu sa našla injekčná striekačka.  

Junge Freiheit 5. októbra informoval, že Chrupalla sa momentálne nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti v nemocnici v Ingolstadte a že jeho telo bolo skutočne prepichnuté.  

V posledných týždňoch došlo k vážnym útokom na politikov AfD 

V posledných týždňoch zažili viacerí politici AfD rôzne útoky. Samotného Chrupalla podľa jeho vlastných vyjadrení nedávno deblokovala dcérska spoločnosť Deutsche Bank. 

Čítajte: Líder antiglobalistickej strany ‘Alternatíva pre Nemecko’ hovorí, že bol deblokovaný za svoje politické názory 

Druhá spolušéfka AfD Alice Weidelová bola nedávno evakuovaná policajnými zložkami zo svojho domu spolu s rodinou kvôli vážnej hrozbe útoku voči nej. Pred niekoľkými týždňami bol iný politik AfD, Andreas Jurca, člen mestskej rady v Augsburgu, zbitý a prevezený do nemocnice po útoku, ktorého sa údajne dopustili migranti, ktorí politika spoznali. 

V auguste istý muž predstieral, že sa fotografuje s katolíckou političkou AfD Beatrix von Storchovou (podobne ako pri útoku na Chrupallu) a napadol von Storchovú tým, že ju zašpinil výkalmi.  

Nedávny, potenciálne život ohrozujúci útok na vysokopostaveného politika AfD Chrupalla prichádza v napätej politickej atmosfére, v ktorej ľavicoví politici žiadajú zákaz AfD, keďže táto populistická strana stále prudko stúpa v prieskumoch. 

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier sa dokonca v nedávnom príhovore vyhrážal stúpencom AfD. Steinmeier povedal: “Žiadny zodpovedný volič sa nemôže vyhovárať na poľahčujúce okolnosti, keď viditeľne posilňuje politické sily, ktoré prispievajú k brutalizácii našej spoločnosti a erózii liberálnej demokracie.”  

ČÍTAJ: Nemecko by mohlo zakázať populistickú politickú stranu, ktorá prudko stúpa v prieskumoch  

Ekonóm a bývalý kandidát na predsedu AfD Max Otte povedal, že nedávne útoky na politikov AfD dokazujú, že Nemecko sa stalo “totalitným systémom.” On písal na X (predtým Twitter): 

“Tino #Chrupalla v nemocnici po útoku, Alice #Weidel sa skrýva kvôli vyhrážkam smrťou, Timm #Kellner odsúdený za “lèse majestáté” (Annalenu #Baerbock nazval “hlúpou”). Kto ešte nepochopil, že žijeme v totalitnom systéme, ten to nikdy nepochopí.” 

Katolícka politická komentátorka Eva Vlaardingerbroeková sa tiež vyjadrila k “pokusom o atentát na nemeckých pravicových politikov.” 

“Všetko je to mimoriadne šokujúce, ale neprekvapujúce,” napísala. “Je to výsledok mimoriadne nepriateľského naratívu, ktorý vytvárajú médiá a establišment okolo pravicových politikov a disidentov.” 

“Pripomína mi to udalosti z roku 2002 v Holandsku, keď klimatický aktivista Volkert van der Graaf za bieleho dňa strelil do hlavy pravicového politika Pima Fortuyna. Van der Graaf – pozor -už opäť voľne chodí po uliciach."” 

“Musíme si uvedomiť, aká vážna je situácia pre nás na pravici v západnej Európe. Máme’do činenia s nepriateľom, ktorý nás chce a je pripravený zabiť pre naše politické presvedčenie,” pokračoval Vlaardingerbroek. 

“Tieto atentáty sú jasným vyhlásením vojny európskej pravici. A toto je len začiatok,” dodala. “Títo ľudia použijú všetky možné prostriedky – vrátane násilia a smrti –, aby umlčali naše hlasy.” 

“Nemôžeme to dovoliť,” uzavrela.