Untitled-2-810x500.png

Trump a DeSantis si v rozhovoroch vymieňajú údery o Faucim, zaobchádzaní s COVID-19

29
Kultúra smrti

Bývalý prezident a republikánsky favorit v roku 2024 Donald Trump v stredu vyhlásil, že mu nebolo dovolené vyhodiť kontroverzného bývalého poradcu Bieleho domu pre COVID-19 Dr. Anthonyho Fauciho, čo sa stretlo s rýchlym pokarhaním jeho hlavného súpera v boji o prezidentskú nomináciu GOP, floridského guvernéra. Počas rozhovoru sa republikánsky rozhlasový moderátor Hugh Hewitt spýtal Trumpa: “Prečo ste si nechali doktora Fauciho? ”

“Po prvé, nemáte na to právo, ”odpovedal Trump. “Je to štátna služba a vy ho nemôžete vyhodiť. Ale zabudnite na to, pretože ja sa nemusím nevyhnutne riadiť všetkým. Ale doktor Fauci by mi povedal veci a ja by som ich v mnohých prípadoch neurobil. Ale tiež nebol’veľkým hráčom v mojej administratíve.”

“Keď Ron DeSantis na pódiu debaty povie, že ste’nevyhodili Fauciho a zatvorili ste krajinu a že to bola chyba, ako budete reagovať?"” nadviazal Hewitt.

Trump reagoval tvrdením, že DeSantis “zatvoril svoje pláže. Zatvoril celý štát,” a že má “päť článkov o tom, ako veľmi [DeSantis] miluje doktora Fauciho,” čo sa neskôr v odpovedi stalo šiestimi článkami.

“A mimochodom, len tak, aby ste vedeli, že to znie veľmi negatívne, tretie miesto v počte úmrtí na COVID? Bohužiaľ, Florida,”dodal bývalý prezident. “Florida bola tretia najhoršia v úmrtiach. Takže, Ron, a to’je hrozné, to’je hrozná štatistika. Ale je to’štatistika, ktorá sa tak trochu počíta. Ron bol tretí najhorší z hľadiska skutočných úmrtí na COVID. Ron je číslo tri.”

Hewitt nespochybnil žiadne z Trumpových’tvrdení, ale DeSantis to neskôr v ten deň urobil v interview s podcasterom Daveom Rubinom.

“Je“dôležité zdôrazniť, že dlho to nebola jeho výhovorka,” povedal guvernér. “Jeho výhovorka bola, že ak by ste vyhodili Fauciho, demokrati aj médiá by sa rozohnili, čo je, samozrejme, stopercentná pravda. Ale to je cena za vodcovstvo. Musíte sa postaviť a urobiť to, čo je správne. Je jasné, že ho mohli vyhodiť z pracovnej skupiny Bieleho domu. Nebolo povinnosťou vyháňať ho na tlačovú konferenciu za tlačovou konferenciou, nechať ho robiť rozhovory pre médiá.”

“Počas vrcholenia kauzy COVID v roku 2020 Fauci robil lokálne hity vo floridských médiách, kde útočil na mňa za to, že mám otvorené školy a niektoré ďalšie veci,” dodal DeSantis. “Takže nebolo povinnosťou to robiť. Myslím si, že ste ho mohli vyhodiť aj z NIH, pretože sa v podstate dopustil pochybenia so ziskom funkcie, mali ste ho aj s tvrdením, že to bolo prirodzené, keď vedeli, že ide o únik z laboratória.”

“Ak vás zažalujú, tak vás zažalujú,” zdôraznil DeSantis a tvrdil, že prezident, ktorý “mal na to základ”, musí byť ochotný riskovať nevyhnutnú reakciu, aby urobil správnu vec.

DeSantis sa tiež ohradil voči kritike Trumpa”v súvislosti s jeho širším záberom v oblasti COVID a pripomenul Rubinovi”že v druhej polovici roka 2020 a aj v roku 2021 bude Trump zasypal DeSantisa chválou za to, že odolal blokáciám. “Nikto v republikánskej základni si nemyslí, že New York zvládol COVID lepšie ako Florida,” povedal. “Všetky tieto veci boli akýmsi evanjeliom, nikto ich nikdy nespochybnil, až kým tri dni pred voľbami v polovici volebného obdobia nevidel, že sa chystám vyhrať, a začal na mňa útočiť, a to”je v podstate všetko. Len preto, že si myslí, že ohrozujem jeho ambície. To’je jediný dôvod, prečo to’hovorí.”

Dvaja bývalí spojenci’ resp. záznamy COVID boli jedným z najväčších kontrastných bodov medzi nimi, pričom táto otázka vyniesla DeSantisa v konzervatívnych kruhoch na celonárodnú hviezdu a podnietila záujem oňho ako o potenciálnu alternatívu voči Trumpovi – vďaka čomu je pre Trumpa kľúčové pokúsiť sa ju rozobrať. 

