Shutterstock_436361125-scaled-e1694696650648-810x500.jpg

Aktivisti za potraty klamú: Mexický najvyšší súd nedekriminalizoval potraty

30
Kultúra smrti

(Population Research Institute) - Titulky v medzinárodnej tlači zo 6. septembra akoby nenechávali nikoho na pochybách: Najvyšší súd Mexika vydal rozhodnutie, ktorým dekriminalizoval potraty v celej krajine. V nasledujúcich článkoch sa písalo ešte viac a zdôrazňovalo sa, že toto rozhodnutie núti všetky nemocnice poskytovať potraty a že žiadny lekár, ktorý vykoná potrat, nemôže byť za to potrestaný.

Kto by mohol pochybovať o tom, že potratové hnutie dosiahlo v Mexiku veľké víťazstvo? Koniec koncov, ten istý príbeh opakovali všetky hlavné médiá, od CNN, BBC a New York Times až po AP, Reuters a El País v Španielsku. Nehovoriac o tom, že k&nbspchóru osláv sa pridala celá légia celosvetovej potratovej lobby, ku ktorej sa rýchlo pridala aj OSN.  

Nenechajte sa nachytať na lož.

Táto mediálna kampaň nie je ničím iným ako pokusom o manipuláciu verejnej mienky. Jej cieľom bolo presvedčiť mexický ľud, ktorého väčšina je za život, že bitka sa skončila. Že potratové hnutie dosiahlo také rozhodujúce právne víťazstvo, že potraty na požiadanie sú teraz zákonom krajiny a nikto s tým nemôže nič, absolútne nič urobiť.  

Cieľom týchto globálnych klamárov bolo natoľko zneistiť a demoralizovať mexické pro-life hnutie—a tým aj pro-liferov na celom svete—aby jednoducho vzdali boj za život. Vzdajte sa, choďte domov, prehrali ste.

Ale bližší pohľad na to, čo sa práve stalo v Mexiku, ukazuje, že nič nemôže byť ďalej od pravdy: otázka potratov nie je v Mexiku ani zďaleka uzavretá. 

Cv súčasnosti federálny trestný zákonník zastáva názor, že interrupcia porušuje “ľudské práva žien a osôb s tehotenskou spôsobilosťou”, a preto ju kriminalizuje.

Rozhodnutie, ktoré vydal prvý senát mexického Najvyššieho súdu a ktorým sa dočasne pozastavuje účinnosť tohto ustanovenia, sa nazýva amparo. An amparo je dočasné nariadenie vydané počas posudzovania prípadu.  

V predmetnom prípade, ktorý podala GIRE, popredná mexická&nbspskupina na podporu potratov, žiada Najvyšší súd, aby vyhlásil, že ustanovenie federálneho trestného zákonníka, ktoré postihuje osoby, ktoré vykonávajú umelé potraty, je protiústavné.Kým sa ich prípad preskúma, GIRE—údajne v mene mexických žien požiadala súd, aby vydal amparo.

Vydaním amparo prvá komora súdu porušila svoje vlastné pravidlá.

ČÍTAJTE: ‘Sound of Freedom’ producent Eduardo Verástegui ohlasuje kandidatúru na post budúceho prezidenta Mexika

V prvom rade sa predpokladá, že amparo sa vydáva len ako odpoveď na žiadosť poškodenej strany, ktorá tvrdí, že boli porušené jej práva. Nie je možné podať žiadosť o amparo v mene iných osôb, avšak presne to spoločnosť GIRE urobila. Podala žiadosť o amparo v mene všetkých “mexických žien”. 

Pôvodný súdny proces v skutočnosti zamietol pôvodnú žalobu spoločnosti GIRE’pre nedostatok aktívnej legitimácie. GIRE je organizácia, nie jednotlivec, a preto nemôže vykonávať potraty. Ani sa nezaoberá vykonávaním potratov. Takže nebola a nemôže byť poškodená zákonmi kriminalizujúcimi potraty.  

Inými slovami, GIRE jednoznačne nespĺňa podmienky na amparo. Najvyšší súd však v rozpore so svojimi vlastnými pravidlami tvrdil, že GIRE je “osoba poškodená” ustanoveniami federálneho trestného zákonníka o ochrane života a amparo aj tak vydal. V súčasnosti skúma ústavnosť týchto ustanovení, ktorými sú články 330, 331, 332, 333 a 334 Federálneho trestného zákonníka.

Časť podnetov na takéto porušovanie mexických zákonov určite pochádza zo severu od hraníc. Od príchodu Joea Bidena do Bieleho domu mexický najvyšší súd urobil prudký obrat doľava. Všimnite si, že viceprezidentka Kamala Harrisová sa v júni 2021 zúčastnila na inaugurácii mexického prezidenta Andresa Lopeza Obradora. Krátko nato Biely dom oznámil, že Bidenova administratíva a Lopez Obrador podpísali dohodu “o obnovení hospodárskeho dialógu na vysokej úrovni (HLED)” medzi oboma krajinami.

