Biskup Strickland vyzval kardinála Marxa, aby odstúpil

232
Kultúra života

Biskup z texaského Tyleru, Joseph Strickland, ktorý nedávno podporil kardinála Pella a kardinála Müllera v ich kritickom postoji voči prelátom spochybňujúcim katolícke učenie o morálke a viere, v piatok otvorene vyzval nemeckého kardinála Marxa k rezignácii.

V reakcii na rozhovor, ktorý poskytol kardinál Reinhard Marx časopisu Stern a v ktorom spochybnil katolícke učenie o nedovolenosti homosexuálnych aktov a vzťahov, biskup Strickland uviedol:

Kardinál Marx opustil katolícku vieru. Musí byť úprimný a oficiálne odstúpiť.“

Kardinál Marx je len jedným z mnohých prelátov, ktorí v snahe prispôsobiť sa svetu a údajnému pokroku, rezignovali na katolícke učenie a oficiálne deklarujú potrebu jeho zmeny.

Pokiaľ je pravdou to, čo tvrdí biskup Strickland, a vzhľadom na okolnosti a otvorenosť kardinála Marxa o tom nemáme dôvod pochybovať, tak sa aktuálne nachádza kardinál Marx mimo katolícku Cirkev. Aký vplyv to má na sviatosti ním vysluhované a všetky úkony ním konané v mene Cirkvi? Sú ešte platné?

K tomu by sa mali vyjadriť kompetentné orgány priamo vo Vatikáne. V skutočnosti, vzhľadom na to, že kardinál Marx naďalej patrí do okruhu poradcov pápeža Františka, však k žiadnemu otvorenému postihu voči kardinálovi Marxovi, kardinálovi Hollerichovi či Nemeckej biskupskej konferencii zatiaľ nedošlo. Nedávne tvrdenia poľského biskupa Gadeckeho, ktorý bol na návšteve v Ríme, o tom, že sa pápež František dištancuje od nemeckej Synodálnej cesty, boli nakoniec dementované samotnými predstaviteľmi Vatikánu.