Nie je to prvýkrát, čo Trump tvrdí, že federálne pravidlá štátnej služby mu zakázali odvolať Fauciho z funkcie šéfa Národného inštitútu pre alergie & infekčné choroby (NIAID). Ale hoci riaditeľ NIAID nie je prezidentom menovaná funkcia, Fauciho&nbspčlenskosť v pracovnej skupine Bieleho domu pre koronavírusy bola čisto v kompetencii prezidenta.

Priek vtedajším správam a komentárom, ktoré naznačovali určité nezhody medzi oboma mužmi, ešte v júli 2020 Trump povedal, že má “veľmi dobrý vzťah” s Faucim, ktorý má “veľmi dobré hodnotenie a páči sa mi to […] Mohli sme dostať niekoho iného. Nemusel to’byť doktor Fauci.” 

V apríli 2020 Trumpova’kampaň za znovuzvolenie propagovala videoklipy, na ktorých Fauci potvrdzuje, že Trump sa riadil jeho radami a “nikdy ma neprehlasoval.”Ešte v októbri 2020 Trumpova’kampaň za znovuzvolenie vydávala predvolebné reklamy zlaďujúce prezidenta s Faucim, ktorému Trump dal prezidentské vyznamenanie “ako uznanie [jeho] výnimočného úsilia v rámci operácie Warp Speed” v posledný celý deň vo funkcii.

Ako upozornila kampaň bývalého prezidenta’2024, DeSantis urobil pozitívne vyjadril o Trumpovej administratíve’tím COVID vrátane Fauciho v prvých týždňoch pandémie. Do leta 2020 sa však DeSantis verejne ohradil voči Fauciho’tvrdeniam, že Floridu otvoril príliš skoro.

Nadto nie je sporné, že DeSantis pôvodne zaviedol viaceré obmedzenia COVID (konajúc čiastočne na základe údajov a pokynov Trumpovej administratívy), ale guvernér otvorene vyjadril ľútosť nad tým, čo nazýva “obrovskou chybou”, že vôbec zaviedol nejaké obmedzenia, a keď sa objavilo viac informácií, zmenil kurz a rýchlo zaviedol jedno z najväčší počet rekordov proti uzamykaniu v krajine, vzoprel sa naliehaniu, že jeho politika povedie k masovej smrti a prijal nové zákony, ktoré výslovne zakazujú nové opatrenia na uzamykanie v budúcnosti. Vo štvrtok DeSantisova kampaň zverejnila list, ktorý Trumpova administratíva poslala Floride v januári 2021 a v ktorom vyzvala štát, aby “zvýšil celonárodné aj miestne zmierňovanie následkov na verejnosti” pomocou “maskovania, fyzického vzďaľovania sa a vyhýbania sa rodinným stretnutiam.”

“Florida mala tretí najvyšší počet úmrtí na COVID, pretože má tretí najvyšší počet obyvateľov v krajine,” Townhall’s Guy Benson písalv máji. “New York mal menej úmrtí na COVID, pretože má takmer o dva milióny obyvateľov menej. Podľa týchto štatistík, Florida prekonala New York (a mnohé iné štáty) v počte úmrtí na jedného obyvateľa, čo je vzhľadom na jej nepomerne staršiu populáciu pôsobivé. Florida tiež prekonala New York (a mnohé iné štáty) v-kľúčovej metrike tzv. nadbytočných úmrtí.’”

Ak ide o kontroverzné vakcíny COVID-19 vyvinuté v rekordne krátkom čase v rámci iniciatívy Trumpovej administratívy’Operácia Warp Speed, DeSantis pôvodne podporil očkovania, ale už dlhodobo odkedy odmietol ich ako dôkaz o ich neúčinnosť a nežiaduce účinky vyšli najavo. Minulý rok jeho administratíva začala vykonávať vlastné štúdie, ktoré dospeli k záveru, že by ich nemali užívať mladí muži, a floridský najvyšší súd schválil DeSantisovu’žiadosť o vyšetrovanie tvrdení výrobcov vakcín’ veľkou porotou. Trump stojí za nimi, hoci nedávno súhlasil, že všetky údaje o nežiaducich udalostiach by mali byť zverejnené.

Bývalý prezident Trump udržiava veliteľský náskok pre nomináciu, aj keď vážne otázky otázky, či Trump dokáže v odvete poraziť prezidenta Joea Bidena. Primárne hlasovanie sa začne v januári budúceho roka volebnými zhromaždeniami v Iowe, kde DeSantisovi stúpenci dúfajú, že guvernérova’pozemná operácia prinesie víťazstvo, ktoré zvráti trajektóriu nominačného boja.