shutterstock_1207937419-810x500.jpg

Poilievrovi konzervatívci majú obrovský náskok pred Trudeauovými liberálmi, ukázal prieskum

32
Kultúra smrti

Podľa nového prieskumu verejnej mienky by v prípade dnešných volieb Konzervatívna strana Kanady pod vedením svojho lídra Pierra Poilievra získala väčšinovú vládu s približne 179 kreslami, čo je výrazný nárast oproti súčasným 117 kreslám.   

Tento scenár vyplýva z najnovšieho prieskumu 338Canada, ktorý ukazuje, že Poilievre’s konzervatívcami vytiera poslaneckú snemovňu s masívnym ziskom a zároveň znižuje počet kresiel liberálnej strany premiéra Justina Trudeau’zo 158 na iba 103. 

V dnes zverejnených údajoch spoločnosti Angus Reid 32 percent Kanaďanov tvrdí, že Poilievre by najlepšie viedol krajinu, pričom pre Trudeaua to isté tvrdí len 17 percent.  

To je podľa prieskumníkov zásadné zistenie, ktoré naznačuje, že Trudeauove’dni na poste premiéra sú spočítané. 

“Popularita vládnej strany aj jej lídra, premiéra Justina Trudeaua, sústavne klesá a najnovšie výsledky prieskumu verejnej mienky neziskovej organizácie Angus Reid Institute nijako neukľudňujú zmenšujúcu sa základňu liberálov,” napísali prieskumníci. 

“Kritickejšie je, že lídra konzervatívcov Pierra Poilievra teraz považuje za najlepšieho premiéra dvakrát viac ľudí ako tých, ktorí to isté tvrdia o aktuálnom premiérovi (32 oproti 17 percentám), a navyše ho pluralita (41 percent) považuje za najlepšieho manažéra ekonomiky.” 

Trudeauovi’liberáli majú v súčasnosti 158 kresiel, zatiaľ čo Nová demokratická strana (NDP) 25 a Bloc Québécois 32.

Z prieskumu 338Canada vyplýva, že ak by sa voľby konali dnes, Bloc Québécois by získal 33 kresiel, zatiaľ čo NDP len 21 kresiel. Strana zelených by získala 2 kreslá, zatiaľ čo Ľudová’strana Kanady (PPC) Maxima Berniera by nezískala žiadne kreslo.  

V Dolnej snemovni je na získanie väčšiny potrebných 170 kresiel z celkového počtu 338 dostupných kresiel.  

Na 338Kanada poll bol zverejnený 3. septembra 2023 a je “štatistickým modelom volebných prognóz založených na prieskumoch verejnej mienky, volebnej histórii a demografických údajoch.” 

V prieskume sa tiež zistilo, že Poilievreho’konzervatívci majú 98 % pravdepodobnosť, že získajú najviac kresiel, či už pôjde o menšinovú alebo väčšinovú vládu. 

Nedávny prieskum spoločnosti Abacus Data federálny prieskum tiež ukazuje zvýšenú podporu konzervatívcov, ktorí si polepšili o 6 bodov na 40-percentnú podporu, pričom Trudeauovi liberáli klesli o 7 bodov na 26-percentnú podporu.  

Komentátori tvrdia, že ‘koniec’ pre Trudeaua je blízko

Politický komentátor Paul Mitchell sa vyjadril, že vo svetle najnovších údajov budú “insideri” Liberálnej strany nepochybne vykonávať vlastné interné prieskumy, aby zistili, kde sa nachádza podpora pre Trudeaua. Ak sa nízka podpora potvrdí, podľa Mitchella je pravdepodobné, že Trudeauove’dni na poste lídra liberálov sa chýlia ku koncu. 

“Liberálna strana Kanady bude robiť interné prieskumy, a ak sa tieto výsledky potvrdia, Trudeau bude čoskoro vyzvaný, aby odstúpil, takže liberáli si budú môcť nájsť nového podvodníka, ktorý povedie ich implodujúcu stranu,” pozoroval Mitchell na X, predtým Twitter.

“Ak sa tieto čísla nemýlia, koniec Skippyho sa blíži.” 

Politický komentátor denníka Western Standard Cory Morgan tiež uviedol, že čísla prieskumov znamenajú pre Trudeauových’liberálov katastrofu. 

“Nič iné ako pád Trudeauových liberálov. Morbídne fascinujúce sledovať, ako dlho sa Trudeau bude držať na čele & ako nízko klesnú čísla podpory,” posted Morgan na X.

Nasledujúce federálne voľby sú naplánované až na rok 2025 a Trudeauova’menšinová liberálna vláda je dnes pri moci len vďaka dohode, ktorú uzavrela s NDP.  

Akkoľvek Trudeauovi liberáli mali zvyčajne úspech u mladších Kanaďanov, najnovšie údaje z prieskumov verejnej mienky ukazujú, že práve Poilievre’ovi konzervatívci majú najsilnejšiu podporu najmladšej kohorty. Podľa Nanos Research približne 39,2 % voličov vo veku 18-29 rokov plánuje voliť konzervatívcov, zatiaľ čo len 15,97 % z tej istej skupiny plánuje voliť liberálov. 

Trudeauovi liberáli sužovaní škandálmi  

Trudeauova’popularita pomaly a vytrvalo klesá od roku 2015, keď sa stal premiérom. 

Okrem nepopulárnych COVID mandátov, medzi ktoré patril aj zákaz lietania bez vakcín na určitý čas, za Trudeaua boli Kanaďania čelili najvyšším úrokovým sadzbám za posledných 22 rokov, čo mnohí pripisovali najmä tomu, že jeho vláda’masívnymi deficitnými výdavkami poslala infláciu na úroveň, akú sme nevideli už desaťročia.

Je tu aj otázka údajného zasahovania komunistickej Číny do posledných dvoch kanadských federálnych volieb  v oboch prípadoch boli Trudeauovi liberáli opätovne zvolení  čo zasialo medzi občanov pochybnosti o integrite demokratického procesu v krajine. 

Veľmi nepopulárne boli aj Trudeauove zákony o cenzúre internetu. Jeho Zákon o online spravodajstve znamenal, že Kanaďania už nemôžu prístup k spravodajstvu na Facebooku alebo Instagrame, pretože materská spoločnosť Meta odmieta platiť poplatky, ktoré budú čoskoro podľa zákona povinné. 

Ak ide o Poilievra, ten otvorene odsúdilzákon o Online News ako niečo z dystopického románu Georgea Orwella’1984,” a sľúbil, že ak bude zvolený za premiéra, zákon zruší.  

Sľúbil tiež, že sa zbavínepopulárnej uhlíkovej dane a zameria sa na ekonomickú produktivitu a krízu dostupnosti bývania v krajine’. 

V posledných mesiacoch Poilievre tiež vyjadril sa v prospech rodičovských práv, keď povedal, že “rodičovské práva majú prednosť pred právami vlády”a len rodičia majú rozhodujúce slovo v tom, čo sa ich deti v škole učia. 

Napriek čoraz väčšej popularite Poilievre’a sa sociálni konzervatívci stále obávajú jeho hlasovania v otázkach života a rodiny.