Shutterstock_1689376294-810x500.jpg

Ontarijský súd zrušil pokutu 6 200 dolárov pre ženu, ktorá nemohla bezpečne zostať v karanténnom hoteli COVID

0
Neutral

Ontarijské súdy zrušili pokutu 6 255 dolárov pre ženu, ktorá sa nechcela ubytovať v karanténnom hoteli.

Centrum pre ústavné slobody 2. októbra oznámilo, že korunní prokurátori pozastavili konanie a zrušili obvinenia a pokutu 6 255 dolárov voči ontarijskej žene za to, že sa po príchode do Kanady pred dvoma rokmi nezabezpečila v karanténnom hoteli.

“Sme radi, že sa v tomto konkrétnom prípade dosiahla spravodlivosť, aj keď to trvalo príliš dlho,” povedal John Carpay, prezident Centra pre spravodlivosť. “Toto víťazstvo však neodstráni škody, ktoré federálna vláda spôsobila tisícom Kanaďanov svojou nebezpečnou a absolútne nevedeckou politikou zatvárania Kanaďanov do väzenských hotelov, čím spôsobila viac kontaktov a viac interakcií s viacerými ľuďmi.”

3. augusta 2021 sa žena z Ontária, ktorá si želá zostať v anonymite, vrátila do Kanady po návšteve New Yorku. Podľa vtedajších predpisov mali všetci vracajúci sa Kanaďania povinnosť zaplatiť si z vlastného vrecka trojdňový pobyt v karanténnom hoteli.

Žena však trpí syndrómom chronickej bolesti a okrem pomoci priateľov a rodiny pri osobnej starostlivosti niekedy potrebuje aj pomoc invalidného vozíka. Jej chronická bolesť sa pred cestou do New Yorku zhoršila a po návrate do Kanady sa nezotavila.

Nemohla sa preto ubytovať v žiadnom z karanténnych hotelov určených kanadskou vládou. Zvolila si alternatívne opatrenia na 14-dňovú karanténu v oddelenej časti svojho domu, kde jej mohla pomáhať jej matka.

Vo formulári na prijatie cestujúceho na kanadskej hranici uviedla, že si zabezpečila vhodný alternatívny plán karantény, ktorý považovala za bezpečný spôsob, ako zabrániť nákaze alebo prenosu COVID.

Napriek tomu dostala pokutu 6 255 dolárov za to, že sa nezdržiavala vo vládou nariadených zariadeniach.

Jej právnička Charlene Le Beau argumentovala, že žena z Ontária mala mať nárok na zdravotnú výnimku podľa nariadenia Rady. Le Beauová ďalej poukázala na to, že jej klientka si zabezpečila alternatívny plán karantény.

Le Beauová tiež tvrdila, že súd porušil Kanadskú chartu práv a slobôd, keďže od vydania pokuty do termínu súdneho pojednávania uplynulo 25 mesiacov, čo je “neprimerané oneskorenie,”.

“Právo byť súdený za obvinenie v primeranej lehote je základným princípom Kanadskej charty práv a slobôd,  a súdny proces 25 mesiacov po dátume obvinenia by nebol primeraný,” napísal Le Beau.

Podľa oddiel 11(b) Zákona, “[a]ktorákoľvek osoba obvinená z trestného činu má právo, aby bola súdená v primeranej lehote.”

Korunní prokurátori preto vstúpili do konania o odročení, čo je právny termín pre dočasné zastavenie súdneho konania. Pokuta a lístok boli tiež zrušené.

V poslednom čase kanadská vláda zrušila množstvo obvinení za porušenie takzvaných predpisov COVID.

V auguste koruna zrušila takmer 300 pokút súvisiacich s karanténnym zákonom udelených 212 Britom z Britskej Kolumbie za údajné porušenie federálnych právnych predpisov.

Podobne v septembri kanadský pár, ktorý čelil obvineniam za to, že po návrate z dovolenky na Floride odmietol bývať vo vládou nariadenom karanténnom hoteli bol ospravedlnený po tom, ako im korunný úrad zrušil pokuty.

Tisíce Kanaďanov boli pokutovaní až do výšky 3 000 USD na základe karanténneho zákona, ktorý platil od polovice roka 2020, než bol pozastavený na 1.októbra, 2022.

Zákon o karanténe využila federálna vláda na zavedenie prísnych drakonických cestovných pravidiel COVID pre všetkých vracajúcich sa cestujúcich do krajiny. Trudeau’použitím karanténneho zákona dal svojej vláde právomoc uložiť Kanaďanom “bezprecedentné požiadavky na cestovanie a izoláciu”. V súčasnosti neexistujú žiadne obmedzenia COVID pre vstup do krajiny ani pre jej opustenie.

Takisto sa stala nepovinnou aj toľko kritizovaná cestovná aplikácia ArriveCAN a bol zrušený džbánkový mandát pre zahraničných návštevníkov pri vstupe do Kanady.

Trudeauova vláda dokonca tvrdila, že jej pravidlá COVID a uzávery sú dobré pre národ aj napriek lekárskym výskumom dokazujúcim opak.

Kanadský’úrad pre verejné zdravie vynaložila viac ako 43 miliónov dolárov na najímanie bezpečnostných strážcov, aby presadzovali pravidlá karantény COVID tým, že budú vykonávať domáce návštevy u vracajúcich sa cestujúcich.

Celkovo agentúra rozdala pokuty za karanténu vo výške 14,9 milióna dolárov.