John-Kirby-810x500.png

Bidenov hovorca v odpovedi na otázku novinára EWTN obhajuje vojenskú politiku v oblasti interrupcií

30
Kultúra smrti

Ženským príslušníčkam je možnosť potratiť svoje dieťa dôležitejšia ako potvrdenie vojenských povýšení, ako sa zdalo, povedal hovorca prezidenta Joea Bidena počas nedávneho tlačového brífingu. Údajné právo na interrupciu pre príslušníčky tiež prirovnal k “zmluve.”

John Kirby, ktorý predtým pôsobil ako hovorca Pentagónu, teraz zastáva podobnú funkciu v Rade pre národnú bezpečnosť.

Zrejme sa vysmieval otázke Owena Jensena z EWTN’o cestovnom memorande Pentagónu o potratoch, ktoré z ničoho nič vytvorilo novú politiku, podľa ktorej sa príslušníkom armády platilo za potraty v iných štátoch, ak boli umiestnení v štáte s obmedzeniami. Alabamský republikánsky senátor Tommy Tuberville pozastavil povyšovanie vojakov, kým Pentagón memorandum nezruší.

Kirby najprv poprel, že memorandum porušuje zákon.

Naproti tomu zákon z roku 1984, ako vysvetlili republikáni, zakazuje ministerstvu obrany financovať potraty pre príslušníkov armády. “Finančné prostriedky, ktoré má ministerstvo obrany k dispozícii, sa nesmú použiť na vykonanie interrupcie s výnimkou prípadov, keď by bol život matky ohrozený, ak by sa plod donosil do termínu, alebo v prípade, keď je tehotenstvo výsledkom znásilnenia alebo incestu,” zákon states.

“[Je’to] úplne legálne,” tvrdil Kirby. “Je’to len nesprávne” a “lož” a “nepravda,” tvrdil Kirby, keď povedal, že zápisnica je nezákonná.

Tvrdil, že príslušníčky armády majú “plné právo” cestovať na potrat za peniaze daňových poplatníkov.

Jensen potom zatlačil na Kirbyho, prečo Biely dom uprednostňuje potraty pred “národnou bezpečnosťou.” Administratíva tvrdila, že Tubervillovo”zadržanie, kvôli ktorému zostalo voľných viac ako 300 pozícií vojenských dôstojníkov, vytvára riziko pre národnú bezpečnosť. Kirby to neskôr zopakoval vo svojej odpovedi.

V reakcii Kirby začal hovoriť sarkastickým tónom a zrejme pripustil, že potraty sú pre Biely dom dôležitejšie.

“Ak je národná bezpečnosť skutočne ohrozená, … potom nie je’zachovanie tejto potratovej politiky v podstate nadradené národnej bezpečnosti?"” spýtal sa Jensen. Kirby sa zdal byť otázkou zmätený.

“Chcete predsa presadiť nominácie, nie? Vezmete späť politiku,”povedal Jensen, než ho Kirby prerušil.

“Takže návrh je, že by sme sa mali jednoducho … obrátiť chrbtom … k 1 z 5 všetkých ľudí v armáde Spojených štátov, nehovoriac o ich rodinných príslušníkoch, len aby sme mohli potvrdiť týchto dôstojníkov, to je’návrh, ktorý podľa mňa’objasňujete. A to by bolo jednoducho hrubé porušenie zmluvy, ktorú uzatvárame, armáda uzatvára, s ľuďmi, ktorí sa prihlásia a dobrovoľne sa prihlásia,” povedal Kirby.

Kirby povedal, že armáda má “plné právo očakávať, že’dostane zdravotnú starostlivosť, ktorú potrebuje,” povedal a potom dodal, že “zdravá sila je pripravená sila.”

Potom povedal, že senátor Tuberville je “ten, kto narúša národnú bezpečnosť.”

“Nielen preto, že”zbavuje armádu potrebného vedenia v poli a na mori, ale”je tiež ochotný zbaviť príslušníčky armády, 20 percent ozbrojených síl, potrebnej zdravotnej starostlivosti, čo v oboch prípadoch predstavuje narušenie národnej bezpečnosti.”

Jensenovi povedal, že “nedokáže’predpovedať”, ako to skončí, ale chce, aby Tuberville “zrušil svoje smiešne zadržiavanie.”

Prezident Joe Biden a jeho tím nie sú jediní, ktorí sú proti Tubervillovmu”zadržiavaniu. Dlhoročná republikánska kandidátka na prezidentku Nikki Haleyová, ktorá má v prieskumoch okolo 7 %, sa vyjadrila, že je proti tejto politike, ale aj proti snahám alabamského senátora’o jej zastavenie.

Povedala, že “nepotrebujeme využívať vojenské rodiny ako politické figúrky”s odkazom na službu vlastného manžela’v Národnej garde Južnej Karolíny, počas rozhovoru začiatkom septembra.

V auguste tiež povedala Hughu Hewittovi, že “oceňuje to, čo sa Tuberville’snaží robiť. Ja áno. Akoby to’bolo úplne zlé, že to ministerstvo obrany robí”, ale dodala “[d]on’t hold, viete, nenúťte nás, aby sme to museli robiť. Len si myslím, že by sa to nemalo dostať do tohto bodu.