P1120308-scaled-e1696081862134-810x500.jpeg

EXKLUZÍVNE FOTOGRAFIE: Pápež František vymenoval vo Vatikáne 21 nových kardinálov

49
Neutral

Pápež František dnes na verejnom konzistóriu na Námestí svätého Petra vymenoval 21 nových kardinálov, medzi ktorými bol aj nový prefekt Dikastéria (predtým Kongregácie) pre náuku viery.

Ráno 30. septembra 21 nových kardinálov dostalo od pápeža Františka červené zucchetto a biret. Malou zvláštnosťou je, že jeden z 21 kardinálov nebol fyzicky prítomný. Kardinál Luis Pascual Dri, 96-ročný františkán, nemohol zo zdravotných dôvodov opustiť rodnú&nbspArgentínu a odcestovať do Ríma.

Noví kardináli sa na septembrovom konzistóriu 2023 procesujú k pápežovi.
Cdl. Prevost pozdravuje pápeža v mene nových kardinálov.

Na slávnosti, ktorá sa konala na Námestí svätého Petra’a nie v bazilike, sa zúčastnilo približne pár stoviek ľudí, pričom na námestí bol pozoruhodný priestor. 

Zúčastnili sa aj ekumenickí delegáti, ktorým bolo poskytnuté prominentné miesto na epištolnej (pravej) strane oltára. 

Noví kardináli pred prijatím zucheta a biretu.
Seminári prinášajú zucchetto’s a biretta’s pápežovi pre nových kardinálov

Pápež František v príhovore k novým kardinálom vyzdvihol tému synodality a poučil ich, že “kolégium kardinálov je povolané pripomínať symfonický orchester, ktorý predstavuje harmóniu a synodalitu Cirkvi.” 

“Hovorím aj ‘synodalita,’ nielen preto, že sme v predvečer prvého zhromaždenia synody, ktoré má práve túto tému, ale aj preto, že sa mi zdá, že metafora orchestra môže dobre osvetliť synodálny charakter Cirkvi,” povedal František. 

“Rozmanitosť je potrebná, je nevyhnutná,” pokračoval, pričom použil obraz dirigenta orchestra, ktorý musí “počúvať viac ako ktokoľvek iný a zároveň je jeho úlohou pomáhať každému človeku a celému orchestru rozvinúť čo najväčšiu tvorivú vernosť: vernosť vykonávanému dielu, ale aj tvorivú, schopnú dať partitúre dušu, aby jedinečným spôsobom rezonovala tu a teraz.”

MC’s diskutujú o priebehu rokovania, vedľa stola s novými biretmi

Kardináli pred prevzatím šarlátových insígnií jednohlasne recitovali Krédo. Menovite tiež prisahali, že “zostanú verní Kristovi a jeho evanjeliu, neustále poslušní svätej a apoštolskej Rímskej cirkvi, blahoslavenému Petrovi v osobe najvyššieho pontifika Františka a jeho kanonicky zvoleným nástupcom.”

Vážna prísaha pokračovala, pričom kardináli sľúbili:

vždy zachovávať slovom i skutkom spoločenstvo s Katolíckou cirkvou; nikomu neprezradiť to, čo mi bude zverené na stráženie a čo by mohlo spôsobiť škodu alebo potupu svätej Cirkvi; s veľkou usilovnosťou a vernosťou plniť úlohy, ku ktorým som povolaný v službe Cirkvi, podľa noriem práva. Tak mi pomáhaj všemohúci Boh."

Noví kardináli, jeden po druhom kľačiac pred pápežom, prijali od neho zucchetto, po ňom biret, a až potom si prevzali svoj kardinálsky’prsteň a poverenie spravovať kostol v Ríme, ako je to zvykom u každého kardinála.  

Kňaz Fernández dostáva od pápeža Františka biret

Ako LifeSite už-už-skôr-informoval pri profilovaní nových kardinálov, 18 z 21 je mladších ako veková hranica 80 rokov, ktorá je stanovená pre hlasovanie v konkláve.

Po dnešnom konzistóriu’je v súčasnosti celkovo 242 kardinálov, pričom 137 je vo veku, ktorý umožňuje hlasovanie, teda mladších ako 80 rokov. Pápež František počas svojho pontifikátu uskutočnil 9 konzistórií, čo znamená, že z týchto 137 hlasujúcich kardinálov František vytvoril už 99 kardinálov s hlasovacím právom. 

Kým však k 30. septembru je celkovo 137 hlasujúcich, už od 1. októbra začne tento počet klesať, pretože kardináli dosiahnu vek 80 rokov. 

ČÍTAJTE: EXKLUZÍVNE: Nastupujúci hongkonský kardinál vyzdvihuje ‘dialóg’ medzi Vatikánom a komunistickou Čínou

Približne päť kardinálov dovŕši 80 rokov do konca roka 2023, ďalších 10 kardinálov dovŕši 80 rokov budúci rok o tomto čase, vrátane niektorých významných mien: Kardinál Ladaria – nedávno nahradil prefekta DDF; Cdl. Ouellet – nedávno nahradil bývalého prefekta dikastéria pre biskupov; Cdl. Sean O’Malley – šéf Pápežskej komisie pre ochranu maloletých; Cdl. Mauro Piacenza –vedúci Apoštolskej penitenciárie. 

Cdl. Fernández víta členov kardinálskeho kolégia
Cdl. Chow pozdravuje členov kardinálskeho kolégia

Hraničný počet kardinálov voličov stanovený pápežom Pavlom VI. je 120, hoci sa stalo bežnou praxou, že sa tento limit v konzistóriách pravidelne prekračuje s očakávaním, že kardináli v priebehu nasledujúceho roka zostarnú a nebudú môcť voliť.

Ďalším zaujímavým aspektom je, že po dnešnom konzistóriu’je s hlasovacím právom celkom 6 jezuitských kardinálov, čo je najviac hlasujúcich kardinálov zo všetkých rehoľných kongregácií.

Po skončení slávnosti sa novinári a účastníci konzistória zúčastnili na zvyčajnom privítaní nových kardinálov, ktoré sa konalo v Apoštolskom paláci.

LifeSite sa podarilo porozprávať s kardinálom Fernándezom, kontroverzným novým prefektom vatikánskeho’doktrinálneho a disciplinárneho úradu – DDF. Úplnú správu o rozhovore LifeSite’s novým kardinálom uverejníme v najbližších dňoch.