Švédsko: Nepokoje kvôli spálenému Koránu – barikády, horiace autá, postrelení ľudia

183
Kultúra smrti

Veľkonočné sviatky vo Švédsku vzali na seba menej pokojnú tvárnosť, ako je tá, na ktorú boli v minulosti obyvatelia protestantského kráľovstva zvyknutí. Po tom ako člen pravicovo radikálnej strany Stram Kurs (Tvrdá línia) Rasmus Paludan, podpálil verejne Korán, vypukli rozsiahle nepokoje na viacerých miestach krajiny.

Strana Stram Kurs, ktorá hlása protimoslimské heslá, bola založená roku 2017 v Dánsku. V parlamentných voľbách roku 2019 získala 1,8 percenta hlasov. Paludan, ktorý má švédskych predkov, sa snaží momentálne expandovať aj do Švédska. Oznámil, že bude kandidovať v jesenných voľbách do švédskeho parlamentu. Jeho strana požaduje zákaz islamu a pravidelne organizuje svoje stretnutia v blízkosti prisťahovaleckých štvrtí.

Paludan pricestoval do Švédska vo štvrtok a v Joenkoepingu spálil prvý Korán, pričom podľa jeho avíza, malo dôjsť k ďalším verejným páleniam a protimoslimským demonštráciám v prisťahovaleckých štvrtiach Linkoepingu, Norrkoepingu, Štokholmu a Landskronu.

Reakcia moslimského obyvateľstva, ktoré sa vo Švédsku úspešne vzmáha a postupne rozširuje svoju moc, nedala na seba dlho čakať. Násilnosti majú štandardný priebeh: zapálené autá, hádzanie kameňov a iných predmetov, potýčky s políciou, barikády.

K zúriacim moslimom, kričiacim „Alláh akbar“, sa pridávajú ľavicoví extrémisti, ktorí vidia v rozmáhajúcej sa moslimskej komunite prísľub krajších a pestrejších zajtrajškov.

Niekoľko policajtov utrpelo zranenia a niekoľko policajných áut zhorelo. V sobotu zapálili imigranti v prisťahovaleckej štvrti mesta Rosengard autobus verejnej dopravy. Švédska polícia bola konfrontovaná, podľa svojich tvrdení, s doteraz neprejavenou mierou agresivity a šéf švédskej polície Anders Thornberg priznal, že prvý krát došlo k situácii, keď bolo evidentným cieľom páchateľov zabiť policajtov a dodal: „Zločinci využili situáciu, aby ukázali svoje násilné správanie.“

V reakcii na incidenty tohto typu, polícia nakoniec siahla ku krajným opatrenia a začala strieľať ostrými nábojmi.

V Norrkoepingu sa policajná streľba vymkla spod kontroly a príslušníci polície, v snahe zahnať varovnými výstrelmi skupinu mladých imigrantov, ktorí zakladali požiare a hádzali do nich kamene, postrelili troch mužov. Či išlo o demonštrantov, alebo náhodných chodcov nie je známe, avšak niektoré zdroje hovoria o odrazených projektiloch. Následne polícia zadržala trinásť ľudí. 

Švédska premiérka Magdalena Anderssonová nepokoje odsúdila so slovami: „Občania Švédska smú vyjadrovať svoje názory, nech už je to vkusné alebo nevkusné. Je to súčasť našej demokracie.“ Teraz už zostáva pani premiérke, len  presvedčiť o tejto „súčasti“ rozbujnenú moslimskú populáciu.

Zatiaľ sa jej to príliš nepodarilo, ani doma a ani na medzinárodnej úrovni, pretože iracké ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo švédskeho chargé d’affaires v Bagdade a dalo mu jasne najavo, že podobné „súčasti“, by mohli mať vážny dopad na vzťahy Švédska s moslimskými krajinami. K Iraku sa pridalo Turecko a Saudská Arábia.

Celková bilancia nepokojov na zdraví, je zatiaľ 40 zranených ľudí.