Bishop_Felix_Gmur-810x500.jpg

Predseda švajčiarskych biskupov pred synodou o synodalite vyzýva na vysvätenie žien a ženatých kňazov

49
Kultúra smrti

Predseda Švajčiarskej biskupskej konferencie vyslovil heterodoxné tvrdenie, že Katolícka cirkev by mala svätiť ženy. 

Ako informoval portál Swissinfo počas uplynulého víkendu, biskup Felix Gmür, ktorý sa má zúčastniť na nadchádzajúcej synode o synodalite v Ríme, začiatkom mesiaca pre švajčiarske médium NZZ am Sonntag povedal, že Cirkev musí zmeniť svoj prístup k ženám v Cirkvi.

“Podriadenosť žien v katolíckej cirkvi je pre mňa nepochopiteľná. Sú tam potrebné zmeny,” Gmür údajne povedal  

Biskup tiež vyzval na ženatých kňazov.  

“Celibát znamená, že som k dispozícii Bohu. Myslím si však, že tento znak už dnešná spoločnosť nechápe,”poznamenal. “Nastal čas na zrušenie celibátu. Vôbec nemám problém predstaviť si ženatých kňazov.”

Čítajte: Arcibiskup Aguer: Synoda o synodalite odvádza duše od pravdy o Kristovi a jeho Cirkvi

Nemenné učenie Katolíckej cirkvi od jej založenia Ježišom Kristom je, že svätenia môžu prijímať iba muži, pretože oni, súc mužmi, ako bol náš Pán, prinášajú Bohu obetu svätej omše in persona Christi.

“Iba apoštolom, a potom tým, na ktorých ich nástupcovia vložili ruky, je udelená moc kňazstva, na základe ktorej zastupujú osobu Ježiša Krista pred svojím ľudom a zároveň konajú ako zástupcovia svojho ľudu pred Bohom,” pápež Pius XII učil vo svojej encyklike Mediator Dei v roku 1947. 

Čo’viac, sám Kristus si výslovne vybral za svojich apoštolov iba mužov. Počas Poslednej večere vo Večeradle im sám prikázal, aby “to robili na moju pamiatku.”  

“Skutočnosť, že Panna Mária, Matka Božia a Matka Cirkvi, neprijala ani poslanie vlastné apoštolom, ani služobné kňazstvo, jasne ukazuje, že neprijatie žien ku kňazskej vysviacke nemôže znamenať, že ženy sú menej dôstojné, ani sa nemôže chápať ako ich diskriminácia,” pápež Ján Pavol II písalv Ordinatio Sacerdotalisv roku 1994.  

Ako predtým reportovalLifeSite, biskup Gmür v roku 2017 schválil, aby bol do farnosti v Riehene pridelený kňaz, ktorý bol v rokoch 1999 až 2010 odsúdený za sexuálne zneužívanie niekoľkých dospievajúcich chlapcov.   

Kňaz bol viac ako mesiac umiestnený do vyšetrovacej väzby a bolo mu nariadené zaplatiť pokutu 4 000 švajčiarskych frankov (4 386 amerických dolárov). Namiesto toho, aby ho nechal na okraji spoločnosti, Gmür ho rehabilitoval, argumentoval, že si zaslúži druhú šancu. Kňaz nakoniec svoju nomináciu stiahol po tom, ako na verejnosť prenikli právne dokumenty súvisiace s jeho odsúdením.  

Životopisec Maike Hickson písal, že Gmür je “známy svojimi pomerne progresívnymi a laxnými názormi.”V roku 2019 pochváliliniciatívy vo Švajčiarsku za legalizáciu občianskych “manželstiev osôb rovnakého pohlavia.”Na Štedrý deň 2020 povedal NZZ že vedel by si predstaviť “ženu stojacu pri oltári.” Gmür je predsedom Švajčiarskej biskupskej konferencie’ od roku začiatkom roka 2019 

Švajčiarsko je domovom niektorých z naj notoricky ľavicových, disidentských duchovných v celej Cirkvi. V roku 2020 boli wženy vo švajčiarskej Bazilejskej diecéze odhalené, ako si obliekajú rúcha, stoja pri oltári a v podstate simulujú katolícku omšu, pričom Gmür s tým údajne nic nerobí. Začiatkom tohto mesiaca sa churský biskup Joseph Maria Bonnemain rozhodol nepotrestať dve ženy, ktoré sa pokúsili koncelebrovať na katolíckej omši v roku 2022, a udeliť im len “formálne pokarhanie.” 

Synoda o synodalite v roku 2023 sa má začať 4. októbra a potrvá do 29. októbra. Na svoje záverečné zasadnutie sa opäť zíde v októbri budúceho roka. Podľa špekulácií vatikánskych odborníkov bude úloha žien v Cirkvi hlavným bodom diskusie na budúco’dňovom zhromaždení.