synod-810x500.jpg

Čo majú katolíci očakávať od záverečného dokumentu synody o synodalite?

176
Kultúra smrti

Keď sa začne mesiac trvajúce zasadanie Synody o synodalite 2023, nie je zaručené, že dokument, ktorý bude zostavený z rôznych debát a diskusií, ktoré sa uskutočnia, bude zverejnený širšej Cirkvi.

Synoda o synodalite, ktorá sa začala pred dvoma rokmi, má uskutočniť kľúčovú etapu procesu, ktorý sa skončí až v októbri 2024. Od 4. do 29. októbra sa 464 účastníkov zasadnutia Synody 2023 zíde vo Vatikáne na sérii diskusií, debát a rozhovorov “v duchu”

Čítajte: Tu’sa dozviete, čo sa bude diať na Synode o synodalite v októbri tohto roku

Od svojho vzniku Synoda neustále zdôrazňuje “počúvanie” a “dialóg.”Ako boli v nasledujúcich mesiacoch postupne zverejňované rôzne dokumenty synody, objavili sa pozoruhodné výzvy na aspekty, ktoré sú v rozpore s katolíckym učením a Tradíciou. 

K nim patrí téma diakonického “svätenia žien, “ženatých kňazov, “potreba “prijať” rozvedených, “znovu zosobášených, ľudí v polygamných manželstvách, LGBTQ+ ľudí.”Najnovšie Instrumentum laboris, ktorým sa riadia októbrové stretnutia, presadzuje argument Amoris Laetitia”že rozvedení a “znovu zosobášení” môžu byť pripustení k svätému prijímaniu ako ustálený bod “magistériálneho a teologického učenia.”

K tomu kardinál Mario Grech – generálny sekretár Biskupskej synody – už skôr označil synodu za “proces rozlišovania.”

“Prostredníctvom synody, biskupov, Petra, počúvania všetkého Božieho ľudu, zrejme”dostaneme viac pomoci, viac pomoci, ktorá nám pomôže nájsť pravdu,” uviedol. 

ČÍTAŤ: Kardinál zodpovedný za synodu o synodalite hovorí, že zhromaždenie bude ‘hľadať pravdu’ uprostred ‘procesu rozlišovania’  

Vzhľadom na takéto vyjadrenia a horúce očakávané otázky do diskusie sa dá očakávať, že na konci októbrovej’synody vznikne nový dokument, ktorý možno bude obsahovať silné vyhlásenia alebo zmeny rôznych predchádzajúcich noriem. 

Ak však účastníci synody skutočne budú hlasovať a schvaľovať nejaký dokument, nie je zaručené, že bude skutočne predložený Cirkvi. 

Pod vedením pápeža Františka’ 2018 smernice pre synodu, Episcopalis Communio, je otázka, čo sa stane so záverečným dokumentom synody’pevne v rukách pápeža. 

Článok 18 Episcopalis Communio uvádza, že schválený dokument sa od členov synody doručí pápežovi, “ktorý rozhodne o jeho zverejnení.”

V rozhovore pre LifeSiteNews 28. septembra dr. Paolo Ruffini –prefekt vatikánskeho’dikastéria pre komunikáciu –potvrdil, že synodálny dokument bude skutočne ponechaný na pápeža, aby rozhodol, ako s ním naloží.

Dr. Ruffini dodal, že katolíci by nemali mať očakávania veľkých rozhodnutí od zasadnutia synody v roku 2023, pretože takýto druh výsledkov uvidia až na synode biskupov v roku 2024, ktorá sa uskutoční v Ríme v októbri budúceho roka a bude slúžiť ako záver synody o synodalite.  

Dokument, ktorý bude zostavený zo synody 2023, bude ďalej tvoriť základ zasadnutí pre synodu biskupov 2024. Bude teda aspoň v malej miere rozšírený bez ohľadu na to, či bude viac sprístupnený verejnosti. 

Záverečný dokument a Magistérium Cirkvi’

Episcopalis communio dodatočne uvádza, že v prípade, že záverečný dokument Synody’bude “výslovne schválený rímskym pápežom, záverečný dokument sa zúčastňuje na riadnom Magistériu Petrovho nástupcu.”

To by sa uskutočnilo podľa kánonu 343 po tom, ako by ho “ratifikoval a promulgoval” pápež. Episcopalis communio dodáva, že v prípade synody členovia podpisujú dokument spolu s pápežom.

V tomto prípade sa zverejňuje záverečný dokument s podpisom rímskeho pápeža spolu s podpisom členov.

V rozhovore pre LifeSiteNews v roku 2018 v súvislosti s pasážou o “riadnom magistériu” v Episcopalis communio a Synody o mládeži z roku 2018, biskup Athanasius Schneider varoval pred nesprávnym chápaním slovného spojenia “obyčajné magistérium”, pričom uviedol, že ide o relatívne nový termín.

Plné vysvetlenie biskupa’je nasledovné:

Najprv musíme objasniť význam výrazu “ordinárne magistérium.” Tento výraz je nový a neexistoval až do čias pápeža Pia IX. Pápež Pius IX. a Prvý vatikánsky koncil však nikdy nepoužívali výraz “ordinárne magistérium,” ale skôr “ordinárne univerzálne magistérium.” Toto vykonávanie magistéria sa chápalo ako neomylné, čo znamená, že celý episkopát spolu s pápežom učili nemenne, vždy a na všetkých miestach neomylne tie veci, ktoré sú potrebné pre spásu. Okrem neomylných definícií pápeža (nazývaných “ex cathedra”), neomylných doktrinálnych definícií ekumenických koncilov a neomylného stáleho učenia riadneho všeobecného magistéria neexistujú žiadne dokumenty magistéria, ktoré by mali kvalifikáciu “neomylný.

Aby sa predišlo akejkoľvek zámene s neomylným “Riadnym univerzálnym magistériom”, bolo by lepšie používať výrazy ako “Riadne denné magistérium rímskeho pápeža a biskupov” alebo “Denné magistérium rímskeho pápeža a biskupov.” Z teologického hľadiska je možné — a niekedy je z pastoračného hľadiska aj užitočné — takéto rozlišovanie; napríklad, keď rímsky pápež spolu s kolégiom kardinálov alebo so zástupcami celého biskupstva, alebo s regionálnou skupinou biskupov vydáva nezávislý dokument ako súčasť riadneho denného magistéria.

V čase vydania Episcopalis communio’vyvolal kritiku, pričom teológ dr. Peter Kwasniewski písal, že “mení synodu na stály orgán, trochu podobný parlamentnej forme vlády, a čo je ešte znepokojujúcejšie, zosilňuje ‘magisteriálnu’ silu záverečného dokumentu vypracovaného synodou.”  

“Inými slovami, urýchlil sa proces, ktorým synodálny progresivizmus bude môcť modernizovať katolícku dogmatiku a morálku,” napísal Kwasniewski.

Synodálni pozorovatelia a katolíci všeobecne si budú musieť počkať, aby zistili, aká bude budúcnosť synodálnej’správy z roku 2023 a či sa nejakým spôsobom objaví vo verejnom priestore.