V rovnakom čase sa mexický Najvyšší súd rozhýbal a zrušil štátne zákony obmedzujúce interrupcie. 7. septembra padla sekera na dva články trestného zákonníka štátu Coahuila (oddiel II, články 196 a 224), ktoré kriminalizovali potrat. O dva dni neskôr súd nariadil zrušiť čl. 4 písm. a) ústavy štátu Sinaloa, ktorý chránil život od počatia. (“Od okamihu počatia vstupuje jednotlivec pod ochranu príslušného zákona, a to až do svojej smrti,” znel zákon.) 

Aké finančné stimuly ponúkli potratoví fanatici v Bidenovej vláde výmenou za tieto kroky? Ak je minulosť nejakým vodítkom, boli značné. 

Toto amparo porušuje aj predchádzajúce rozhodnutia mexického Najvyššieho súdu&nbsp. V roku 2007 v prípade týkajúcom sa dekriminalizácie potratov vo federálnom okrese (Mexiko) súd rozhodol o vrátení tejto otázky štátom. V rozhodnutí podobnom Dobbsovmu rozhodnutiu, ktorým sa zrušila Roe V. Wade v USA, súd nariadil, že každý mexický štát by mal sám rozhodnúť, v ktorom štádiu tehotenstva bude chrániť ľudský život a či bude alebo nebude kriminalizovať potrat. 

V nasledujúcich rokoch získavalo hnutie za život jedno víťazstvo za druhým na štátnej úrovni. Do tohto roku prijalo zákony na ochranu života od počatia najmenej 23 z&nbsp32 mexických štátov. 

V posledných rokoch však mexický Najvyšší súd zmenil smer. Do roku 2021 boli pro-life lídri, ako napríklad Rodrigo Ivan Cortes, predseda Národného frontu pre rodinu, čoraz viac znepokojení touto radikálnou zmenou v rozhodnutiach súdu rsquo;. Ako zdôraznil Cortes, na súde sedia tí istí sudcovia, ale teraz vydávajú rozhodnutia, ktoré “nerešpektujú ani nie sú v súlade s ich vlastnými predchádzajúcimi rozhodnutiami.”

Je zrejmé, že Bidenova administratíva a ďalšie medzinárodné skupiny pomoci nalievajú peniaze do mexického’propotratového hnutia. Infotecnia uvádza, že 10 hlavných propotratových skupín v krajine získalo za posledný rok viac ako 185 miliónov amerických dolárov a 70 percent týchto peňazí pochádza zo zahraničia. Väčšina z nich ide Mexfam pobočke IPPF, ktorá je obľúbenou agentúrou USAID, nastrčenej skupine s názvom Católicas por el Derecho a Decidir (Katolíci za právo rozhodovať) a spoločnosti GIRE, ktorá je žalobcom v súčasnom súdnom procese.

ČÍTAJTE: Kamala Harris’ odmietnutie odsúdiť neskoré potraty ukazuje, akí extrémni sú demokrati

Vzdor týmto desiatkam miliónov dolárov na financovanie, napriek tlaku na potraty, ktorý prichádza z Bidenovej administratívy, a napriek ochote medzinárodnej tlače klamať o tom, čo sa deje v Mexiku, potraty zostávajú v tejto  krajine nezákonné.  Nezákonne vydaná amparo sa vzťahuje len na GIRE. A neposkytuje žiadny právny základ na to, aby boli nemocnice nútené vykonávať interrupcie alebo aby boli sankcionovaní lekári, ktorí sa nechcú venovať takýmto smrteľným úkonom. 

Ale večne zákerné potratové hnutie má v rukáve ešte jeden posledný trik. Mexické potratové hnutie teraz dáva za vzor Argentínu. Podobne ako Mexiko, aj argentínsky Najvyšší súd rozhodol, že v&nbspjednom konkrétnom prípade jedného konkrétneho potratu v&nbspjednej konkrétnej provincii by potratár nemal byť potrestaný.

Potratové hnutie v Argentíne potom zámerne zavádzalo verejnosť tvrdením, že súd legalizoval potraty v celej krajine.  

Mexické potratové hnutie, za zjavnej spoluúčasti mexického Najvyššieho súdu, zrejme používa rovnakú klamlivú taktiku.  Vytrubujú, že “potraty sú teraz legálne” v celom Mexiku, hoci súd nič také nepovedal.

Boj sa teraz presúva do mexického Kongresu, ktorý by mal zvážiť, či by potraty mali byť dekriminalizované. A tu budú mexickí zástancovia života stáť a bojovať.

Našej PRI budeme stáť pri nich.  

 

Carlos Polo je riaditeľom Iberoamerickej kancelárie PRI’v peruánskej Lime, zatiaľ čo Dr. Carlos Beltramo riadi Európsku kanceláriu PRI’v španielskej Navarre.

Tento článok sa prvýkrát objavil na stránke Population Research Institute. Publikované so súhlasom.