Bishop

Portorický biskup odvolaný pápežom sa cíti "požehnaný, že môže trpieť prenasledovaním"

954
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Biskup Daniel Fernández Torres, ktorý bol v stredu odvolaný zo svojho úradu, povedal, že sa cíti "požehnaný, že môže trpieť prenasledovaním a ohováraním"

57-ročný biskup Fernández Torres v liste zverejnenom miestnou diecézou uviedol, že "dnes môžem mať hlavu vztýčenú a hoci som nedokonalý a hriešny, viem, že som urobil správnu vec a to mi dodáva množstvo vnútorného pokoja". Toto vyhlásenie vyšlo krátko po tom, ako Tlačová kancelária Svätej stolice oznámila rozhodnutie pápeža o odvolaní. 

Biskup zdôraznil, že táto skúsenosť mi "pomohla novým spôsobom uvedomiť si vážnu zodpovednosť, ktorú majú všetci biskupi vo vedení Cirkvi, ktorá je apoštolská a nie pyramídová, synodálna a nie autokratická."

"Myslím si, že už nejaký čas mnohí biskupi so znepokojením sledovali, čo sa deje v Cirkvi, a my sme predtým odvracali zrak. Dnes viac ako kedykoľvek predtým musíme pamätať na naše povolanie byť prorokmi.

"Sú to ťažké časy, ale nestrácajme nádej."

Biskup Fernández Torres bol zbavený pastoračnej správy svojej diecézy 9. marca. Svätá stolica svoje rozhodnutie nezdôvodnila. Biskup Álvaro Corrada del Río, S.J., emeritný biskup z Mayagüez, bol vymenovaný za apoštolského správcu ad nutum Sanctae Sedis.

Odvolaný biskup sa spočiatku bránil vyslaniu svojich seminaristov do interdiecézneho seminára v Portoriku, ktorý Vatikán schválil v marci 2020.

Vo vyhlásení z augusta 2021 podporil aj výhradu vo svedomí proti povinnému očkovaniu proti COVID-19.

Emeritný biskup z Areciba vo svojom liste vyjadril radosť z toho "koľko sme toho v diecéze Arecibo za tých takmer dvanásť rokov dokázali spoločne urobiť v boji za dôstojnosť ľudskej lásky, rodinu a úctu k životu."

Okrem toho zdôraznil prácu vykonanú za "slobodu Cirkvi proti politickým zásahom, pri formovaní svätých kňazov a pri poskytnutí 'Domovu' Panne Márii v našej diecéznej svätyni.

"Ak som za snahu byť verný Bohu nahradený v úrade, stojí to za to, pretože ako biskup môžem byť pre Cirkev užitočný svojím vlastným svedectvom."

Na konci svojho posolstva biskup Fernández Torres znova potvrdil svoje "spoločenstvo v katolíckej viere, s pápežom a mojimi bratmi v biskupstve, napriek môjmu zmätku z nepochopiteľnej svojvôle".

"A ak vám odteraz môžem byť akokoľvek nápomocný, vyhlasujem, že som plne k dispozícii."