Schneider-interview-810x500.jpg

Biskup Schneider: Ak synoda o synodalite vydáva falošné učenie, katolíci "nemôžu poslúchať

0
Kultúra smrti

Biskup Athanasius Schneider opäť vyjadril vážne znepokojenie nad nadchádzajúcou synodou o synodalite a dôrazne vyzval katolíkov, aby neposlúchali akékoľvek chybné návrhy alebo heretické učenie, ktoré sa na stretnutiach objavia.

V rozsiahlom rozhovore Otázky a odpovede s Christopherom P. Wendtom na fóre Bratstva Panny Márie Fatimskej 13. septembra biskup Schneider udrel na skryté zámery, ktoré sa skrývajú za súčasnými normami Synody o synodalite, a na ich vplyv, ktorý budú mať na podkopanie hierarchickej štruktúry Cirkvi. V otázke doktrinálnych noviniek, ktoré by mohla synoda zaviesť, bol rozhodný.

“Máme veľmi jasnú odpoveď,” povedal Schneider. “Nemôžeme tu poslúchať, pretože tieto by boli proti Božiemu zjaveniu, proti Božiemu prikázaniu, a v tomto prípade musíme jasne nasledovať Boha [v] stálom učení Cirkvi.”

Na Wendtovu otázku, či môžu veriaci katolíci okrem pôstu a modlitby urobiť niečo, čím by sa postavili proti synode o synodalite a minimalizovali jej očakávané škody na viere a Božej inštitúcii, Schneider odpovedal: “Myslím si, že musíme verejne vyznávať katolícku pravdu, tie pravdy, ktoré sú zjavne podkopávané programom synody, ktorý teraz poznáme v pracovnom dokumente, kde je veľa vecí, ktoré sú nejednoznačné a iné, ktoré sú v rozpore s katolíckou vierou. Kňazi a laici by mali znova a znova verejne vyznávať konštantné tradičné učenie Cirkvi konkrétne ohľadom hierarchickej štruktúry.”

V júni Vatikán zverejnil pracovný dokument, inak známy ako Instrumentrum laboris, pre synodu. Dokument sa zameriava na tri témy nadchádzajúceho stretnutia: Spoločenstvo, poslanie a účasť. Výrazným posolstvom, ktoré vysiela Vatikán, je širší vstup do rozhodovacieho procesu.

Schneider sa domnieva, že nadchádzajúca vynovená synoda sa podobá na učenie protestantskej viery a iných svetských náboženstiev, kde majú duchovní a laici rovnaké slovo. “Nie sme protestanti. Nebudeme sa riadiť vlastným názorom,”povedal biskup.

V nedávnom rozhovore pre Catholic Family News to Schneider rozviedol slovami: “Metóda synodality navrhovaná pápežom Františkom, ktorá zahŕňa diskusiu s ľuďmi iných náboženských tradícií, s ľuďmi bez náboženského vyznania a dokonca s ľuďmi charakterizovanými ako ‘atď.’ bude v konečnom dôsledku zatemňovať vieru.” Dodal: “Pre život Cirkvi je vždy zdravšie mať menej stálych štruktúr, pretože každá štruktúra vytvára nielen byrokraciu, ale aj klerikálnych byrokratov. Domnievam sa, že program synody biskupov by sa mal zamerať na vypracovanie a predloženie podrobného vyznania právd viery, ktoré sa týkajú niektorých najčastejších doktrinálnych, morálnych, liturgických a pastoračných omylov v živote Cirkvi našich čias." ” Schneider označil formálny parlamentný štýl “budovania konsenzu” za nepriamo úmerný viere.

Podľa komunikácie Tlačovej kancelárie Svätej stolice: “Synoda nie je udalosť, ale proces, v ktorom je celý Boží ľud povolaný spoločne kráčať k tomu, čo mu Duch Svätý pomáha rozoznať ako Pánovu”vôľu pre jeho Cirkev.”

V apríli 2023 generálny sekretariát synody kontroverzne oznámil, že zhromaždenie bude zahŕňať ľudí ako hlasujúcich členov v synodálnych rokovaniach, čím nahradí mnohých biskupov.

Čítajme: Biskup Schneider: Schneider spochybnil morálku a skryté záujmy presvedčivej LGBT lobby pri oslabovaní božskej inštitúcie Cirkvi. Christopherovi Wendtovi povedal: “Šieste prikázanie—nescudzoložíš ani sa nedopustíš iných nečistých skutkov—je Božím zákonom a my to musíme znovu vyhlásiť proti týmto ľstivým vyjadreniam v rámci dokumentu synody. Prijímanie LGBT ľudí, ich začleňovanie a podobne je v podstate ospravedlnením samotného hriechu homosexuality.”

Ohľadne toho, čo majú veriaci robiť, ak sa vydajú a budú propagovať takéto chybné návrhy alebo heretické učenie, kazašský biskup dôrazne vyzval katolíkov, aby neposlúchli synodálnu cirkev: “Máme veľmi jasnú odpoveď, nemôžeme tu poslúchať, pretože tieto by boli proti Božiemu zjaveniu, proti Božiemu prikázaniu, a v tomto prípade musíme jasne nasledovať Boha [v] neustálom učení Cirkvi.”

ZÁVÄZOK:Záväzok modliť sa a postiť sa za triumf katolíckej viery na synode o synodalite

Na hypotetickú otázku, ako by mali veriaci reagovať, keby ich miestny biskup povolil diakonky, Schneider upozornil: “Dúfam, že sa to nestane. Myslím si, že je to nemožné, aby pápež schválil sviatostné vysvätenie diakoniek, ale ak by sa to hypoteticky stalo, tak sa samozrejme nemôžeme zúčastňovať na takomto bohoslužobnom obrade, ktorý je rúhavý a veľmi svätokrádežný.”

Biskup Schneider bol vášnivým kritikom, pokiaľ ide o antropocentrickú, neopelagiánsku  byrokratizáciu Cirkvi a otvorene odsúdil synodálnu doktrínu pre jej “implicitný panteizmus.” On už skôr povedal , že synodalita je “trik” a “zásterka” na ďalšie oslabenie viery Cirkvi a veriacim bude servírovať len “duchovné jedy”.

Dňa 29. júna pri slávení Slávnosti svätých apoštolov Petra a Pavla biskup Schneider pripomenul veriacim, že: “veríme v jednu, svätú, katolícku a apoštolskú Cirkev, ktorú založil náš Pán Ježiš Kristus, a pevne sa držíme jeho nemennej božskej pravdy, za ktorú preliali svoju krv nespočetní katolícki mučeníci.”