Arcibiskup Aguer z Argentíny bráni tradičných katolíkov

180
Kultúra života

Arcibiskup Héctor Aguer, emeritný metropolita z La Platy v Argentíne, zverejnil na portáli InfoCatólico list, v ktorom obhajoval katolíkov oddaných Tradícii. Tí sú dnes často napádaní a obťažovaní dominantnou masou veriacich v katolíckej Cirkvi hlavného prúdu. Ako uviedol, tí prví sa nechcú páčiť svetu a tí druhí radšej obetujú jasné kategórie dobra a zla a vyberajú si „šedú“, aby boli akceptovaní súčasnou spoločnosťou.

V poslednom desaťročí sa v Cirkvi upevnil relativistický koncept viery. Snaží sa nájsť miesto v globalistickom priestore odkresťančenej, sekulárnej kultúry. Jeho propagátori nechcú v tomto svete vystupovať ako cudzinci, ani byť v ňom cudzincami, preto sa snažia nájsť v ňom svoje miesto, riedením čistého vína katolíckej pravdy zakalenou vodou,“ napísal emeritný arcibiskup.

Oficiálni kritici dnes útočia na tých, ktorých považujú za prísnych, rigidných, ktorí lipnú na nemennosti, ktorá dáva identitu Tradícii; útočia na tých, ktorí vidia veci čiernobielo namiesto toho, aby si osvojili dúhovú zástavu,“ dodal.

Biskup upozornil, že dnes sa veľa hovorí o sivej a aj o celom spektre farieb medzi bielou a čiernou. Zabúda sa však na to, že každý odtieň sivej má svoj zdroj buď v čiernej alebo v bielej farbe: „Prichádza farebnosť, ktorá pridáva farbu bájkam alebo mýtom Nového svetového poriadku, ktorý sa snažíme osvojovať, pretože je to súčasť aggiornamenta.“

Potom sa odvolal na prvý list sv. Jána komunitám v Malej Ázii, ktoré trpeli kvôli učeniu falošných učiteľov: „Základným problémom je láska ku svetu (kozmón), v ktorej vládne trojitá epitýmia: žiadostivosť tela a očí a pýcha života (alazoneia tou biou) (1Jn 2,16). Tieto výrazy opisujú základné problémy viery a kresťanského života, ktoré sa môžu vyskytnúť v akejkoľvek dobe podobným spôsobom, kvôli tlaku kultúry, v ktorej dominuje knieža lži,“ uviedol arcibiskup Aguer a pokračoval: „Dnes je to ten istý zlý duch, ktorý preniká do radov katolíkov, aby oslabil všetok ich odpor.“

Vrcholom zmätku a sklamania je situácia, v ktorej nechceme vidieť čierno-bielu realitu a snažíme sa rozptyľovať farebnými trikmi“ – zhodnotil ďalej.

„Skutočnosť, že takýto manéver vychádza zo samotného Ríma, spôsobuje veľký smútok medzi veriacimi, ktorí sa o prispôsobenie svetu nesnažia a nehľadajú svetské výhodyJe to strašné, že sa káže bez odkazu na pravdy Svätého písma a ako argument sa prezentuje len oficiálne učenie dnešných pastierov.“ zdôraznil.

Časté narážky a odsudzovanie tých z nás, ktorí s láskou dodržiavame Tradíciu Cirkvi, ktorá je stále rovnaká a zároveň stále nová, sú v skutočnosti formou chvály; sú čestným odznakom. Nech nám Pán dovolí vytrvať v duchu vernosti. Nech nám Presvätá Bohorodička a modlitby ruženca pomáhajú rozpoznať svetlo z Neba, ktoré preniká do najtemnejších oblakov,“ uzavrel arcibiskup.